Συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα βλέπουν οι Βρυξέλλες

Συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα βλέπουν οι Βρυξέλλες

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιοδοξία για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τη Δευτέρα εξέφρασε Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμμετέχει στην αξιολόγηση, αλλά δεν αναμένεται να κάνει μία επίσημη ξεχωριστή έκθεση, διευκρίνισε ο ίδιος.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σε ενημέρωσή του προς τον Τύπο ξεκαθάρισε ότι παρόλο που μπορεί να υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι έτοιμα. Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, εξήγησε, είναι μία συμφωνία στις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν.

«Μετά ακολουθούν τα προαπαιτούμενα, περίπου 100, εκ των οποίων μερικά πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα πριν από τα Χριστούγεννα και τα περισσότερα μετά», είπε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά τη διαδικασία, αν όλα γίνουν στην ώρα τους και αν η ογκώδης ελληνική νομοθεσία μεταφραστεί και εγκριθεί, τότε αναμένεται στις Βρυξέλλες μια έκθεση συμμόρφωσης στις 11 Ιανουαρίου, στο Euroworking Group, «και αν και πάλι όλα είναι καλά, θα έχουμε συζήτηση στο Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου και αν και πάλι όλα πάνε κατ’ ευχήν, τότε θα έχουμε εκταμίευση στα μέσα Φεβρουαρίου», ανέφερε.

Το «αγκάθι»

Σε ό,τι αφορά τους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ που έχουν μπει σε νέες δικαστικές περιπέτειες στην Ελλάδα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε πως «οι δικαστικές διαδικασίες έχουν ανακινήσει σχόλια στο εξωτερικό που προκαλούν ανησυχία». Ο ίδιος ανέφερε ότι παρόλο που οι ελληνικές αρχές προσπάθησαν να επιλύσουν το ζήτημα μέσω νομοθεσίας, «δεν ξέρουμε τι πρέπει να γίνει, μόνο να παραπέμπουμε στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αλλά το θέμα προκαλεί ανησυχία».

Οσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε πως το προσωπικό του ΔΝΤ μετέχει στην αποστολή και θα εξετάσει αν όλα όσα συμφωνήθηκαν και εφαρμόστηκαν είναι σύμφωνα με το πρόγραμμά του. «Στο ΔΝΤ έχουν 12 σημεία πολιτικής, τα οποία προφανώς δεν έχουν τηρηθεί ακόμα όλα, λόγω της χρονικής αλληλουχίας εκτέλεσης του προγράμματος», είπε και πρόσθεσε ότι πολλά από τα 12 σημεία είναι και στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM).

«Είχαμε μια συμφωνία να ξεκινήσουμε πάλι τις συζητήσεις για το δημόσιο χρέος το 2018 και αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σε μία σειρά από προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, αλλά και στο ύψος της ελάφρυνσης του χρέους, τότε το ΔΝΤ θα πρέπει στο Δ.Σ. του να ενεργοποιήσει το δικό του πρόγραμμα», είπε και πρόσθεσε πως αν μία τέτοια συμφωνία δεν είναι εφικτή, τότε το πρόγραμμα του ΔΝΤ δεν θα ενεργοποιηθεί.

Πρόσβαση στις αγορές

Υπάρχουν σήμερα όλες οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος της Ελλάδας τον Αύγουστο του 2018 και για τη χρηματοδότησή της στη συνέχεια από τις αγορές, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις στο πρακτορείο Bloomberg.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές τον Αύγουστο, ο κ. Ντομπρόβσκις απάντησε: «Είναι σε εξέλιξη τώρα μία αξιολόγηση του προγράμματος. Πρέπει να λεχθεί ότι τα πράγματα είναι γενικά σε τροχιά. Η Ελλάδα έχει επανέλθει στην ανάπτυξη, εκπληρώνει και στην πραγματικότητα έχει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τους δημοσιονομικούς της στόχους. Ετοιμάζεται και ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος, ο οποίος σέβεται τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ».

«Επομένως, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, που ελπίζουμε ότι μπορεί να γίνει σχετικά σύντομα, θα πρέπει να αρχίσουμε τις προετοιμασίες για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Αυτή τη στιγμή, όμως, θα έλεγα ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε θα μπορούσαμε πράγματι να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα, όπως προβλέπεται, τον Αύγουστο, μετά το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να επανέλθει στη χρηματοδότηση από τις αγορές», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή