Η κακοκαιρία σαρώνει Ηπειρο και Αιτωλοακαρνανία – Να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές ζητά η Περιφέρεια

Η κακοκαιρία σαρώνει Ηπειρο και Αιτωλοακαρνανία – Να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές ζητά η Περιφέρεια

5' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, του Μεσολογγίου καθώς και σε πολλά χωριά της Ηπείρου προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Δυτική Ελλάδα από το πρωί του Σαββάτου. Οι έντονες βροχοπτώσεις είχαν σαν αποτέλεσμα πλημμύρες και κατολισθήσεις ενώ η κυκλοφορία διακόπηκε προσωρινά σε πολλές περιοχές.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, δέχθηκε περισσότερες από 400 κλήσεις, ενώ για την αντιμετώπιση των συμβάντων συγκροτήθηκαν 19 συνεργεία με 50 υπαλλήλους, οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν μεταφέρει 10 άτομα σε ασφαλή σημεία και πραγματοποιούν αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων.

Περισσότερες από 70 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου, από όπου απεγκλώβισε 5 άτομα και τα μετέφερε σε ασφαλή σημεία, ενώ στην Ήπειρο, δέχθηκε 63 κλήσεις πραγματοποιώντας 10 απεγκλωβισμούς. 

 Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο  δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου για τις τεράστιες ζημιές στην περιοχή, «υπάρχουν υποδομές που είναι κυριολεκτικά θαμμένες κάτω από την λάσπη», προσθέτοντας ότι «ήταν απίστευτη η ποσότητα της βροχής που έπεσε σήμερα το πρωί».

Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι ανάλογο στο παρελθόν».

Ακόμη, ο Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε ότι «ήδη κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για να φιλοξενήσουμε σε ξενοδοχεία συμπολίτες μας, που τα σπίτια τους υπέστησαν ζημιές από τα πλημμυρικά φαινόμενα».

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, ο δήμαρχος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «εκτός από τα μηχανήματα του δήμου, επιχειρούν και ιδιωτικά μηχανήματα, τα όποια έχουμε μισθώσει», προσθέτοντας παράλληλα, ότι «υπάρχει συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς».

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου δέχθηκε περισσότερες από 300 κλήσεις για απάντληση υδάτων και παροχές βοήθειας, ενώ 10 άτομα που βρίσκονταν σε δυσχερή θέση μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Η κακοκαιρία σαρώνει Ηπειρο και Αιτωλοακαρνανία – Να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές ζητά η Περιφέρεια-1

Εν τω μεταξύ, με ασφάλεια απεγκλωβίστηκαν οδηγοί και επιβάτες 10 οχημάτων, που είχαν ακινητοποιηθεί στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος της Κλεισούρας Αιτωλοακαρνανίας, λόγω των κατολισθήσεων από την έντονη βροχόπτωση.

Όπως είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο περιφερειάρχης Δυτικής Απόστολος Κατσιφάρας, «οι ζημιές που έχουν προκληθεί στο δρόμο είναι πολύ μεγάλες και ως εκ τούτου είναι πιθανόν να παραμείνει κλειστός για αρκετό καιρό», αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «σε κάποια σημεία έχουν πέσει τόνοι χωμάτων». 

Η κακοκαιρία σαρώνει Ηπειρο και Αιτωλοακαρνανία – Να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές ζητά η Περιφέρεια-2

Όσον αφορά στην περιοχή του Αγρινίου, τα σημαντικότερα προβλήματα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, καταγράφονται στις περιοχές Ζευγαράκι και Καινούργιο, ενώ στην περιοχή Μεσολογγίου υπάρχουν ζημιές σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, κυρίως στην περιοχή της δημοτικής ενότητας Οινιάδων.

Επίσης, έχουν πλημμυρίσει σπίτια στη δημοτική ενότητα Οινιάδων Μεσολογγίου, και ήδη ο δήμος έχει φροντίσει για την φιλοξενία πλημμυροπαθών σε ξενοδοχεία της περιοχής.

Πάντως, σύμφωνα με την εκτίμηση που διατύπωσε ο περιφερειάρχης, «αν δεν υπάρξουν άλλα έντονα καιρικά φαινόμενα, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη».

Στο μεταξύ, σήμερα θα συνεδριάσει στο Μεσολόγγι το συντονιστικό νομαρχιακό όργανο, όπου αναμένεται να γίνει η αναλυτική ενημέρωση για την έκταση των ζημιών σε σπίτια, καταστήματα, καλλιέργειες και υποδομές, ενώ όπως είπε ο Απόστολος Κατσιφάρας, «θα ζητήσουμε να κηρυχθούν σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης οι περιοχές που έχουν πληγεί».

Λόγω των πλημμυρών και των κατολισθήσεων διακοπές της κυκλοφορίας έχουν σημειωθεί στις παρακάτω περιοχές: 

  • Στο 59o χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος της κοινότητας, Παναιτώλιο
  • Από 5ο έως 9ο χιλιόμετρο επαρχιακής οδού Αγρινίου – Θέρμου, στο ύψος της κοινότητας, Καινούργιο
  • Από το 8ο έως το 13ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αγρινίου – Αγίου Βλασίου, λόγω κατολίσθησης
  • Στην επαρχιακή οδό Μακρυνείας – Ναυπάκτου, στο ύψος της διασταύρωσης, Κεράσοβο
  • Στην επαρχιακή οδό Αστακού – Μεσολογγίου, στο ύψος της γέφυρας, Μάστρου
  • Στην παλαιά εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος της κοινότητας Φραγκουλέικα, λόγω κατολίσθησης

Ακόμη, σύμφωνα με την Αστυνομία, υπάρχει μεγάλη συσσώρευση υδάτων στις περιοχές Αιτωλικό, Νεοχώρι, Κατοχή, Λυσιμαχεία και Χρυσοβέργι

Η κακοκαιρία σαρώνει Ηπειρο και Αιτωλοακαρνανία – Να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές ζητά η Περιφέρεια-3

Δύσκολη νύχτα για την Ηπειρο

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και στους νομούς της Ηπείρου, που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία, προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές

Ειδικότερα:

  • Στο Νομό Ιωαννίνων διακόπτεται η κυκλοφορία, στη θέση ‘'Μεσογέφυρα'', πλησίον της διασταύρωσης Αηδονοχωρίου και Μολυβδοσκέπαστου, του Δήμου Κόνιτσας, κατά μήκος της κοίτης των ποταμών Αώου και Βοϊδομάτη.
  • Στο 78ο χλμ της παλιάς Ε.Ο Ιωαννίνων – Κοζάνης, πλησίον της διασταύρωσης Μολίστας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας.
  • Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, μεταξύ των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Πωγωνίου,Χαραυγής -Καστάνης και Στρατινίστας – Καστάνης, υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας λόγω κατολισθήσεων.
  • Στην Πρέβεζα, διακόπτεται η κυκλοφορία προς την κοινότητα 'Ανω Ράχης. Επίσης, σημειώνεται καθίζηση του οδοστρώματος σε τμήμα της κοινοτικής οδού Ριζών – Χειμαδιού του Δήμου Πρέβεζας.
  • Λόγω υπερχείλισης ρέματος, στον Λούρο του Δήμου Πρέβεζας, που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οικίες, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε οδούς, μέσα στην κωμόπολη.
  • Στον Νομό Θεσπρωτίας, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό, Νεράιδας – Σαγιάδας, από 8ο έως 11,5ο χλμ και η συγκοινωνία διεξάγεται από παράπλευρες επαρχιακές οδούς.
  • Επίσης, για τον ίδιο λόγο,έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά Ε.Ο Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας από το 74ο έως το 75,5ο χλμ.
  • Στην 'Αρτα,κατολίσθηση στην επαρχιακή οδό Αμπελιός – Αμμότοπου, στο ύψος της γέφυρας κάτω από την Ιόνια οδό, έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριο οδό μέσω Καμπής.

Υπενθυμίζεται, ότι η νύχτα που πέρασε, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για την Ηπειρο και την Κέρκυρα.

Ο αντιδήμαρχος Θοδωρής Κατσαούνος,  έκανε γνωστό πως στον Λούρο τουλάχιστον 20 σπίτια και 5 καταστήματα πλημμύρισαν τη νύχτα, καθώς υπερχείλησε το ποτάμι και τα νερά μπήκαν στον οικισμό, μετατρέποντας τους δρόμους σε χειμάρρους.

Η πυροσβεστική με 9 οχήματα και 21 άνδρες κλήθηκε να απεγκλωβίσει ακόμη και ανθρώπους μέσα από σπίτια τους, στα οποία το νερό έφτασε το ένα μέτρο.

Οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν 10 πολίτες, ενώ εως αυτήν την ώρα εργάζονται για την απάντληση υδάτων από σπίτια.

Πολλά από τα χωριά της περιοχής, έχουν προβλήματα στην πρόσβαση λόγω κατολισθήσεων, ενώ στο χωριό 'Ανω Ράχη, κατέρευσε τμήμα βουνού με αποτέλεσμα βράχια και πέτρες να δημιουργήσουν προβλήματα στον οικισμό και το δρόμο, ενώ καταπλακώθηκε και ένα αυτοκίνητο.

Ο δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχει καταρρεύσει το οδόστρωμα, προς την Λαγκάδα Μαστοροχωρίων, καθώς υπερχείλησε ο Σαραντάπορος και παρέσυρε το δρόμο. Επίσης, υπερχείλησε ο Αώος με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι καλλιέργειες στον κάμπο της Κόνιτσας και να κοπούν οι αγωγοί του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της Κόνιτσας.

Η ύδρευση της κωμόπολης είναι ανεπαρκής γιατί γίνεται από αντλιοστάσιο. Προβλήματα, καταγράφονται σε όλο το οδικό δίκτυο, υπάρχουν κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων, ενώ συνεργεία του δήμου και της Πολιτικής Προστασίας, εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή