Κίτρινη κάρτα από Κίνα, ΕΚΤ και χώρες Αφρικής

Κίτρινη κάρτα από Κίνα, ΕΚΤ και χώρες Αφρικής

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν οι καινοτομίες που φέρνουν μαζί τους ανατροπές και θίγουν συμφέροντα γίνονται αναπόφευκτα αντικείμενο διαμάχης, στην περίπτωση του bitcoin οι αντιδράσεις οφείλονται κυρίως στην αδιαφάνεια που το περιβάλλει. Ο μηχανισμός του bitcoin παρακάμπτει κάθε ρύθμιση, κάθε νόμο, δεν εποπτεύεται από κεντρική τράπεζα και δεν υπόκειται σε καμία Αρχή. Το κρυπτογραφημένο ψηφιακό νόμισμα έχει διευκολύνει κάθε είδους παράνομη συναλλαγή και μάλλον εξακολουθεί να εξυπηρετεί αθέμιτους σκοπούς. Με την ιλιγγιώδη εκτίναξη της αξίας του κατά περίπου 1.000% από την αρχή του έτους, που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των αγορών, έχει ενεργοποιήσει τα ανακλαστικά κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων.

Δρακόντεια μέτρα κατά του bitcoin έχει λάβει η Κίνα, αφού πρώτα αποτέλεσε ίσως τη μεγαλύτερη αγορά για το κρυπτογραφημένο νόμισμα, που έγινε εξαιρετικά δημοφιλές μεταξύ Κινέζων επενδυτών. Από τον Σεπτέμβριο, το Πεκίνο έχει απαγορεύσει τις συναλλαγές σε bitcoin, όπως και σε -επίσης ψηφιακό- ethereum. Αμέσως μετά κήρυξε εκτός νόμου οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με το bitcoin και απέκλεισε την πρόσβαση στα χρηματιστήρια των κρυπτογραφημένων νομισμάτων, επιστρατεύοντας τον μεγαλύτερο και ισχυρότερο μηχανισμό λογοκρισίας στον κόσμο, το «Ηλεκτρονικό Σινικό Τείχος» ή αλλιώς το γνωστό Great Firewall. Οικονομικοί αναλυτές έχουν αποδώσει την επιθετική στάση του Πεκίνου στην ανησυχία του ότι το bitcoin αποτελεί δυνάμει απειλή για το γουάν, είτε επειδή θα μπορούσε να το υποκαταστήσει σε διεθνείς συναλλαγές είτε επειδή όσοι εμπλέκονται στους μηχανισμούς του ενδέχεται να το υπονομεύσουν. Στη διάρκεια του περασμένου έτους, πολλοί Κινέζοι επενδυτές τοποθετήθηκαν μαζικά σε bitcoin και άρχισαν να στοιχηματίζουν κατά του κινεζικού νομίσματος.

Ο προβληματισμός για τους κινδύνους που εγκυμονεί το bitcoin είναι έκδηλος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μολονότι δεν έχει μέχρι στιγμής νομοθετήσει κατά των κρυπτογραφημένων νομισμάτων. Μόνον η Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) έχει από τον Ιούλιο του 2014 συστήσει στις ευρωπαϊκές τράπεζες να μην το χρησιμοποιούν, τουλάχιστον μέχρις ότου θεσπίσει ρυθμιστικό πλαίσιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει, πάντως, από πέρυσι ζητήσει τη στελέχωση ομάδας εργασίας που θα αναλάβει να παρακολουθεί τις κινήσεις των κρυπτογραφημένων νομισμάτων. Ζητούμενο θα είναι να αντιμετωπιστούν μάστιγες όπως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και η χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων.

Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, η ΕΚΤ κάλεσε τις τράπεζες να υιοθετήσουν το συντομότερο μηχανισμούς άμεσων πληρωμών για την ταχύτατη μεταβίβαση χρημάτων παντού ανά τον κόσμο, ώστε να περιορίσει τη «γοητεία» των ψηφιακών νομισμάτων όπως το bitcoin. Την έκκληση έκανε ο Ιβ Μερς, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ο οποίος, πάντως, φάνηκε να μη συμμερίζεται τα σχέδια της Κεντρικής Τράπεζας της Σουηδίας και της Τράπεζας της Αγγλίας, που εξετάζουν την προοπτική να σχεδιάσουν δικά τους κρυπτογραφημένα νομίσματα ως αντιπρόταση στην αδιαφάνεια του bitcoin. Στις ΗΠΑ, αντιθέτως, η Εποπτική Αρχή Αγορών Εμπορευμάτων το χαρακτήρισε προ διετίας «εμπόρευμα», και για την πανίσχυρη εφορία των ΗΠΑ, τη γνωστή με το ακρωνύμιο IRS, το bitcoin αποτελεί περιουσιακό στοιχείο και πρέπει να φορολογείται αναλόγως. Δεν είναι λίγες οι χώρες, όμως, που είτε ετοιμάζονται να το απαγορεύσουν είτε έχουν συστήσει στις τράπεζές τους να μην το χρησιμοποιούν. Η Κεντρική Τράπεζα της Νοτίου Αφρικής πριν από τρία χρόνια προειδοποίησε με ειδικό έγγραφο ότι το bitcoin «δεν έχει νομικό καθεστώς, ούτε υπόκειται σε κάποιο νομικό ρυθμιστικό πλαίσιο». Ενδέχεται να απαγορεύσει το bitcoin μέσα στο 2018 η Αλγερία, ενώ το έχουν ήδη απαγορεύσει ορισμένες αφρικανικές χώρες, όπως η Νιγηρία, το Μαρόκο και η Ναμίμπια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή