ΕΛΛΑΔΑ

Βραβείο για τα μονοπάτια Χίου από τους πεζοπόρους της Ε.Ε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό «Ξαναζωντανέψτε τον μύθο σας», που διοργάνωσαν τα Ευρωπαϊκά Χωριά Πεζοπόρων, κέρδισε η Χίος. Το ζητούμενο στον διαγωνισμό ήταν η σχέση μονοπατιών, φυσικού κάλλους και μύθου και το ακριτικό νησί κέρδισε την προτίμηση των Κεντροευρωπαίων πεζοπόρων, προβάλλοντας την ιστορία που περιβάλλει το όμορφο όρος Πελινναίο.

Η υποψηφιότητα της Χίου, την οποία κατέθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι Μονοπατιών Χίου» Γιώργος Χαλάτσης, ήταν μία από τις 10 που διεκδίκησαν το βραβείο. «Το νησί του Αιγαίου Πελάγους το διατρέχει ένα δίκτυο ιστορικών μονοπατιών, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι βοσκοί πριν από εκατοντάδες χρόνια για τη μετακίνησή τους από χωριό σε χωριό. Επιπλέον, η Χίος ήταν, σύμφωνα με τη μυθολογία, ο τόπος που ο Τιτάνας Ωρίωνας και η θεά Αρτεμη έδωσαν τη μεγαλύτερη μάχη κυνηγιού στην ιστορία», αναφέρεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ωρίωνας στάλθηκε στη Χίο για να την καθαρίσει από φίδια και δράκους. Η δεξιότητά του στο κυνήγι ήταν τέτοια που η θεά Αρτεμη τον προκάλεσε σε «μονομαχία» στο Πελινναίο. Η αμφίρροπη μάχη έληξε όταν ο Ωρίωνας αναγνώρισε την ανωτερότητα της Αρτεμης. Σύμφωνα με τον μύθο, για χάρη του Ωρίωνα και της θεάς Αρτεμης το βουνό Πελινναίο χωρίστηκε στα δύο και έκτοτε έχει δύο κορυφές.

Η οργάνωση «Ευρωπαϊκά Χωριά Πεζοπόρων» αριθμεί χιλιάδες μέλη από την Αυστρία, τη Βόρεια Ιταλία και τη Νότια Γερμανία και επομένως η βράβευση της Χίου τη «βάζει στον χάρτη» του πεζοπορικού τουρισμού. Ο φετινός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στην κοιλάδα του Σνάσταλ στο Τιρόλο.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ