ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μάχη με χρόνο και χιόνι

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΠΑΝΕΑ

Το γαλάζιο χρώμα είναι έντονο το τελευταίο διάστημα σε πολλά ορεινά μέρη της Ευρώπης, καθώς οι Ελληνες χιονοδρόμοι διεκδικούν τα τελευταία εισιτήρια για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Ν. Κορέας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις Ελληνα θα βρεις», έλεγαν οι παλιοί, αλλά αυτή την εποχή θα μπορούσαμε να πούμε, παραφράζοντας, ότι όποιο βουνό της Ευρώπης και να ψάξεις Ελληνες χιονοδρόμους θα βρεις. Πρωταθλητές και πρωταθλήτριές μας βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες σε χώρες της Ευρώπης προκειμένου να διεκδικήσουν προκρίσεις για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 στη Ν. Κορέα (9-25 Φεβρουαρίου). Μέχρι τώρα έχουν «σφραγίσει» εισιτήρια τέσσερις εκπρόσωποί μας και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ομάδα μπορεί να φτάσει τους έξι με επτά αθλητές και αθλήτριες.

Ο αριθμός μπορεί να φαίνεται μικρός, αλλά εάν σκεφτούμε ότι η χώρα μας, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, δεν φημίζεται για τον χειμερινό αθλητισμό, ενώ και τα οικονομικά προβλήματα δυσκολεύουν περισσότερο την προσπάθεια των διεθνών μας. Προκρίσεις μέχρι τώρα έχουν κατακτήσει ο Ιωάννης Πρώιος (τεχνική κατάβαση), ο Απόστολος Αγγέλης (δρ. αντοχής), η Μαρία Τσακίρη (δρ. αντοχής) και η Σοφία Ράλλη (τεχνική κατάβαση), η οποία θα είναι και η σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής.

«Οι περισσότεροι από τους αθλητές μας από τον Αύγουστο βρίσκονται σε αγώνες στο εξωτερικό. Ελπίζουμε ότι θα πάρουμε και άλλες προκρίσεις. Δυστυχώς, η πολιτεία επιχορηγεί την ομοσπονδία με 80.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 60.000 πηγαίνουν σε λειτουργικά έξοδα και τα υπόλοιπα για το εσωτερικό πρωτάθλημα. Ευτυχώς, υπάρχει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Χάρη στη βοήθειά της, οι αθλητές μας κατάφεραν να πάνε σε αγώνες και να διεκδικήσουν προκρίσεις», δήλωσε στην «Κ» ο Βασίλης Κατσώρας, ο οποίος θα είναι ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής στη διοργάνωση της Πιονγκτσάνγκ.

Αυτές τις ημέρες σε χιονοδρομικά κέντρα της Αυστρίας, της Ιταλίας, της Σουηδίας, της Γαλλίας, αλλά και των ΗΠΑ υπάρχουν αθλητές μας που προσπαθούν να κλείσουν «εισιτήρια» για τη Ν. Κορέα. Η διαδικασία των προκρίσεων θα κρατήσει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Ολα τα παιδιά προσπαθούν και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Ο Αγγέλης είναι στη Σουηδία για την πρόκριση στο δίαθλο. Στους δρόμους αντοχής έχει την καλύτερη συγκομιδή βαθμών από τους Ελληνες. Η Τσακίρη είναι στην Ιταλία για προπόνηση, ενώ θέσεις για την αποστολή διεκδικούν και οι Κλεάνθης Καραμίχας, Νίκος Τσουρέκας, Μαρία Ντάνου και ο Αλέξης Βάνιας, ο οποίος προπονείται στην Αμερική. Στη γιγαντιαία και τεχνική κατάβαση, εκτός από τον Πρώιο και τη Ράλλη, έχουμε και τους Ιωάννη Αντωνίου, Νίκο Τζιόβα και Μαρία Σαμαρινού. Ο Μαξ Βαλκαρέτζι (ελευθέρα, υπεργιγαντιαία και σύνθετο) προέρχεται από τραυματισμό, αλλά διαθέτει τις δυνατότητες για να προκριθεί. Στη χιονοσανίδα ο Αλέξης Τσόχος βρίσκεται στην Αυστρία όπου θα πάρει μέρος σε αγώνα του ευρωπαϊκού κυπέλλου», μας είπε ο τεχνικός σύμβουλος της ομοσπονδίας Τιμολέων Τσουρέκας.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ