Γερμανία: «Η απόφαση στα χέρια του Σουλτς»

Γερμανία: «Η απόφαση στα χέρια του Σουλτς»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Μήνες μπορεί να διαρκέσει η κυβερνητική αβεβαιότητα στη Γερμανία, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, που επισημαίνει ότι αν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών, αυτό θα συμβεί μετά τις 10 Δεκεμβρίου, ενώ η διαδικασία, στο τέλος της, θα τεθεί προς επικύρωση από τη βάση των Σοσιαλδημοκρατών.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς υποχρεώνεται να προχωρήσει με αργά βήματα, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα κατηγορηθεί για χειραγώγηση του κόμματος και μπορεί να κινδυνεύσει η θέση του στο συνέδριο της ερχόμενης εβδομάδας.

«Σε σχέση με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, υπήρξε ευρεία συναίνεση να μην αποκλείσουμε τίποτα», δήλωσε ο Σουλτς μετά τη συνάντηση στην οποία ενημέρωσε στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών για το περιεχόμενο των προχθεσινών επαφών του με την Αγκελα Μέρκελ και τον Χορστ Ζεεχόφερ στο προεδρικό μέγαρο. O Σουλτς διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, σύμφωνα με το οποίο έχει ήδη δώσει το «πράσινο φως» σε έναρξη συνομιλιών με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Οι Χριστιανοδημοκράτες, από την άλλη πλευρά, ξεκαθάρισαν ότι η απόφαση βρίσκεται στα χέρια του SPD. «Είναι δικό τους θέμα να μιλήσουν ξεκάθαρα», είπε το στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών Κλάους Σίλερ. «Εμείς υπογραμμίσαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να ξεκινήσουμε συζητήσεις με το SPD, κάτι που δείχνει ότι στοχεύουμε να τις ολοκληρώσουμε με επιτυχία».

Μετά τις εκλογές, οι Σοσιαλδημοκράτες έλαβαν απόφαση να μη συγκυβερνήσουν ξανά με την Αγκελα Μέρκελ. Η απόφαση θα συζητηθεί εκ νέου και ενδέχεται να αναθεωρηθεί στο συνέδριο του κόμματος στις 7-9 Δεκεμβρίου. Στο συνέδριο, ο Σουλτς θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, καθώς και την εντολή για νέες διαπραγματεύσεις. Προκειμένου να πείσει τη βάση του κόμματος να υπερβεί την έντονη καχυποψία της, ο Σουλτς οφείλει να επανεφεύρει το κόμμα, ανοίγοντας πολιτικές προοπτικές που παρέμειναν κλειστές την πρώτη τετραετία συγκυβέρνησης.

Αυτό έκανε με τη συνέντευξη στο περιοδικό Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα και στην οποία διακηρύσσει ότι «η γερμανική πολιτική απέναντι στην Ευρώπη πρέπει να αλλάξει». «Ενα θεμελιώδες στοιχείο κάθε διαπραγμάτευσης με το SPD θα είναι να δώσει η Γερμανία θετική απάντηση στον (Γάλλο πρόεδρο) Εμανουέλ Μακρόν». Πιο συγκεκριμένα, ο Σουλτς ζήτησε τη χάραξη κοινής ευρωπαϊκής φορολογικής πολιτικής, την καθιέρωση του αξιώματος Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, την κοινή κοινωνική πολιτική και συντονισμό στην οικονομική πολιτική. «Χρειαζόμαστε μια επανίδρυση της Ευρώπης», είπε ο Σουλτς στο περιοδικό.

Στην εσωτερική πολιτική, έθεσε ως όρο συμμετοχής στην κυβέρνηση τη ριζική ανανέωση του συστήματος υγείας και πρόνοιας. «Η περίθαλψη δύο ταχυτήτων πρέπει να καταργηθεί», είπε ο Σουλτς, προσθέτοντας ότι η Γερμανία χρειάζεται «επανάσταση στην εκπαίδευση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή