Τεχνολογική «διελκυστίνδα»

Τεχνολογική «διελκυστίνδα»

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπομονή των φιλάθλων έχει περάσει τη γραμμή των ορίων της, όπως και η μπάλα στο γκολ που πέτυχε ο Λιονέλ Μέσι την περασμένη Κυριακή χωρίς να μετρήσει.

Οταν ακόμη και τέρμα του σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα σε σημαντικό ματς πρωταθλήματος ακυρώνεται διότι ο διαιτητής και οι βοηθοί του δεν είδαν καλά, και δεν υπάρχει η τεχνολογία γραμμής τέρματος ή ο βιντεοδιαιτητής να τους σώσουν από το λάθος τους, τότε η πίεση για την εισαγωγή της ηλεκτρονικής προόδου στη διαιτησία του ποδοσφαίρου καθίσταται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επιτακτική. Ωστόσο, οι ποδοσφαιρικές αρχές δεν δείχνουν να προσπαθούν επαρκώς για την επιβεβλημένη πρόοδο και εφαρμογή της σχετικής τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο.

Και αυτό διότι την ώρα που η ψηφιακή απεικόνιση των ποδοσφαιρικών αγώνων έχει φτάσει σε εξαιρετικό επίπεδο, με τους τηλεθεατές να μπορούν να κρίνουν διά αναπαραγωγής φάσεων από ηλεκτρονικούς υπολογιστές ακόμη κι από γωνίες όπου δεν υπάρχουν τηλεοπτικές κάμερες (αξιοποιώντας χωροταξικά δεδομένα), κάποιοι εμμένουν στον ρομαντισμό του 20ού αιώνα και άλλοι κωλυσιεργούν χαρακτηριστικά.

Και αν το παιχνίδι της Βαλένθια με την Μπαρτσελόνα για την ισπανική λίγκα (όπου οι διαιτητές αρνήθηκαν το γκολ στον Μέσι) δεν ήταν και το πλέον προβεβλημένο διεθνώς ματς, το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μόλις έξι μήνες μακριά πια και η εκπεφρασμένη επιθυμία του προέδρου της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, για εφαρμογή του βιντεοδιαιτητή στη διοργάνωση της Ρωσίας είναι εντελώς άγνωστο εάν θα ικανοποιηθεί.

Ετσι, αφενός σε πολλά πρωταθλήματα όπως στην Ισπανία δεν υπάρχει καν η τεχνολογία γραμμής τέρματος, αφετέρου η βελτίωση και εφαρμογή του συστήματος του βιντεοδιαιτητή (Video Assistant Referee ή VAR) καθυστερεί χαρακτηριστικά: Τις τελευταίες ημέρες, η διεθνής ομοσπονδία κανονισμών ποδοσφαίρου (IFAB) ανέβαλε από τον Δεκέμβριο για τον Ιανουάριο τη σύνοδό της για την επιβολή του βιντεοδιαιτητή, ενώ ο πρόεδρος της UEFA δεν θέλει… βιασύνες και εφαρμογή στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Μετά την όχι και τόσο επιτυχημένη απόδοση του συστήματος κατά το Κύπελλο Συνομοσπονδιών προ εξαμήνου στη Ρωσία, και τις κατά καιρούς αρνητικές εντυπώσεις που προκαλεί η ελλιπής ή προβληματική εφαρμογή του σε εθνικές διοργανώσεις όπου δοκιμάζεται, φαίνεται οι σκεπτικιστές ως προς την εισαγωγή του σε μόνιμη βάση να έχουν πάρει το πάνω χέρι και η πρόοδος του VAR να έχει τελματώσει.

Ετσι, ενώ η IFAB (που απαρτίζεται από τη FIFA και τις εθνικές ομοσπονδίες Αγγλίας, Σκωτίας, Ουαλλίας και Βόρειας Ιρλανδίας) επρόκειτο να διοργανώσει την ετήσια φθινοπωρινή σύνοδό της με κύριο θέμα φέτος τον βιντεοδιαιτητή τον Δεκέμβριο στο Αμπου Ντάμπι (για να συμπέσει με το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων εκεί), τελικά την ανέβαλε για τον Ιανουάριο (στη Ζυρίχη) επικαλούμενη… δυσκολία μετακίνησης των Βρετανών επιτελών λόγω των επικείμενων χριστουγεννιάτικων διακοπών: με λίγα λόγια… καθαρό οφσάιντ, και χωρίς την ανάγκη ριπλέι.

Η αναβολή για τον Ιανουάριο περικόπτει ουσιαστικά τον χρόνο ζύμωσης και προετοιμασίας ενόψει του Μαρτίου, οπότε και η IFAB θα πρέπει να λάβει την τελική απόφασή της για την εφαρμογή ή όχι του βιντεοδιαιτητή το καλοκαίρι στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Επιπλέον, ο συνήθως προοδευτικός πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Σέφεριν δήλωσε σε ιταλική εφημερίδα αντίθετος στη εφαρμογή του βιντεοδιαιτητή προς το παρόν, λέγοντας ότι «ο διαιτητής πρέπει να παραμείνει ο κριτής, διαφορετικά θα είναι σαν να λαμβάνει τις αποφάσεις ένα ρομπότ».

«Οι διαιτητές έχουν δύσκολη δουλειά και δεν μπορούν να τα βλέπουν πάντοτε όλα. Οτιδήποτε μπορεί να τους βοηθήσει αξίζει να το έχουμε», απάντησε ο Ροδρίγο, ο επιθετικός της Βαλένθια, σε ραδιοσταθμό της Ισπανίας, παραδεχόμενος ότι το γκολ του Μέσι έπρεπε να μετρήσει. Ισως όταν οι πρωταγωνιστές, δηλαδή οι ποδοσφαιριστές, μιλούν, οι παράγοντες οφείλουν να ακούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή