Η Κύπρος αξιοποιεί το πλεόνασμά της για μείωση των φόρων

Η Κύπρος αξιοποιεί το πλεόνασμά της για μείωση των φόρων

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περικοπές φόρων για το 2018 προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, ύστερα από την επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος 500 εκατ. ευρώ το δεκάμηνο του 2017 και τη μείωση του δημόσιου χρέους κάτω από το 100% του ΑΕΠ. Μετά τη δημοσιοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων, ο Χάρης Γεωργιάδης αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ότι ο προϋπολογισμός για το 2018 θα είναι «χωρίς ελλείμματα και θα δίνει τη δυνατότητα για σημαντική στήριξη της ανάπτυξης και εξυπηρέτηση των συμφερόντων των συμπατριωτών μας».

Σήμερα έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί ο νέος προϋπολογισμός στη Βουλή, βάσει του οποίου η κεντροδεξιά κυβέρνηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στοχεύει να μειώσει την ανεργία σε μονοψήφιο ποσοστό πρώτη φορά από το 2011. Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία βαδίζει πλέον πάνω σε στερεό έδαφος», μετά την ανακοίνωση των δημοσιονομικών στοιχείων για το δεκάμηνο του 2017 από τη Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου.

Την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2017, το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της Κύπρου διαμορφώθηκε στο 2,6% του ΑΕΠ, φθάνοντας τα 498 εκατ. ευρώ, έναντι 138,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν κατά 9,5% ή 518,6 εκατ. ευρώ το δεκάμηνο του 2017, φθάνοντας στα 5,96 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 159,5 εκατ. ευρώ στα 5,46 δισ. ευρώ, από τα 5,31 δισ. ευρώ πριν από έναν χρόνο.

«Τα αποτελέσματα των δημοσίων οικονομικών του δεκαμήνου, όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί από τη Στατιστική Υπηρεσία, αποτελούν την καλύτερη απάντηση σε όσους βλέπουν υποτιθέμενο οικονομικό εκτροχιασμό ενόψει εκλογών. Μέχρι πριν από πέντε χρόνια είχαμε έλλειμμα ενός δισεκατομμυρίου. Αυτό μας επιτρέπει να μειώνουμε φόρους, να προωθούμε έργα και πολιτικές και να στηρίζουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση, αποδίδοντας έτσι ένα χειροπιαστό κοινωνικό μέρισμα στους συμπολίτες μας», αναφέρεται στη γραπτή δήλωση του κ. Γεωργιάδη, που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών.

Η Κύπρος ανήκει στις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου που ανακάμπτουν δυναμικά από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του 2009. Στην Κύπρο επιβλήθηκε μεγάλο «κούρεμα» των καταθέσεων το 2013 και εφαρμόστηκε αυστηρό δανειοδοτικό πρόγραμμα 10 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Επειτα από την κρίση του 2012-2013, η οικονομία βυθίστηκε σε ύφεση έως το 2014. Το 2015, όμως, κατάφερε να βγει από το μνημόνιο και ξεκίνησε σταδιακά η πορεία της ανάκαμψής της.

Το 2016 παρουσίασε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,6%. Το β΄ τρίμηνο του 2017 η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε κατά 4%, σε ετήσια βάση. Κινητήριος μοχλός στην ανάπτυξη της Κύπρου είναι η κατανάλωση και οι επενδύσεις από τον ιδιωτικό κλάδο.

Επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία για την κυπριακή οικονομία, η Κομισιόν τόνισε στην έκθεση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου, ότι «έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις κατά τα τελευταία τρίμηνα». Το 2018 αναμένεται να καταγραφεί δημοσιονομικό πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Το 2019 η ανεργία προβλέπεται να υποχωρήσει στο 9,3%.

Η «αχίλλειος πτέρνα» της κυπριακής οικονομίας

Το υψηλό χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι το αδύναμο σημείο της κυπριακής οικονομίας, παρότι οι ισχυρές επιδόσεις της έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία περιβάλλοντος σταθερότητας, το οποίο είναι απαραίτητο για να μπορούν να εξυπηρετούν οι δανειολήπτες με συνέπεια τις υποχρεώσεις τους. Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε χθες ότι «διευκολύνουμε τη μείωση του ιδιωτικού χρέους, το οποίο από τα 72,5 δισ. ευρώ που είχε φθάσει το 2012, βρίσκεται στα 52,5 δισ., δηλαδή σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του 2008». Σημειωτέον, όμως, ότι το χρέος στον ιδιωτικό κλάδο ήταν 28 δισ. ευρώ πριν από δέκα χρόνια.

Προ ημερών, ο κ. Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι είναι σωστές οι επισημάνσεις του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Μoody’s για το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος της Κύπρου. Τη Δευτέρα, η Moody’s ανακοίνωσε ότι διατηρεί σταθερή τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου στη βαθμίδα Ba3. Η Moody’s αναφέρθηκε και στις χαμηλές αξιολογήσεις των κυπριακών τραπεζών, λόγω του υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τονίζοντας ότι η Κύπρος είναι εκτεθειμένη στον κίνδυνο μιας κρίσης. Παρ’ όλα αυτά έχει ενισχυθεί η σταθερότητα στον τραπεζικό τομέα, μέσω της αύξησης των κεφαλαιακών αποθεμάτων. Πληροφορίες θέλουν την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να εξετάζει εκ νέου τη δημιουργία «κακής τράπεζας» για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που ανέρχονται σήμερα στα 21,9 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή