Το Κονκλάβιο (01/12/17)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη για την καρέκλα

Κλιμακώνονται οι μάχες χαρακωμάτων για την καρέκλα του Γερούν Ντάισελμπλουμ ενόψει του D-Day της ερχόμενης Δευτέρας, όταν το Eurogroup θα αποφασίσει αν θα εκλέξει τον νέο πρόεδρο ή αν θα δώσει μικρή παράταση ζωής στον Ολλανδό. Στο παρασκήνιο γίνονται συνεννοήσεις, παρέχονται διευκολύνσεις και ανταλλάγματα, συνάπτονται και ακυρώνονται συμμαχίες. Τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα, εκτός από το ότι η ομάδα του ΕΛΚ δεν θα κατεβάσει κανέναν υποψήφιο.

Γαλλογερμανική συνεννόηση

Υποθέτω ότι αυτή η στάση δεν είναι αποτέλεσμα μόνον ειλικρινούς αυτογνωσίας, καθώς το ΕΛΚ δεν διέθετε ούτως ή άλλως την πλειοψηφία για να επιβάλει τον υποψήφιό του. Εικάζω ότι προφανώς έχει φροντίσει να εξασφαλίσει κάποια καλύτερη θέση στο μεγάλο παιχνίδι που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά τα λοιπά, και εδώ οι έμπειροι διαδρομιστές των Βρυξελλών διαπιστώνουν υπόγεια συνεννόηση Γαλλίας και Γερμανίας. Το ενδιαφέρον είναι ότι για το Βερολίνο όλο το παιχνίδι το κάνει ο επιτελάρχης της καγκελαρίας και μεταβατικός ΥΠΟΙΚ Π. Αλτμάγερ. Αυτός, όπως το έθεσε πηγή μου, είναι «ο μόνος φερέγγυος Γερμανός συνομιλητής». Να σημειώσω εδώ ότι δεν είναι το ίδιο φερέγγυα η γαλλογερμανική συμμαχία. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι θα τους βγει, αφού εντός του Eurogroup πατρίκιοι και πληβείοι έχουν την ίδια ψήφο. Κοντός ψαλμός αλληλούια. Τη Δευτέρα θα ξέρουμε. Φαβορί, όπως σας έλεγα προ ημερών, ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, που πληροί τις προϋποθέσεις προέλευσης από μια μικρή χώρα που μπορεί να στηρίξει ένα success strory.

Εγιναν όλοι μητσοτακικοί

Και ξαφνικά έγιναν όλοι μητσοτακικοί. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, για όση ώρα διήρκεσε η χθεσινή σεμνή τελετή των εγκαινίων της αίθουσας «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» στο Ευρωκοινοβούλιο, στην οποία έδωσαν το «παρών» όλοι οι Ελληνες ευρωβουλευτές (πλην της Χρυσής Αυγής). Ηταν εκεί φυσικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα, η Ντόρα Μπακογιάννη, η Αλεξάνδρα και η Κατερίνα Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. Παρόντες και οι επίτροποι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Χρήστος Στυλιανίδης. Α, και μην ξεχάσω: εθεάθη εκεί και ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Οταν ο Κυριάκος ντράπηκε

Την εξομολόγηση ότι «ντράπηκε» όταν, κατά την άφιξή του στη Φρανκφούρτη, τον πήγαν σε διαφορετικό σημείο και ειδική ουρά για τον έλεγχο του διαβατηρίου του έκανε χθες από το Bruegel ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σημειώνω ότι ο Κυριάκος ήταν από τους «τυχερούς» που έτυχε πάνω στην πρώτη ημέρα ελέγχων των Γερμανών σε όλους τους επιβάτες που αφικνούνται από ελληνικό έδαφος, στις 13 Νοεμβρίου, όταν ταξίδευε για το Στρασβούργο μέσω Φρανκφούρτης.

Εξολοθρευτής

Δεν μπορώ να αποφασίσω αν η επανεμφάνιση του Μάκη Βορίδη –αρχικά στη συζήτηση της περασμένης Δευτέρας στη Βουλή, όπου αντικατέστησε τον Αδωνι Γεωργιάδη στον ρόλο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας– συνιστά ριμέικ του «Ολική επαναφορά» ή του «Εξολοθρευτή», στην εκδοχή που έρχεται από το μέλλον, όταν οι άνθρωποι καταφέρνουν τελικά να νικήσουν τις μηχανές (του ΣΥΡΙΖΑ). Για λόγους πολιτικού ύφους, κρίνω ότι ο Βορίδης παραπέμπει στο δεύτερο. Πληροφορούμαι δε ότι θα πάρει πάνω του όλη την υπόθεση Καμμένου, οπότε στα προσεχώς έρχεται και νέο εξολοθρευτικό σίκουελ.

Ανοιξε και περίμενε

Θα μπορούσε να είναι πρόσκληση για τσάι. Αλλά θύμιζε πιο πολύ το περίφημο «ανοίξαμε και σας περιμένουμε», η πρόσκληση του Γιώργου Κατρούγκαλου προς τους πολιτικούς αρχηγούς ή τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τους να δουν τα απόρρητα έγγραφα για τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία χθες το απόγευμα από τις 6 μέχρι τις 8 στο γραφείο του. Σε αυτά, όπως πληροφορούμαι, συμπεριλαμβάνεται το έγγραφο που αφορά τον Τζον Σφακιανάκη. Σημειώνω ότι η αυτοψία θα γινόταν παρουσία Κατρούγκαλου. Προφανώς για να μη φωτογραφίσει κανένας τα έγγραφα ή τα πάρει μαζί του. Πάντως, ο πρώτος που ανταποκρίθηκε, δηλώνοντας συμμετοχή, ήταν ο Θανάσης Παφίλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή