Οικονομικά βουλευτών, η άλλη όψη

Οικονομικά βουλευτών, η άλλη όψη

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθιά ανθρώπινες ιστορίες πίσω από τη βουλευτική ιδιότητα, καθώς αφορούν οικονομική δυσχέρεια κάλυψης ιατρικών εξόδων, αλλά και περιπτώσεις χορήγησης δανείου σε μη ενήμερο οφειλέτη, από τον λεγόμενο Λογαριασμό Αλληλεγγύης Βουλευτών, αποκαλύπτει έγγραφο του Κοινοβουλίου «εμπιστευτικού χαρακτήρα», που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της Βουλής εν μέσω σοβούσας πολιτικής κρίσης περί της ορθότητας της χρήσης «διαβαθμισμένων» εγγράφων από πολιτικά πρόσωπα.

Σε μια προσπάθειά του να απαντήσει πειστικά στην κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση ως προς τους χειρισμούς του επί του θέματος «απορρήτων» εγγράφων του ΚΥΣΕΑ –τα οποία έφερε ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος προσφάτως στη Βουλή–, ο κ. Ν. Βούτσης κατέθεσε στην Ολομέλεια, καθιστώντας προσβάσιμα σε όλους, τα πρακτικά της διάσκεψης των προέδρων από τη συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι, βάσει σχετικής απόφασης, οι συνεδριάσεις της διάσκεψης των προέδρων πραγματοποιούνται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ τα πρακτικά τους χαρακτηρίζονται «εμπιστευτικού χαρακτήρα» για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα, και γι’ αυτό επίσης δεν δημοσιοποιούνται.

Υπό τον τίτλο «Αλλα θέματα», σε αυτά τα –περισσότερα των 30 σελίδων– πρακτικά συμπεριλαμβάνεται και η κοινοποίηση δύο αιτημάτων. Συγκεκριμένα: «Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι συνάδελφος βουλευτής αιτείται τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης 1.860 ευρώ για την κάλυψη ιατρικών εξόδων. Επίσης έχουμε ένα ακόμα αίτημα συναδέλφου βουλευτή για τη χορήγηση δανείου, προκειμένου να αντιμετωπίσει σοβαρές οικονομικές ανάγκες. Προτείνω τη χορήγηση δανείου 15.000 ευρώ, μετά την αφαίρεση των δόσεων από προηγούμενη οφειλή». Σημειώνεται ότι η καταγραφή των σχετικών αναφορών αναπαράγεται εδώ χωρίς τα στοιχεία ως προς την ταυτότητα των δύο βουλευτών που εμπεριέχονται στο έγγραφο, για λόγους προσωπικών δεδομένων, που δεν έτυχαν σεβασμού κατά την πράξη δημοσιοποίησης του εγγράφου.

Σε κάθε περίπτωση, το περιστατικό αυτό, μεταξύ άλλων, αναδεικνύει: πρώτον, ότι παρά τη γενικότερη –ισοπεδωτική– εικόνα περί οικονομικής άνεσης των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας, υπάρχουν ορισμένοι/ες που αδυνατούν να καλύψουν ιατρικά έξοδα κόστους μικρότερου των 2.000 ευρώ, δηλαδή λιγότερων από τα μισά της μηνιαίας βουλευτικής αποζημίωσης (5.135 ευρώ), ή έχουν «σοβαρές οικονομικές ανάγκες» από άλλες αιτίες.

Δεύτερον, από την ειδικότερη αναφορά στη ρήτρα χορήγησης νέου δανείου («αφαίρεση δόσεων από προηγούμενη οφειλή»), προκύπτει ότι δεν εφαρμόστηκε αυστηρά «ρύθμιση» του όλου θέματος. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο, κατά τη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης, είχε γίνει γνωστό ότι υπήρχαν μη ενήμερα χρέη 25 πρώην βουλευτών προς το Ειδικό Ταμείο Αλληλεγγύης της Βουλής ύψους 180 χιλιάδων ευρώ. Τότε είχε ειπωθεί ότι σε αυτούς τους οφειλέτες θα δινόταν ένας μήνας διορία για την τακτοποίηση της οφειλής, αλλιώς το χρέος θα καταλογιζόταν μέσω ΔΟΥ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το προαναφερθέν ειδικό ταμείο συγκεντρώνει χρήματα από μηνιαία παρακράτηση μέρους της βουλευτικής αποζημίωσης. Σχηματίζεται έτσι ένας λογαριασμός από τον οποίο ένας βουλευτής μπορεί να ζητήσει δάνειο 10-15 χιλ. ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής μικρότερη της μιας κοινοβουλευτικής θητείας. Σύμφωνα με τα τελευταία δημόσια στοιχεία, από το εν λόγω ταμείο έχουν χορηγηθεί σε νυν και πρώην βουλευτές περίπου 700 χιλ. ευρώ. Οι περισσότεροι φαίνεται να αποπληρώνουν κανονικά το χρέος τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή