Το Κίνημα Αλλαγής σε πορεία διαμόρφωσης στρατηγικής

Το Κίνημα Αλλαγής σε πορεία διαμόρφωσης στρατηγικής

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξίσωση σε όλα τα επίπεδα δεν είναι εύκολη και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Ενίοτε όμως και τολμηρές άμεσες αποφάσεις. Αυτό έκανε η Φώφη Γεννηματά την εβδομάδα που πέρασε, όταν ανακοίνωσε το όνομα του νέου φορέα (Κίνημα Αλλαγής) χωρίς να έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις και ατέρμονες συζητήσεις, που πολλές φορές οδηγούν σε μικρές αλλά ιδιαίτερα κοστοβόρες κοκορομαχίες. Η συγκεκριμένη απόφαση πρέπει να διαβαστεί σωστά σε κάθε πτυχή της. Η πρόεδρος του νέου κόμματος γνώριζε πως πιθανόν να υπάρξουν γκρίνιες, όπως και όντως υπήρξαν με πιο έντονη εκείνη από τη ΔΗΜΑΡ, αλλά θέλησε με αυτή την κίνηση στο εναρκτήριο λάκτισμα του Κινήματος, όπως είναι η ονοματοδοσία του, να αναδείξει τη δεσπόζουσα και αρχηγική θέση της. Οπως σημείωναν υψηλόβαθμες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, «για αυτόν τον λόγο κάναμε εκλογές και βγάλαμε πρόεδρο. Για να παίρνει αποφάσεις», υπογραμμίζοντας πως ο καθένας μπορεί να έχει την προσωπική του άποψη την οποία, δε, μπορεί να τη θέσει αρμοδίως στο συνέδριο. Στον αντίποδα, η κ. Γεννηματά έσπευσε να συναντήσει πολλά στελέχη την εβδομάδα που μας πέρασε, μεταξύ των οποίων και τον κ. Γάτσιο και τον κ. Πόντα παρότι δεν συγκέντρωσαν κάποιο αξιόλογο ποσοστό, κάνοντας πράξη το «όλοι μαζί».

Τα νέα όργανα

Από δω και στο εξής το βάρος πέφτει στα οργανωτικά θέματα και στη συγκρότηση των αρμοδίων οργάνων. Το πρώτο, το Πολιτικό Συμβούλιο, ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Είναι εξαμελές και περιλαμβάνει, πλην της Φώφης Γεννηματά, τους «βασικούς παίκτες» του νέου εγχειρήματος, δηλαδή τον Στ. Θεοδωράκη, τον Ν. Ανδρουλάκη, τον Γ. Καμίνη, τον Θ. Θεοχαρόπουλο και τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Χαρακτηρίζεται ως το ανώτατο πολιτικό όργανο και επελέγη να είναι μικρό και «πυκνό», καθώς ο ρόλος του δεν θα επηρεαστεί από τις συνεδριακές διαδικασίες.

Πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να συγκροτηθεί και η οργανωτική επιτροπή συνεδρίου. Πρόκειται για ένα πολυμελές – πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από 150 άτομα– όργανο, στο οποίο θα συμμετέχουν ανεξαιρέτως όλα τα κόμματα και όλες οι τάσεις του εγχειρήματος. Βασική αποστολή θα είναι η δημιουργία ομάδων εργασίας που θα παραγάγουν προτάσεις σε κομβικά θέματα, όπως το καταστατικό, ο ιδεολογικός χαρακτήρας του φορέα, τα σύμβολα και οι επιμέρους θεματικοί τομείς. Τον συντονισμό της ΕΟΣ θα αναλάβει μία μικρότερη «εκτελεστική γραμματεία», η οποία θα είναι αντιπροσωπευτική. Τα δύο αυτά όργανα, που ουσιαστικά το ένα είναι προέκταση του άλλου, αν όλα κυλήσουν ομαλώς θα συνεδριάζουν από την αρχή του νέου έτους.

Ο ρόλος Αλιβιζάτου

Ενδιαφέρον έχει και ο ρόλος που πιθανόν θα αναλάβει ο κ. Ν. Αλιβιζάτος. Ο καθηγητής απάντησε αρνητικά στη νύξη για συμμετοχή του στο Πολιτικό Συμβούλιο, αποφεύγοντας να αναμειχθεί σε αμιγώς πολιτικά θέματα. Αυτό ωστόσο δεν αποκλείει τη συμμετοχή του μελλοντικά στο εγχείρημα από άλλο –μη πολιτικό– πόστο. Ηδη συζητείται η περίπτωση να τεθεί πρόεδρος του συνεδρίου, καθώς η εκτίμηση στο πρόσωπό του είναι καθολική και έχει πιστωθεί την πετυχημένη εκλογική διαδικασία. Την ίδια ώρα ένα ακόμη όνομα, που υπάρχει στο τραπέζι, είναι αυτό του Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Ο πρώην υπουργός είχε «ειδικό» ρόλο στην Επιτροπή Αλιβιζάτου, αναλαμβάνοντας θέματα «διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού». Οι μετοχές του εντός της παράταξης είναι ψηλά και δεν αποκλείεται να κληθεί να αναλάβει νέο πόστο.

Σημαντικό και διαχρονικό ερώτημα είναι το τι θα γίνει με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ, που αγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ. Σήμερα τα χρέη αποπληρώνονται έστω και με δυσκολία από την κρατική επιχορήγηση. Μετά τη συγκρότηση του νέου φορέα σε επίσημο κόμμα, η κρατική επιχορήγηση θα μπαίνει στα ταμεία του νέου κόμματος. Το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα αναλάβει τα βάρη του ΠΑΣΟΚ, ούτε μπορεί αυτά να μετακυλιστούν στον νέο φορέα. Το ερώτημα εύλογο: Πώς θα αποπληρωθούν τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ; Αρμόδιες πηγές της Χαρ. Τρικούπη τονίζουν πως «ούτε ο νέος φορέας ούτε ο ελληνικός λαός θα πληρώσουν ένα ευρώ για αυτά τα χρέη». Το πώς, ωστόσο, θα γίνει αυτό παραμένει ασαφές. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως από τις αρχές του χρόνου θα συγκροτηθεί ειδική ομάδα νομικών, αναζητώντας τη φόρμουλα για τη μετάβαση στη νέα εποχή με βάση τη λεγόμενη «νομική διαδοχής». Την ίδια ώρα ερωτηματικό μπαίνει και στο θέμα «έσοδα». Το ενοποιημένο σχήμα θα έχει λαμβάνειν από διαφορετικές πηγές, όπως επί παραδείγματι, την Ελιά, η οποία υφίσταται ακόμα νομικά, αλλά και το Ποτάμι που έχει κρατικές επιχορηγήσεις. Τα θέματα αυτά, διόλου αμελητέα, θα τεθούν επί τάπητος το αμέσως επόμενο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή