Καταλωνία, ο συμβιβασμός κερδίζει έδαφος

Καταλωνία, ο συμβιβασμός κερδίζει έδαφος

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της Μαδρίτης σηματοδοτούν τα δύο σημαντικότερα αυτονομιστικά κόμματα της Καταλωνίας. Το δημοψήφισμα και η αστυνομική βία που το συνόδευσε, η φυγή επιχειρήσεων από την περιοχή, η αποτυχημένη ανακήρυξη ανεξαρτησίας, η ανάληψη της εξουσίας από τη Μαδρίτη και το δικαστικό «πραξικόπημα» με στόχο τον Κάρλες Πουτζντεμόν και την υπόλοιπη αυτονομιστική ηγεσία, οδήγησαν τα κόμματα αυτά στην υιοθέτηση συμβιβαστικής γραμμής, όπως αναφέρει σε άρθρο του το διαδικτυακό περιοδικό Politico. Την ίδια ώρα, το αυτονομιστικό στρατόπεδο θρυμματίζεται, με τον πρώην πρόεδρο της Καταλωνίας Αρτούρ Μας να βρίσκει ευκαιρία να ασκήσει συγκεκαλυμμένη κριτική στον Πουτζντεμόν. «Το δημοψήφισμα υπήρξε μεγάλη ηθική και πολιτική νίκη. Το ισπανικό κράτος εξευτελίστηκε εξαιτίας της διεθνούς αντίδρασης στην ωμή αστυνομική βία», είπε ο πρώην πρόεδρος Μας.

«Οι ηγέτες του αυτονομιστικού κινήματος έκαναν το λάθος να παρουσιάσουν την ανεξαρτησία ως κάτι το εύκολο. Αυτό ήταν αφελές. Ολοι συνειδητοποιούν ότι ένα τέτοιο εγχείρημα θα έχει μεγάλο κόστος», τόνισε ο Μας.

Σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τον μανδύα του ρηξικέλευθου πολιτικού, ο Πουτζντεμόν εξαπέλυσε αυτή την εβδομάδα οξύτατη επίθεση εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο.

Στηρίζει, αλλά…

«Η Ε.Ε. είναι λέσχη παρηκμασμένων και ξεπερασμένων κρατών, που διευθύνεται από μικρή οικονομική ομάδα. Η Ε.Ε. αδιαφορεί για τον βιασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως βολεύει άλλωστε και τη μετα-φρανκική ισπανική Δεξιά», είπε ο Πουτζντεμόν.

Τον ευρωσκεπτικιστικό τόνο της συνέντευξής του προσπάθησε να μετριάσει ο αυτοεξόριστος στις Βρυξέλλες πρόεδρος της Καταλωνίας, λέγοντας ότι στηρίζει την Ενωση και το ευρώ, αλλά θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να «μεταμορφώσει» την Ευρώπη, αν και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι για την ξαφνική μεταστροφή του Πουτζντεμόν ευθύνονται οι επερχόμενες τοπικές εκλογές στην Καταλωνία στις 21 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή