Ονδούρα-προεδρικές εκλογές: Ένας νεκρός, τουλάχιστον είκοσι τραυματίες

Ονδούρα-προεδρικές εκλογές: Ένας νεκρός, τουλάχιστον είκοσι τραυματίες

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και πάνω από 20 άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Ονδούρα την Πέμπτη, όπου η καθυστέρηση στην καταμέτρηση των ψήφων μετά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής πυροδότησε ταραχές κι εξώθησε την αντιπολίτευση να καταγγείλει νοθεία.

Η εκλογική επιτροπή της Ονδούρας αναμένεται να ανακοινώσει το επίσημο τελικό αποτέλεσμα στις 21:00 την Παρασκευή (05:00 το Σάββατο ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τον επικεφαλής της.

Ο Νταβίντ Ματαμόρος, πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογοδικείου (Tribunal Supremo Electoral, TSE) ανέφερε ότι θα καταμετρηθούν με το χέρι τα ψηφοδέλτια σε 1.031 κάλπες για τις οποίες υπήρχαν ανησυχίες για παρατυπίες.

Ενώ με πάνω από τις μισές ψήφους να έχουν καταμετρηθεί ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο διάσημος τηλεοπτικός παρουσιαστής Σαλβαδόρ Νασράλα, είχε προβάδισμα 5 εκατοστιαίων μονάδων, η κατάσταση μεταστράφηκε υπέρ του απερχόμενου προέδρου, του στενού συμμάχου των ΗΠΑ Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, αφού η διαδικασία της καταμέτρησης διακόπηκε τη Δευτέρα και ξανάρχισε πάνω από 24 ώρες αργότερα.

Με την κανονική καταμέτρηση να έχει πλέον ολοκληρωθεί, ο Ερνάντες, υποψήφιος του κεντροδεξιού Εθνικού Κόμματος (Partido Nacional, PN) προηγείται με λιγότερες από 50.000 ψήφους, ή περίπου 1,5%.

Ο Λουίς Λαράτς, πρόεδρος της ένωσης επιχειρήσεων COHEP, τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η πολύ μικρή διαφορά σημαίνει πως η καταμέτρηση των τελευταίων ψήφων με το χέρι μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη. «Για μένα, όλα είναι ακόμα στον αέρα», είπε.

Η ανησυχία σε διεθνές επίπεδο εντείνεται για τη μετεκλογική κρίση στη φτωχή χώρα της Κεντρικής Αμερικής, την οποία μαστίζουν οι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος που επιδίδονται πάνω απ' όλα στη διακίνηση ναρκωτικών. Στην Ονδούρα καταγράφεται ένας από τους υψηλότερους δείκτες ανθρωποκτονιών στον κόσμο.

Πηγές προσκείμενες στην αστυνομία ανέφεραν ότι τουλάχιστον ένας άνδρας έπεσε νεκρός από σφαίρες κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πόλη Λα Σέιμπα. Ενώ τουλάχιστον 12 στρατιωτικοί και αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις που προκάλεσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο στο σημαντικότερο λιμάνι της Ονδούρας και σε διάφορες άλλες πόλεις.

Τουλάχιστον 10 διαδηλωτές τραυματίστηκαν στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα, γνωστοποίησαν γιατροί του νοσοκομείου Escuela.

Οι αρχές κάλεσαν τους διαδηλωτές να συμπεριφέρονται ειρηνικά έπειτα από αναφορές της αστυνομίας για λεηλασίες σε κάποιες περιοχές της πρωτεύουσας και αλλού.

Στο Σαν Πέδρο Σούλα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ονδούρας, υψώνονταν στήλες πυκνού καπνού καθώς διαδηλωτές είχαν βάλει φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει πλήθη διαδηλωτών.

Πολλοί έσπευσαν στα σούπερ μάρκετ την Παρασκευή για να αγοράσουν αποθέματα τροφίμων και άλλων ειδών αφού δρόμοι αποκλείστηκαν σε πολλές περιοχές από διαδηλωτές. Σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές σε ATM και υποκαταστήματα τραπεζών.

«Σοβαρές αμφιβολίες»

Τόσο ο Ερνάντες όσο και ο Νασράλα δήλωσαν πως νίκησαν το βράδυ των εκλογών. Με πρωτοβουλία του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), ο πρόεδρος Ερνάντες και ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Νασράλα δεσμεύθηκαν την Τετάρτη να σεβαστούν το αποτέλεσμα, αλλά μερικές ώρες αργότερα ο Νασράλα άλλαξε στάση.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης διεμήνυσε ότι δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα της καταμέτρησης διότι αμφισβητεί την αξιοπιστία της διαδικασίας και κάλεσε τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους.

Ο 64χρονος Νασράλα, ο κεντροαριστερός υποψήφιος της Συμμαχίας της Αντιπολίτευσης Εναντίον της Δικτατορίας (Alianza de Oposición contra la Dictadura), υποστηρίζεται από τον πρώην πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια, που είχε ανατραπεί με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2009.

Ο Σελάγια έκανε δημόσια παρέμβαση την Πέμπτη, με μια ανοικτή επιστολή του στην οποία κατηγόρησε την εκλογική επιτροπή ότι διαπράττει ένα «έγκλημα» υπέρ του Ερνάντες.

Ένας από τους τέσσερις δικαστικούς που συμμετέχουν στο TSE εξέφρασε εξάλλου την Πέμπτη «σοβαρές αμφιβολίες» για τη διαδικασία.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή