«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η “μπαταρία του Νότου”»

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η “μπαταρία του Νότου”»

5' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το φαινόμενο τού να έχουν κάποιοι τις καταθέσεις στο εξωτερικό και τα δάνεια στην Ελλάδα πρέπει να τελειώσει», σημειώνει ο Γιώργος Περιστέρης, ο οποίος εκτιμά πως η χώρα χρειάζεται ένα μαζικό επενδυτικό σοκ με πρωταγωνιστές τις ελληνικές επιχειρήσεις και με στόχο τη δραστική μείωση της ανεργίας, που κατά τον ίδιο αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία. Σημειώνει πως οι επιχειρήσεις που επιβίωσαν της κρίσης είναι πλέον πιο λιτές και αποτελεσματικές. Ομως, για να αναλάβουν τον ρόλο τους ως μοχλοί ανάπτυξης και επενδύσεων απαιτείται σημαντική μείωση της συνολικής φορολογίας και πρόσβαση σε ανταγωνιστική χρηματοδότηση. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μιλώντας στην «Κ», τονίζει πως δρομολογεί έως το 2019 έργα υποδομών και επενδύσεις στην «πράσινη» οικονομία προϋπολογισμού άνω του 1,3 δισ. ευρώ, ενώ ωριμάζουν επενδύσεις επιπλέον 800 εκατ. στην αποθήκευση ενέργειας με υβριδικά έργα και έργα αντλησοταμίευσης.

– Πώς αξιολογείτε σήμερα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας;

– Πάντα πιστεύαμε στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό ακόμα και στις δυσκολότερες στιγμές, όταν δεχόμασταν πλήθος εισηγήσεων και πιέσεων από μετόχους και αναλυτές, συνεχίσαμε να επενδύουμε στην Ελλάδα και να στηρίζουμε πολλαπλά την ελληνική οικονομία, ενώ ποτέ δεν εξετάσαμε την πιθανότητα να αλλάξουμε έδρα ή να μεταφέρουμε τα διαθέσιμά μας στο εξωτερικό κρατώντας στην Ελλάδα μόνο τα δάνεια. Οι επιχειρήσεις δεν είναι άψυχοι, ουδέτεροι τεχνοκρατικοί οργανισμοί. Εχουν τη δική τους ταυτότητα, κουλτούρα και πατρίδα.

Αυτά μας έδωσαν τη δύναμη να σταθούμε όρθιοι σε μια κρίση τρομακτική σε βιαιότητα και διάρκεια, που έπληξε δυσανάλογα τον δικό μας κλάδο. Ωστόσο, αν θέλουμε να πούμε ότι αλλάζουμε σελίδα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μείζον πρόβλημα της ανεργίας. Πραγματική αλλαγή σελίδας για τη χώρα σημαίνει αποτελεσματική καταπολέμηση της ανεργίας που μαστίζει τον ιδιωτικό τομέα και στερεί την οικονομία, την πολιτεία και την κοινωνία από πολύτιμους ανθρώπινους πόρους και προπαντός από την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

– Πού και σε τι άλλαξε η κρίση την ελληνική επιχειρηματικότητα;

– Υπάρχουν πλέον λιγότερες επιχειρήσεις, οι οποίες όμως επιβίωσαν υπό συνθήκες πολύ δύσκολες και είναι πιο λιτές και αποτελεσματικές, σε σύγκριση με την προ κρίσης εποχή. Το γεγονός ότι παραμένουν ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο όταν δανείζονται με πολλαπλάσια επιτόκια από τους ξένους ανταγωνιστές τους, υφίστανται συνολικά πολύ βαρύτερη φορολογία και έχουν ως βάση μια καθημαγμένη εσωτερική αγορά, είναι ένδειξη της ζωτικότητας και της ικανότητάς τους.

– Είναι σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις έτοιμες να επενδύσουν στην Ελλάδα;

– Θέλουν ασφαλώς να επενδύσουν στην Ελλάδα. Είναι όρος επιβίωσης, αφού μόνο με επενδύσεις διατηρούν την ανταγωνιστικότητά τους. Δεν φτάνει όμως να θέλουν, πρέπει και να μπορούν. Κι αυτό είναι κρίσιμο όχι μόνο για τις ίδιες αλλά προπαντός για την ελληνική οικονομία.

Το επενδυτικό σοκ που έχουμε ανάγκη, χωρίς ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορεί να γίνει πράξη. Πρέπει να τελειώσουμε με την ξενολαγνεία. Προφανώς, έχουμε ανάγκη από ξένες επενδύσεις. Κανείς δεν το αμφισβητεί. Ομως, οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι αυτές που θα δώσουν πρώτες το «παρών», αρκεί να αντιμετωπίζονται με ίδιους όρους με τους ξένους. Προϋποθέσεις ανάκαμψης των επενδύσεων είναι η δραστική μείωση της συνολικής φορολογίας και η πρόσβαση σε ανταγωνιστική χρηματοδότηση. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι φόροι επί των κερδών, αλλά και το πλήθος άλλων «αφανών» φόρων, τελών και χρεώσεων που εκτοξεύουν τη συνολική επιβάρυνση.

– Εδώ και χρόνια μιλάτε για επενδυτικό σοκ και επενδυτικό πατριωτισμό. Τι εννοείτε ακριβώς;

– Το επενδυτικό «σοκ» χωρίς τη γνώση των ευκαιριών, την ικανότητα ταχύτατης αξιοποίησης και τη μαζικότητα που μπορούν να προσφέρουν οι ελληνικές εταιρείες δεν πρόκειται να υπάρξει. Επενδυτική ανάκαμψη σε μια χώρα δεν γίνεται ποτέ μόνο με τους ξένους. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να αναλάβουμε κι εμείς τις ευθύνες μας. Εμείς π.χ. κρατήσαμε το σύνολο των διαθεσίμων μας καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, συνεχώς κι αδιαλείπτως, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη αν όλες ανεξαιρέτως οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν πράξει το ίδιο. Το φαινόμενο του να έχουν κάποιοι τις καταθέσεις στο εξωτερικό και τα δάνεια στην Ελλάδα πρέπει να τελειώσει.

– Σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες;

– Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι επενδύσεις στις υποδομές. Ιδιαίτερα τις μεταφορικές και τις ενεργειακές, που έχουν αυξημένη εγχώρια προστιθέμενη αξία και πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Οι πρώτες είναι αυτονόητα αναγκαίες για τον τουρισμό και το διαμετακομιστικό εμπόριο, ενώ οι ενεργειακές επενδύσεις –και ιδίως αυτές στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας– μπορούν να αξιοποιήσουν τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα και να μετατρέψουν την παραγωγή ενέργειας από ελλειμματική σε πλεονασματική.

– Εσείς πώς θα συμμετάσχετε στην επενδυτική ανάκαμψη για την οποία μιλάτε;

– Ως όμιλος έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να κάνουμε το καθήκον μας. Οχι μόνο από πατριωτισμό, αλλά γιατί η χώρα έχει μεγάλες δυνατότητες και οι εργαζόμενοι και οι μέτοχοι θα ωφεληθούν. Βάλαμε πλάτη στα χρόνια της κρίσης, επενδύοντας πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, προσθέτοντας αξία στους μετόχους και αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας. Για την επόμενη μέρα προγραμματίζουμε έργα και στις μεταφορικές και στις ενεργειακές υποδομές. Θα ξεκινήσουμε το επόμενο διάστημα σημαντικά έργα υποδομών στην Ελλάδα συνολικού προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ, θα επενδύσουμε τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ στην «πράσινη» οικονομία (έργα ΑΠΕ και διαχείρισης απορριμμάτων) μέχρι το 2019, συνεχίζουμε τις επενδύσεις ΑΠΕ εκτός συνόρων με νέα έργα π.χ. στις ΗΠΑ, ενώ δαπανούμε σημαντικά ποσά για την ωρίμανση επενδύσεων ύψους 800 εκατ. ευρώ στην αποθήκευση ενέργειας (αντλησοταμιεύσεις και υβριδικά).

– Πώς αντιμετωπίζετε τις χρηματοδοτικές ανάγκες αυτού του επενδυτικού προγράμματος;

– Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες να αντλήσουμε κεφάλαια από όλες τις διαθέσιμες πηγές. Κινητοποιούμε σημαντικά ξένα κεφάλαια, καθώς και ευρωπαϊκή θεσμική χρηματοδότηση (EBRD, EIB). Ταυτόχρονα, έχουμε προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ. Η York Capital επένδυσε μέσω του ομίλου μας 100 εκατ. ευρώ στη χώρα, διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί όπως η ENGIE και η Qatar Petroleum μας εμπιστεύθηκαν σε κοινές επενδύσεις στην ενέργεια και μεγάλοι διεθνείς κατασκευαστικοί όμιλοι σε επενδύσεις στις υποδομές. Τέλος, οφείλω να ευχαριστήσω τους χιλιάδες Ελληνες που μας έχουν εμπιστευθεί όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο ως μέτοχοι, αλλά και μέσα από τις επιτυχημένες ομολογιακές εκδόσεις μας.

– Επιμένετε στην ανάγκη μαζικών επενδύσεων στις ΑΠΕ. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

– Προϋπόθεση για μαζικές επενδύσεις σε ΑΠΕ είναι να προχωρήσουν ταυτόχρονα η αποθήκευση ενέργειας (αντλησοταμιεύσεις και υβριδικά) και οι διασυνδέσεις των νησιών. Η Ελλάδα λόγω γεωμορφολογίας (βουνά και νερά), μπορεί να παίξει στην Ευρώπη τον στρατηγικό ρόλο της «μπαταρίας του Νότου» και να αξιοποιήσει την παγκόσμια επανάσταση της καθαρής ενέργειας που προχωρά ακάθεκτη.

Στη Γερμανία, ένας από τους λόγους που κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης ήταν το αν θα καταργηθούν από το 2030 τα αυτοκίνητα με μηχανές εσωτερικής καύσης για να μπαίνουν στην κυκλοφορία μόνο ηλεκτρικά! Είναι, επίσης, αδιανόητο να μην προχωρά η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διασυνδέσεων των νησιών, ειδικά των μεγάλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή