Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται στη ΔΕΠΑ μετά την αλλαγή CEO

Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται στη ΔΕΠΑ μετά την αλλαγή CEO

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επάνοδο στην κανονικότητα αλλά και κρίσιμα διλήμματα αποτελούν για τη ΔΕΠΑ οι εσωτερικές ανακατατάξεις της περασμένης εβδομάδας και οι επικείμενες εξελίξεις της ερχόμενης, αντίστοιχα.

Η αιφνιδιαστική σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης οδήγησε στην απομάκρυνση του επί διετία διευθύνοντος συμβούλου Θεόδωρου Κιτσάκου μετά την άρνησή του να υποβάλει παραίτηση, όπως του είχε ζητηθεί από τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, κατόπιν συνεννόησης με τους μετόχους της ΔΕΠΑ, του ΤΑΙΠΕΔ και των Ελληνικών Πετρελαίων. Είχε προηγηθεί η σφοδρή αντίδραση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας στις εισηγήσεις του κ. Κιτσάκου όσον αφορά την υπόθεση των χρεών ύψους πλέον των 110 εκατ. ευρώ της εταιρείας λιπασμάτων ELFE, συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη, προς τη ΔΕΠΑ.

Στον κ. Κιτσάκο καταμαρτυρείται ότι επί θητείας του το χρέος όχι μόνο διογκώθηκε, αλλά συνεχίστηκε η τροφοδοσία της λιπασματοβιομηχανίας με φυσικό αέριο, χωρίς τη στοιχειώδη εξασφάλιση κάποιων εγγυήσεων και παρά τη συστηματική μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων της ELFE προς τρίτες συνδεδεμένες με αυτήν εταιρείες.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο κ. Κιτσάκος είχε στο παρελθόν θητεύσει στην ELFE και σε άλλες εταιρείες του ομίλου Λαυρεντιάδη, όπως η Νεοχημική, ως γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος, και ως εκ τούτου θα όφειλε, όπως σημειώνουν κύκλοι των μετόχων της ΔΕΠΑ, να ήταν περισσότερο προσεκτικός.

Η κινητοποίηση

Οι έλεγχοι της Οικονομικής Αστυνομίας, οι εισαγγελικές παραγγελίες και η εμπλοκή της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες από τον περασμένο Απρίλιο κινητοποίησαν πολιτική ηγεσία και μετόχους και οδήγησαν, εν τέλει, στην παύση του κ. Κιτσάκου. Η προσωρινή υπηρεσιακή διοίκηση υπό τον νομικό σύμβουλο της ΔΕΠΑ, καθηγητή Νικόλαο Φαραντούρη, οδήγησε σε νέα έκτακτη γενική συνέλευση την περασμένη Πέμπτη και, αντίστοιχα, στον ορισμό νέου διοικητικού συμβουλίου. Στις θέσεις του αποπεμφθέντος κ. Κιτσάκου και παραιτηθέντος Γ. Σπανούδη ορίστηκαν, αντίστοιχα, ο κ. Δημήτριος Τζώρτζης, ηλεκτρολόγος μηχανικός με θητεία στον χώρο των τηλεπικοινωνιών ως στέλεχος επιχειρήσεων και εσχάτως ως γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών, και ο κ. Βελισσάριος Δότσης, ηλεκτρολόγος μηχανικός, πρώην διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει ο ορισμός δύο ακόμη νέων μελών. Ο ένας είναι ο κ. Νικόλαος Λιωνής, οικονομολόγος, διδάκτωρ Οικονομικών με θέση επιστημονικού συνεργάτη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αποσπασμένος στο γραφείο του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη ως σύμβουλός του. Και ο άλλος, ο κ. Παναγιώτης Δημητρόπουλος, από τον τραπεζικό χώρο, με πλούσια θητεία σε διάφορα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, με τελευταία την Τράπεζα Πειραιώς. Υπό το νέο αυτό διοικητικό σχήμα η ΔΕΠΑ καλείται να πορευθεί εν μέσω σοβαρών ανακατατάξεων του τομέα της ενέργειας. Η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τη φυσιογνωμία και το μέλλον της ΔΕΠΑ αφορά τη θέση της στην απελευθερωμένη λιανική αγορά αερίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, οι θεσμοί επιμένουν να ζητούν περιορισμένο μερίδιο αγοράς της ΔΕΠΑ στις ΕΠΑ, για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.

Η απόφαση της Shell

Την κατάσταση ήρθε να περιπλέξει η απόφαση της Shell, μετόχου μειοψηφίας στην ΕΠΑ Αττικής, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε πώληση του μειοψηφικού της ποσοστού, 49%. Σε αυτήν την περίπτωση, δικαίωμα προτίμησης έχει, βάσει της συμφωνίας μετόχων, ο συνεταίρος της ΔΕΠΑ, που σήμερα κατέχει το 51%. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλαδή η απόκτηση του 100% από τη ΔΕΠΑ της ΕΠΑ Αττικής, φαίνεται ότι δεν θα έβρισκε σύμφωνους τους θεσμούς, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΠΑ έχει δηλώσει ότι η ενδεχόμενη εξαγορά του ποσοστού της Shell θα μπορούσε να προϋποθέτει την αποχώρησή της από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και ταυτόχρονη δέσμευση της ΔΕΠΑ για άμεση διαδικασία πώλησης του ποσοστού της Shell σε ιδιώτες επενδυτές, ώστε η έξοδος της Shell να μη σημάνει την «κρατικοποίηση» της εταιρείας λιανικής.

Η ιδιωτικοποίηση

Βεβαίως, όλα αυτά, ιδίως τα ζητήματα ανταγωνισμού και απελευθέρωσης, χρειάζεται να αξιολογηθούν και υπό το πρίσμα της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ που έχει δρομολογήσει το ΤΑΙΠΕΔ και η οποία μπορεί να οδηγήσει σύντομα στην αναδιάταξη του κρατικού ελέγχου της εταιρείας και στην είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων από την εγχώρια ή τη διεθνή αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή