«Ενα όραμα για την Ελλάδα είναι σημαντικό και λείπει»

«Ενα όραμα για την Ελλάδα είναι σημαντικό και λείπει»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα», είπε μπαίνοντας στο υπουργείο Οικονομικών πριν από μερικές εβδομάδες ο πρέσβης της Νορβηγίας Γιορν Γκέλσταντ και πράγματι, λίγη ώρα αργότερα υπογράφτηκε μια συμφωνία για τη χορήγηση 117 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια σχετικά άγνωστη υποχρέωση της Νορβηγίας (που έχει τη μεγαλύτερη οικονομική συμμετοχή), της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν προς την Ε.Ε. Από το 1994 χρηματοδοτούν έργα ανάπτυξης σε 15 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης – μέχρι πρόσφατα και στην Ισπανία, της οποίας πλέον η οικονομία πάει καλύτερα, οπότε έχει βγει από το πρόγραμμα.

«Είναι ένα πρόγραμμα που από τη δική μας πλευρά έχει ένα πολύ τεχνικό και γραφειοκρατικό κομμάτι», εξηγεί στην «Κ» ο Νορβηγός πρέσβης «Αυτό είναι απαραίτητο για να είμαστε σίγουροι πως τα χρήματα ξοδεύονται σωστά, αλλά ο δικός μου στόχος είναι να επικεντρώνομαι στην ουσία και στο όραμα που έχουμε για την Ελλάδα», συμπληρώνει.

Δύο χρόνια ήδη στη χώρα μας, παρακολούθησε την ολοκλήρωση 129 έργων της προηγούμενης περιόδου. Ξεχωρίζει τη δημιουργία της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου (οργάνωση και στελέχωση) αλλά και ένα μικρότερο αλλά σημαντικό έργο, την αναβίωση του Αμβρακικού κόλπου, ο οποίος είχε καταστραφεί από λύματα. Μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί από την Ελλάδα πάνω από 235 εκατ. ευρώ. Εργα στη Στοά του Αττάλου, ξενώνες για άπορους, κακοποιημένα ή ασυνόδευτα παιδιά, το Ενυδρείο στο Ηράκλειο, ερευνητικά προγράμματα τεχνολογίας και ιατρικής είναι μόνο κάποια από όσα έχουν γίνει με χρήματα των τριών χωρών.

Ηδη, έχει μάθει πολλά, όπως ότι ο «ελληνικός» χρόνος ανταπόκρισης ακόμα και όταν είναι για καλό σκοπό είναι πολλές φορές ιδιαίτερα αργός – εάν και, όπως λέει, τελευταία βλέπει βελτίωση. Εχει διαπιστώσει επίσης πως υπάρχει δυσπιστία από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας προς τις ΜΚΟ. Και αυτό σε πλήρη αντίθεση με τη Νορβηγία, όπου η κοινωνία πολιτών είναι στρατηγικός εταίρος αυτών που κυβερνούν. Γι’ αυτό και 12 εκατ. ευρώ θα δοθούν αποκλειστικά σε έργα που θα ενδυναμώσουν την κοινωνία των πολιτών.

«Ελπίδα στους νέους»

Το προσφυγικό με έμφαση το άσυλο και προγράμματα ενσωμάτωσης είναι τομείς που και φέτος θα συνεχίσουν να έχουν μεγάλο κομμάτι της χρηματοδότησης (33 εκατ. ευρώ). «Είμαστε κάθετοι πως η προσφυγική κρίση δεν γίνεται να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα της Ελλάδας, είναι ευθύνη όλων μας στην Ευρώπη», τονίζει. Σημαντικό κομμάτι των πόρων (21,5 εκατ. ευρώ) θα δοθεί σε έργα που έχουν να κάνουν με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. «Εάν δοθούν χρήματα με έξυπνο τρόπο, μπορεί να υπάρξει πολλαπλάσιος αντίκτυπος και ίσως αυτό δώσει ελπίδα στους νέους που σκέφτονται να φύγουν στο εξωτερικό».

Δηλώνει ενθουσιασμένος με το νέο πρόγραμμα, αν και τον προβληματίζει κάτι που όπως λέει κανείς δεν αγγίζει: «Δεν υπάρχει κανένα στρατηγικό πλάνο για τη χώρα σε βάθος χρόνου. Μόνο εάν γίνει αυτό θα μπορέσουμε να σκεφτούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι –από τους κυβερνώντες μέχρι τον ιδιωτικό τομέα– τα βήματα για να το πετύχετε». Εξηγεί πως δεν είναι αποκομμένος από τη δύσκολη ελληνική πραγματικότητα της κρίσης: «Και εμείς έχουμε περάσει μεγάλη κρίση τραπεζών τη δεκαετία του ’80 και πρόσφατα ανακαλύψαμε πως η οικονομία μας δεν θα μπορεί να βασίζεται στο μέλλον μόνο στο πετρέλαιο ή στο αέριο. Ετσι πρέπει και εσείς, να σηκώσετε το κεφάλι σας και να δείτε πέρα από την ατέρμονη συζήτηση για το ασφαλιστικό ή την αξιολόγηση. Ενα όραμα για την Ελλάδα είναι εξίσου σημαντικό και λείπει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή