Ενοχος δηλώνει ο Μάικλ Φλιν

Ενοχος δηλώνει ο Μάικλ Φλιν

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Φλιν, παραδέχθηκε την ενοχή του την Παρασκευή το βράδυ, λέγοντας ότι είπε ψέματα στις καταθέσεις του στο FBI σχετικά με τις συζητήσεις που είχε με τον Ρώσο πρεσβευτή τον περασμένο Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα στην πραγματικότητα η έρευνα επί του συγκεκριμένου θέματος της ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές του 2016 να βρίσκεται πλέον στο στενό περιβάλλον του προέδρου. Η παραδοχή της ενοχής του Φλιν, ο οποίος εμφανίστηκε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο στην Ουάσιγκτον, αποτελεί την τελευταία ένδειξη ότι ο Φλιν συνεργάζεται με την έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ σχετικά με τη ρωσική ανάμειξη στην εκλογική αναμέτρηση του 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φλιν έδωσε πληροφορίες στους εισαγγελείς, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξέλιξη της έρευνας.

Με αλλαγές προσώπων σε καίριες θέσεις της κυβέρνησής του αναμένεται να κλείσει τον πρώτο χρόνο της προεδρίας του ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με ταυτόσημα δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων.

Οπως πρώτοι έγραψαν οι New York Times, επικαλούμενοι κορυφαίους αξιωματούχους, υπ’ ατμόν βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος αναμένεται να αντικατασταθεί εντός των προσεχών εβδομάδων από τον διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο. Για τη θέση του τελευταίου ως επικρατέστερος φέρεται ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τομ Κότον.

Στη διάρκεια της θητείας του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τίλερσον διαφοροποιήθηκε από τον Τραμπ σε σειρά καίριων ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, υιοθετώντας πιο ήπιες θέσεις στα προβλήματα της Βόρειας Κορέας, του Ιράν και του Κατάρ, αλλά και πιο σκληρές έναντι της Ρωσίας. Οι σχέσεις των δύο ανδρών επιδεινώθηκαν όταν διέρρευσε η φήμη ότι ο Τίλερσον αποκάλεσε κατ’ ιδίαν τον πρόεδρο «μωρό», κάτι που ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών διέψευσε.

Εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες των New York Times, ο Ντόναλντ Τραμπ θα ενισχύσει τον έλεγχό του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Τόσο ο Πομπέο όσο και ο Κότον συμπεριλαμβάνονται στους πιο πιστούς υποστηρικτές του.

Πάντως, η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «οι φήμες περί αντικατάστασης (του Τίλερσον) δεν είναι αληθείς». Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έχει προγραμματίσει σειρά διεθνών συναντήσεων το επόμενο διάστημα, συμπεριλαμβανομένου γεύματος εργασίας με τους 28 ομολόγους του από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., στο περιθώριο υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Υπό αντικατάσταση φέρει η εφημερίδα Washington Post και τον επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του προέδρου, Γκάρι Κον. Την ίδια τύχη πιθανολογείται ότι θα έχει και ο γαμπρός του προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος συνεχίζει να βρίσκεται στο μικροσκόπιο του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για τη ρωσική υπόθεση.

Την οργή του προέδρου Τραμπ προκάλεσε η αθώωση του Χοσέ Ινές Γκαρσία Σαράτε, παράνομου μετανάστη από το Μεξικό, από δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο. Ο Σαράτε κατηγορούνταν ότι δολοφόνησε εκ προθέσεως την 32χρονη Κέιτ Στάινλι, τον Ιούλιο του 2015, αλλά η υπεράσπισή του υποστήριξε ότι βρήκε τυχαία το μοιραίο όπλο, που εκπυρσοκρότησε κατά λάθος. Ο πρόεδρος Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι ο Σαράτε «πέρασε ξανά και ξανά το ασθενώς φρουρούμενο σύνορο επί Ομπάμα, διαπράττοντας κατά συρροήν εγκλήματα και πράξεις βίας, αλλά αυτό δεν ελήφθη υπόψη. Χτίστε το Τείχος!».

Φορο-ψηφοφορία

Στο μεταξύ, η Γερουσία αναμενόταν να ψηφίσει χθες το βράδυ επί του νομοσχεδίου για τη μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση Τραμπ. Μέχρι την τελευταία στιγμή, παρέμενε ασαφές αν οι Ρεπουμπλικανοί θα εξασφαλίσουν τις 50 ψήφους που απαιτούνταν. Οι 48 Δημοκρατικοί γερουσιαστές αναμένονταν να καταψηφίσουν χωρίς καμία εξαίρεση, επομένως οι Ρεπουμπλικανοί δεν είχαν περιθώρια να χάσουν περισσότερες από δύο ψήφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή