Ενοχος για ψευδή κατάθεση στο FBI ο Φλιν – ενδέχεται να εμπλέξει τον Τραμπ

Ενοχος για ψευδή κατάθεση στο FBI ο Φλιν – ενδέχεται να εμπλέξει τον Τραμπ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένοχος για την κατηγορία περί ψευδούς κατάθεσης στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) δήλωσε ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ, Μάικλ Φλιν, ο οποίος θεωρείται κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση περί ρωσικής εμπλοκής στις προεδρικές εκλογές του 2016.

«Μάλιστα, κύριε» απάντησε ο Φλιν στον δικαστή του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Ουάσιγκτον, όπου οδηγήθηκε σήμερα το απόγευμα, μετά την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του αφού για ψευδή κατάθεση στο FBI τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο της έρευνας για την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές προς όφελος του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου. 

Η ομολογία του Φλιν ενδέχεται να επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα εις βάρος του πρώην «προϊσταμένου» του, Ντόναλντ Τραμπ, σε περίπτωση που ο εν αποστρατεία αντιστράτηγος καταθέσει ότι ο μεγιστάνας «του έδωσε οδηγίες να έρθει σε επαφή με τους Ρώσους», έχοντας παράλληλα τα στοιχεία που να μπορούν να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς του. Για το ενδεχόμενο μίας τέτοιας κατάθεσης εκ μέρους του Φλιν έκανε λόγο το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News. 

Ο Φλιν, ο οποιός είχε αναλάβει τα καθήκοντα του αμέσως μετά έναρξη της προεδρίας Τραμπ, αναγκάστηκε σε παραίτηση τον Φεβρουάριο, μετα τις αποκαλύψεις αναφορικά με τις σχέσεις που είχε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ, τις όποιες μάλιστα είχε αποκρύψει. 

Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, στο πλαίσιο της έρευνας για τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές του 2016. O Φλιν κατηγορείται ότι «σκόπιμα και εν γνώσει του», προχώρησε σε ορισμένες «ψευδείς, πλασματικές και δόλιες δηλώσεις» προς το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών.

Συγκεκριμένα, φέρεται να κατέθεσε ψευδώς, ότι δεν ζήτησε από τον Ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κισλιάκ, να αποφύγει η Μόσχα την κλιμάκωση της έντασης, μετά την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της από τις ΗΠΑ επί προεδρίας Ομπάμα. Επίσης, δήλωσε ότι δεν θυμάται ότι ο Ρώσος διπλωμάτης του είπε ότι η Ρωσία αποφάσισε να αντιμετωπίσει με μετριοπάθεια τις κυρώσεις, μετά από το αίτημα του.

Επίσης, αναληθής φέρεται να είναι και η δήλωση του, ότι δεν ζήτησε από τον Κισλιάκ να καθυστερήσει την ψηφοφορία σε ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και ότι ο διπλωμάτης ουδέποτε του ανέφερε ποια θα είναι η απάντηση της Ρωσίας στο αίτημα του.

Ο Φλιν είναι ο δεύτερος πρώην στενός συνεργάτης του Τραμπ που έρχεται αντιμέτωπος με κατηγορίες στο πλαίσιο της έρευνας για την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές. Ο πρώτος ήταν ο Πολ Μάναφορτ, πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγορείται για διάφορα αδικήματα, μεταξύ των οποίων η συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ, η συνωμοσία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και η μη δήλωση στις αρμόδιες κρατικές αρχές ότι ενεργούσε ως πράκτορας ξένου εντολέα.

Φανατικός υποστηρικτής του Τραμπ 

Προτού αναλάβει τα σύντομα σε διάρκεια καθήκοντα του στο πλευρό του νέου προέδρου, ο Φλιν υπήρξε κορυφαίος σύμβουλος του Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία του μεγιστάνα, όντας μάλιστα ένθερμος και πολύ ηχηρός υποστηρικτής του. Ενδεικτικά, ορισμένοι από τους βιτριολικούς προεκλογικούς λόγους του στρέφονταν με σφοδρότητα εναντίον της Χίλαρι Κλίντον, οδηγώντας τις περισσότερες φορές σε ιαχές από τους οπαδούς του Τραμπ, οι οποίοι ζητούσαν με συνθήματα τη φυλάκιση της υποψηφίου των Δημοκρατικών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή