Ενιαίο επίδομα τέκνων με ενίσχυση πρώτου και δεύτερου παιδιού

Ενιαίο επίδομα τέκνων με ενίσχυση πρώτου και δεύτερου παιδιού

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάργηση του επιδόματος των 500 ευρώ για το τρίτο παιδί, που λαμβάνουν τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, και τη θεσμοθέτηση ενός ενιαίου επιδόματος τέκνων, για όλες τις οικογένειες με παιδιά, προβλέπει η συμφωνία των δανειστών με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τη στήριξη της οικογένειας, όπως «κλείδωσε» κατά την πολύωρη χθεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής των δανειστών, αναμένεται να αυξηθεί το 2018 σε 810 εκατ. ευρώ από 650 εκατ. ευρώ φέτος.

Τα επιπλέον 160 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις εξοικονομήσεις των υπουργείων στο πλαίσιο της επισκόπησης δαπανών και δίνουν σημαντική ανάσα στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που διεκδικούσε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από τα συνολικά 320 εκατ. ευρώ που εξοικονομούνται, προκειμένου αφενός να αυξήσει το ποσόν που λαμβάνουν οι οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, αφετέρου να μη μειώσει δραματικά το ύψος της τελικής παροχής προς αυτούς που έχουν τρία ή και περισσότερα παιδιά.

Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στη νέα αρχιτεκτονική του επιδόματος τέκνων, το οποίο θα είναι ενιαίο για όλες τις οικογένειες. Θα ξεκινάει από περίπου 60 ευρώ τον μήνα για ένα παιδί και θα κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων, αλλά και με εισοδηματικά κριτήρια.

Να σημειωθεί ότι, για το 2019, και εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει αύξηση κατά 50% του επιδόματος για το πρώτο παιδί (από 40 ευρώ στα 60 ευρώ τον μήνα), αύξηση κατά 85% για το δεύτερο παιδί (από 54 ευρώ στα 100 ευρώ τον μήνα) και αύξηση κατά 188% για το τρίτο παιδί (από τα 26 ευρώ στα 75 ευρώ τον μήνα). Βέβαια, ο συνολικός προϋπολογισμός για το επίδομα τέκνων το 2019 έχει συμφωνηθεί σε 910 εκατ. ευρώ, ήτοι 100 εκατ. ευρώ περισσότερα από το ποσόν που έκλεισε κατά τη χθεσινή συνάντηση.

Σε τεχνικό επίπεδο οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας και των δανειστών προβάλλουν όλα τα πιθανά σενάρια, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει το ύψος του ενιαίου επιδόματος για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους να μην απέχει από το σύνολο των παροχών που λαμβάνουν σήμερα.

Να σημειωθεί ότι στον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνεται και η ενίσχυση των οικογενειών με την εξασφάλιση πρόσβασης σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και άλλες κοινωνικές παροχές. Οπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2018, η παροχή σχολικών γευμάτων και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ενισχυθούν με, επιπλέον, τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.

Εντός του Ιανουαρίου του 2018 θα πρέπει να οριστικοποιηθεί και το πιλοτικό πρόγραμμα πιστοποίησης και αξιολόγησης της αναπηρίας, με την υποχρέωση για εθνική εφαρμογή μιας συνολικής μεταρρύθμισης στην αναπηρία να έρχεται νωρίτερα, τον Μάιο του 2018, καθώς οι δανειστές επιθυμούν να κλείσουν όλα τα μέτωπα πριν από τη λήξη του προγράμματος.

Στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι δανειστές ζήτησαν από την ελληνική πλευρά, στο πλαίσιο της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΦΚΑ, όχι μόνο την έκδοση όλων των εκκρεμών συντάξεων έως τον Ιούνιο του 2018 αλλά και ενδιάμεσους στόχους, όπως την έκδοση όλων των κύριων και επικουρικών συντάξεων, που έχουν υποβληθεί το 2016, έως τον Μάρτιο του 2018, παράλληλα με το 30% των αιτήσεων του 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή