ΟΗΕ: Να αρθεί ο αποκλεισμός της Υεμένης

ΟΗΕ: Να αρθεί ο αποκλεισμός της Υεμένης

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση στη Σαουδική Αραβία και στους συμμάχους της να άρουν πλήρως τον αποκλεισμό της Υεμένης, προκειμένου να αποφευχθεί «φρικτή ανθρωπιστική τραγωδία», απηύθυνε χθες ο επικεφαλής του γραφείου ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Μαρκ Λόουκοκ.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι ο υπό σαουδαραβική ηγεσία συνασπισμός, που διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις επεμβαίνοντας στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, έχει χαλαρώσει εν μέρει τον αποκλεισμό, επιτρέποντας την αεροπορική διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και τη μερική επαναλειτουργία λιμανιών στην Ερυθρά Θάλασσα. Τόνισε, όμως, ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι αρκετά, σε μια χώρα όπου οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού.

«Ο αποκλεισμός πρέπει να αρθεί πλήρως αν θέλουμε να αποφύγουμε μια φρικτή ανθρωπιστική τραγωδία που θα περιλαμβάνει την απώλεια της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, σε κλίμακα που δεν έχουμε δει εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Μαρκ Λόουκοκ. Πρόσθεσε δε ότι η Υεμένη δεν μπορεί να επιβιώσει μόνο με την ανθρωπιστική βοήθεια και ότι χρειάζεται επειγόντως εισαγωγές προϊόντων, καθώς καλύπτει τον βασικό όγκο των αναγκών της σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα από το εξωτερικό.

Στο μεταξύ, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε και κατέστρεψε, την Πέμπτη, τον δεύτερο βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε εναντίον της από το έδαφος της Υεμένης σε διάστημα μικρότερο του μηνός.

Ο πύραυλος καταστράφηκε χωρίς να υπάρξουν θύματα, ανακοίνωσε ο Τούρκι αλ Μάλικι, εκπρόσωπος του υπό σαουδαραβική ηγεσία συνασπισμού.

Από την πλευρά του, ο Αμπντελμάλεκ αλ Χούθι, εκπρόσωπος των σιιτών ανταρτών της Υεμένης, απείλησε ότι αν συνεχιστεί ο αποκλεισμός της χώρας του, οι δυνάμεις του «ξέρουν πολύ καλά ποιοι στόχοι (στη Σαουδική Αραβία) θα προκαλέσουν μεγαλύτερη οδύνη και πώς θα τους πλήξουν».

Οι αντάρτες Χούθι είχαν εκτοξεύσει στις 4 Νοεμβρίου για πρώτη φορά πύραυλο εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος καταστράφηκε λίγο έξω από το αεροδρόμιο του Ριάντ, χωρίς να προκαλέσει θύματα. Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είχε κατηγορήσει τότε το Ιράν, το οποίο διέψευσε κατηγορηματικά ότι προμηθεύει τους Χούθι με πολεμικό υλικό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή