Επίθεση Κόρμπιν σε τράπεζες και Συντηρητικούς

Επίθεση Κόρμπιν σε τράπεζες και Συντηρητικούς

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την πρόθεσή του να συρρικνώσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα προς όφελος της πραγματικής οικονομίας διατύπωσε χθες ο επικεφαλής των Βρετανών Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, με αφορμή έκθεση της τράπεζας Morgan Stanley, η οποία χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης των Εργατικών «απειλή».

«Οταν λένε ότι είμαστε απειλή, έχουν δίκιο», είπε ο Κόρμπιν σε βίντεο στο οποίο περιλαμβάνονται εικόνες από γραφεία μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων του Λονδίνου, τράπεζες τροφίμων για τους φτωχούς, ακόμη και εικόνες διαδηλώσεων κατά της λιτότητας στη Βρετανία και στην Ελλάδα. «Απειλούμε ένα καταστροφικό και αποτυχημένο σύστημα που είναι φτιαγμένο για τους λίγους. Τράπεζες όπως η Morgan Stanley δεν πρέπει να κυβερνούν τη χώρα μας. Νομίζουν όμως ότι την κυβερνούν, επειδή το κόμμα το οποίο χρηματοδοτούν και το οποίο προστατεύει τα συμφέροντά τους, οι Συντηρητικοί, βρίσκεται στην κυβέρνηση».

Ο Κόρμπιν θύμισε τον ρόλο των τραπεζών στην οικονομική κρίση («Βούλιαξαν την οικονομία και μετά εμείς έπρεπε να τις σώσουμε») και συνέχισε: «Νοσοκόμες, δάσκαλοι, υπάλληλοι, οικοδόμοι, σχεδόν όλοι δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να τα βγάλουν πέρα, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley προσέφερε πέρυσι στον εαυτό του αμοιβή 21,5 εκατ. στερλίνων και οι βρετανικές τράπεζες πλήρωσαν 15 δισ. στερλίνες σε μπόνους», είπε υποστηρίζοντας ότι οι Εργατικοί είναι «κυβέρνηση εν αναμονή».

Στις εκλογές του Μαΐου, οι Εργατικοί απέσπασαν 40%, αντί 42% των Συντηρητικών της Τερέζα Μέι, η οποία κατόρθωσε να παραμείνει στην πρωθυπουργία συμμαχώντας με το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP. Οι χειρισμοί της Μέι στο θέμα του Brexit έχουν προξενήσει έντονη αβεβαιότητα στον επιχειρηματικό κόσμο της Βρετανίας, αλλά η πολιτική εναλλακτική προξενεί επίσης ανησυχία. Σε σημείωμα προς τους επενδυτές, η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley χαρακτήρισε πιθανή την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Βρετανία στα τέλη του 2018, όταν η Τερέζα Μέι θα καταλάβει ότι δεν μπορεί να έχει τη συμφωνία που επιθυμεί για το Brexit, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο του Τζέρεμι Κόρμπιν. «Από τη σκοπιά των επενδυτών στη Βρετανία, θεωρούμε την εσωτερική πολιτική κατάσταση τουλάχιστον τόσο σημαντική όσο και το Brexit, δεδομένων των κινδύνων μιας κυβέρνησης Εργατικών, η οποία θα μπορούσε να υιοθετήσει ριζικές αλλαγές πολιτικής», γράφει το σημείωμα της τράπεζας. «Περιμένουμε αλλαγή προτεραιοτήτων, προς όφελος των χαμηλών εισοδημάτων και του δημοσίου τομέα και εις βάρος υπεργολάβων του δημοσίου και της αμυντικής βιομηχανίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή