Τα μυστικά της Αρχαίας Πάφου αποκαλύφθηκαν σε μια διάλεξη στο King’s College του Λονδίνου

Τα μυστικά της Αρχαίας Πάφου αποκαλύφθηκαν σε μια διάλεξη στο King’s College του Λονδίνου

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πάντα μια σύναξη, σπουδαία και συγκινητική. Ενα σταθερό σημείο αναφοράς από το 1986, μιας και συσπειρώνει εκλεκτά μέλη της ελληνικής παροικίας στην Αγγλία και διαπρεπείς Βρετανούς, οι οποίοι διακρίνονται για το φιλελληνικό τους πνεύμα. Η Ελληνική Αρχαιολογική Επιτροπή της Μεγάλης Βρετανίας είναι ένα έργο πατριωτισμού και αγάπης από τη Matti Egon-Ξυλά. Στην 54η φθινοπωρινή διάλεξη του θεσμού, που πραγματοποιήθηκε στο βροχερό αλλά εορταστικό Λονδίνο πριν από λίγες ημέρες, προσκεκλημένη ομιλήτρια ήταν η μεγάλη κυρία της κυπριακής αρχαιολογίας, η δρ Μαρία Ιακώβου. Η προσέλευση ήταν αθρόα και η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρουσίασή της για τις ανασκαφές στην Αρχαία Πάφο από το 2006, κέρδισε τους ακροατές.

Μεγάλος απών από τη συνάντηση ήταν ο αείμνηστος Nicholas Egon, που έφυγε από τη ζωή την περασμένη άνοιξη, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Λίγοι άνθρωποι έχουν αγαπήσει και κατανοήσει τόσο την πατρίδα μας όσο ο αυτοδίδακτος ζωγράφος, ευεργέτης και γνώστης της ελληνικής ιστορίας και των γραμμάτων. Ο σύζυγος και συνοδοιπόρος της ιδρύτριας της Επιτροπής, ήταν από τους καλύτερους άτυπους «πρεσβευτές» του ελληνικού πολιτισμού στη Βρετανία, με τη σταθερή του χορηγία της ετήσιας Runciman Lecture στο King’s College.

Την πρόσφατη εκδήλωση άνοιξε ο πρύτανης του πανεπιστημίου, καθηγητής Εντουαρντ Μπερν και ακολούθησε η πρόεδρος της Επιτροπής δρ Ζέττα Θεοδωροπούλου-Πολυχρονιάδη. Αναφέρθηκε στις υποτροφίες που δίδονται από την Επιτροπή σε νέους διακεκριμένους αρχαιολόγους, με ευχαριστίες προς τους χορηγούς, όπως το A.G. Leventis Foundation και το Samourkas Foundation of New York κ.ά. Υστερα στο βήμα ανέβηκαν οι δεκατρείς υπότροφοι της ακαδημαϊκής χρονιάς 2017-2018, που φοιτούν σε εννέα διακεκριμένα βρετανικά πανεπιστήμια. Την ομιλήτρια και τη μεγάλη της συμβολή στην κυπριακή αρχαιολογία, παρουσίασε ο αρχαιολόγος και ανασκαφέας στην Κρήτη και την Κύπρο, Τζέραλντ Κάντογκαν, πρόεδρος του Anglo-Hellenic League.

Πλάι στο βήμα και στην οθόνη, τεράστιες ανθοστήλες με μπλε και άσπρα λουλούδια έδιναν ένα «χρώμα» ελληνικό. Στις πρώτες σειρές, τίμησαν με την παρουσία τους την ομιλήτρια ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ.κ. Γρηγόριος, ο πρέσβης της Ελλάδος Δημήτριος Καραμήτσος-Τζιράς, ο ύπατος αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας Ευριπίδης Ευρυβιάδης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Λεβέντη» Αναστάσιος Λεβέντης και η κ. Εντμέ Λεβέντη, ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής. Δεν θα μπορούσε να λείπει ο μέχρι πρότινος πρέσβης της Βρετανίας στην Αθήνα, ο αγαπητός κ. Τζον Κίτμερ, που μιλάει άριστα τα ελληνικά. Το «παρών» έδωσε ο μορφωτικός ακόλουθος της Υπατης Αρμοστείας της Κύπρου, δρ Αχιλλέας Χατζηκυριάκου.

Παρέστησαν επίσης ο σύμβουλος Πολιτικών Υποθέσεων της Υπατης Αρμοστείας της Κύπρου, Ανδρέας Ηλιάδης, η αντιπρύτανης του King’s College, καθηγήτρια Εβελιν Γουέλτς, ο καθηγητής της Εδρας Κοραή και πρόεδρος του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του King’s, Ρόντρικ Μπίτον, η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στην Οξφόρδη, Ειρήνη Λαιμού, ο καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας Πίτερ Γουόρεν, η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στην Οξφόρδη, Κάθριν Μόργκαν, η επιμελήτρια των Ελληνικών και Ρωμαϊκών Συλλογών του Βρετανικού Μουσείου, δρ Λέσλι Φίτον, κ.ά.

Παρούσα και η Σαρλότ Ρουεσέ, επίτιμη καθηγήτρια του πανεπιστημίου. Θα είναι η ομιλήτρια στην 27η ετήσια Runciman Lecture, την 1η Φεβρουαρίου του 2018 στο King’s College, με θέμα τη θέαση της Ανατολής από τον Ηρόδοτο μέχρι και τις ημέρες μας. Η φετινή εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Nicholas Egon.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή