Φώκλαντ-Περλ Χάρμπορ: Αναγνωρίστηκαν 188 «στρατιώτες του Θεού»

Φώκλαντ-Περλ Χάρμπορ: Αναγνωρίστηκαν 188 «στρατιώτες του Θεού»

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απέχουν μεταξύ τους 41 χρόνια, αλλά η ειδησεογραφία κατα ένα περίεργο τρόπο ένωσε σήμερα τα δύο ιστορικά γεγονότα. Οι επικεφαλής δύο ανεξάρτητων ερευνών, που συνέπεσε να ολοκληρωθούν σήμερα, ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν να αναγνωρίσουν την ταυτότητα 188 στρατιωτών που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα δύο πεδία μαχών και μέχρι σήμερα θεωρούντο «αγνοούμενοι».

Ειδικοί του αμερικανικού στρατού κατάφεραν να ταυτοποιήσουν  τις σορούς 100 ναυτών και βατραχανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους όταν το πολεμικό πλοίο Οκλαχόμα βυθίστηκε κατά τη διάρκεια της ιαπωνικής επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ, τον Δεκέμβριο του 1941. 

H αναγνώριση έγινε εφικτή λόγω των τεχνολογικών προόδων στην ιατροδικαστική έρευνα ενώ απαιτήθηκε και η συνεργασία συγγενών και οικείων των θυμάτων.

Συνολικά εκταφιάστηκαν 400 λείψανα ανθρώπινων σωμάτων τα οποία ήταν ενταφιασμένα στο κοιμητήριο της Χαβάης.

Λόγω της αδυναμίας στην αναγνώρισή τους οι στρατιώτες αυτοί θεωρούντο τυπικά αγνοούμενοι από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πλέον πολλοί εκ των αναγνωρισθέντων θα «επιστρέψουν» στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να ταφούν από τα συγγενικά τους πρόσωπα.

Σχεδόν ταυτόχρονα γινόταν γνωστό ότι 14μελής ομάδα ειδικών του Ερυθρού Στρατού πέτυχε την ταυτοποίηση 88 Αργεντίνων στρατιωτών που βρίσκονταν θαμμένοι στο κοιμητήριο των Φώκλαντ, ύστερα από τον πόλεμο του 1982

Μεγάλη Βρετανία και Αργεντινή συμφώνησαν μόλις το 2016 να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη διαδικασία αναγνώρισης και το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής έρευνας παρουσιάστηκε σήμερα  στους αντιπροσώπους των δύο χωρών, στα κεντρικά γραφεία του Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη.

Μένει τώρα στις αρχές της Αργεντινής να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα της έρευνας στους συγγενείς των πεσόντων, τα μνήματα των οποίων μέχρι σήμερα ανέγραφαν πάνω τους μόνο το εξής:

«Soldado Argentino solo conocido por Dios», δηλαδή: «Αργεντινός Στρατιώτης γνωστός μόνο στο Θεό»…

Πηγή: AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή