Η ΤτΑ βάζει πλάτη για να καλύψει τον λογαριασμό Brexit

Η ΤτΑ βάζει πλάτη για να καλύψει τον λογαριασμό Brexit

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την έκδοση ομολόγων που θα αγοράζει η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να πληρώσει το Λονδίνο τον λογαριασμό του Brexit, αποφεύγοντας έτσι δυσάρεστα δημοσιονομικά μέτρα, όπως η αύξηση των φόρων ή η μείωση των κρατικών δαπανών. Οπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Guardian, η βρετανική κυβέρνηση χρωστάει «στον εαυτό της» 435 δισ. στερλίνες, λόγω της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης των προηγούμενων ετών, εκδίδοντας ομόλογα που τα αγόραζε η Τράπεζα της Αγγλίας μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007. «Είναι η πιο λογική λύση», ισχυρίζεται ο οικονομικός αναλυτής Κρις Ντίλοου σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας. Πενήντα δισ. στερλίνες είναι το κόστος του διαζυγίου του Brexit και θα προστεθούν στα 435 δισ. στερλίνες που, ουσιαστικά, «χρωστάει» η Βρετανία στον εαυτό της.

Η κυβέρνηση Μέι συμφώνησε να πληρώσει 50 δισ. στερλίνες στην Ε.Ε. για να καλύψει προσυμφωνημένες υποχρεώσεις στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., προκαλώντας αντιδράσεις από μέλη του κόμματός της. Αν ο λογαριασμός του Brexit πληρωθεί σε διάστημα δέκα χρόνων, τότε το κόστος μετριάζεται στο 0,25% του ΑΕΠ ανά έτος.

Θεωρητικά υπάρχουν τέσσερις τρόποι πληρωμής. Πρώτον, η κυβέρνηση μπορεί να μειώσει τις δαπάνες στην πραγματική οικονομία. Δεύτερη επιλογή θα ήταν η αύξηση φόρων. Ομως, ένας «φόρος Brexit» θα προκαλούσε την αντίδραση της κοινής γνώμης και το πολιτικό κόστος θα ήταν μεγάλο. Τρίτον, το Λονδίνο έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το χρέος του. Τέταρτον, έχει την επιλογή να προχωρήσει σταδιακά σε εκδόσεις ομολόγων που θα τα πουλάει στην κεντρική τράπεζα της χώρας έναντι ρευστού.

Το τέταρτο σενάριο του κ. Ντίλοου είναι προτιμότερο από το να στερήσει η κυβέρνηση χρήματα από την πραγματική οικονομία. Η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει αναγκαστικά να πληρώσει τον λογαριασμό σε ευρώ, πουλώντας στερλίνες. Οι πιθανότητες για εξασθένηση του βρετανικού νομίσματος λόγω αυτού του γεγονότος είναι περιορισμένες, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ημερήσιες συναλλαγές ανέρχονται σε 480 δισ. στερλίνες. Επίσης, όπως τονίζει ο Φίλιπ Μακ Νταφ του Guardian, το κόστος αποπληρωμής των 50 δισ. στερλινών αναμένεται να είναι χαμηλότερο σε πραγματικούς όρους, λόγω των χαμηλών επιτοκίων.

Βρετανοί οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι το κόστος του διαζυγίου του Brexit στα 50 δισ. στερλίνες αντιστοιχεί στον αμυντικό προϋπολογισμό ή υπερβαίνει κατά 10 δισ. στερλίνες τις ετήσιες πληρωμές τόκων του δημόσιου χρέους. Δεν αναμένεται, ωστόσο, να πληρωθεί το ποσό σε μία δόση. Θα καταβάλλονται δόσεις στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. σε βάθος δεκαετιών. Οι επιπτώσεις του Brexit εκτιμάται ότι θα μετριαστούν, υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθεί διετής παράταση από την Ε.Ε. για την καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης από την Ε.Ε., που έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή