Στο επίκεντρο η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ

Στο επίκεντρο η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, την Τρίτη, για τον διορισμό του στην προεδρία της τράπεζας, σημειώνοντας ότι έχει ενισχυθεί η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, καθώς οι οικονομικές συνθήκες συνεχίζουν να παρουσιάζουν βελτίωση. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη για περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων και σταδιακή συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια. Επιπρόσθετα, θετικές ήταν και οι εξελίξεις σχετικά με την αναμενόμενη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ την εβδομάδα που διανύσαμε. Εντούτοις, η ψηφοφορία στη Γερουσία, αρχικά προγραμματισμένη για την Πέμπτη, αναβλήθηκε για την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα, τουλάχιστον τρεις από τους 52 Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές -η ψήφος των οποίων θεωρείται κρίσιμη για την έγκριση του νομοσχεδίου καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 50 θετικές ψήφοι- έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για συγκεκριμένα άρθρα του φορολογικού νομοσχεδίου. Επίσης, η αρμόδια επιτροπή επί φορολογικών θεμάτων στο Κογκρέσο υποστήριξε ότι, στην τρέχουσα μορφή του, η θετική επίδραση του φορολογικού νομοσχεδίου στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα θα είναι μικρότερη από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Η καθυστέρηση της ψηφοφορίας στη Γερουσία δημιούργησε πιέσεις στο δολάριο ΗΠΑ, με τον δείκτη DXY -ο οποίος αποδίδει την αξία του δολαρίου έναντι των έξι σημαντικότερων νομισμάτων- να διαπραγματεύεται λίγο κάτω από τις 93,00 μονάδες την Παρασκευή, έχοντας υποχωρήσει από υψηλό μιας εβδομάδας στις 93,5 μονάδες που σημειώθηκε την προηγούμενη ημέρα. Το κοινό νόμισμα επωφελήθηκε από νέα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία της Γερμανίας καθώς και το μειωμένο πολιτικό κίνδυνο στη χώρα, μετά την πρόσφατη συμφωνία της Ενωσης Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας (CDU) και της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης της Βαυαρίας (CSU) με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) για έναρξη συζητήσεων προκειμένου να διερευνηθούν τα περιθώρια δημιουργίας κυβέρνησης συνασπισμού. Στο περιβάλλον αυτό, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο ανήλθε στο 1,1940 την Παρασκευή, πλησιάζοντας το υψηλό 2 μηνών 1,1960, στο οποίο βρέθηκε τη Δευτέρα μετά προσωρινή πτώση κοντά στο 1,1800 στα μέσα της εβδομάδας. Η στερλίνα αποδείχθηκε ένα από τα νομίσματα με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη, καταγράφοντας υψηλό 2,5 μηνών κοντά στο 1,3550 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ την Παρασκευή, μετά τα δημοσιεύματα που υποστήριξαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κοντά σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τα θέματα του «διαζυγίου», γεγονός που ενίσχυσε την αισιοδοξία για επιτάχυνση των συζητήσεων για το Brexit.

* Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή