Ποιοι είναι υποψήφιοι για τη θέση του Ντάισελμπλουμ

Ποιοι είναι υποψήφιοι για τη θέση του Ντάισελμπλουμ

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις υπουργοί Οικονομικών από μικρές χώρες είναι οι υποψήφιοι για τη θέση του επικεφαλής του Εurogroup, μετά την αποχώρηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μετά πέντε ιδιαίτερα ταραχώδη χρόνια θα προεδρεύσει τη Δευτέρα στην τελευταία συνάντηση υπουργών Οικονομικών, που θα εκλέξει και τον διάδοχό του.

Ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, ο Σλοβάκος Μάριο Κάζιμιρ, η Λετονή Ντάνα Ραϊζνίτσε-Οζόλα και ο Λουξεμβούργιος Πιερ Γκραμένια είναι αυτοί που έχουν υποβάλει την υποψηφιότητά τους. Και ίσως εγείρει ερωτήματα, γιατί δεν υπάρχει, παρά την έντονη φημολογία του προηγούμενου διαστήματος, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ ή ο Ιταλός Πιερ-Κάρλο Παντοάν στη λίστα των υποψηφίων, αλλά στις Βρυξέλλες ακούγεται ότι ο πρόεδρος του Eurogroup που θα εκλεγεί αύριο θα είναι για μία μόνο θητεία 2,5 ετών και δεν θα ανανεωθεί όπως στις περιπτώσεις Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ. Οι μεγάλες χώρες ίσως περιμένουν την επόμενη θητεία για να θέσουν υποψηφιότητα, καθώς αναμένεται το 2020 να έχει ψηφιστεί η θέση ενός μόνιμου προέδρου του Eurogroup με αυξημένες αρμοδιότητες.

Το ποιος όμως θα διαδεχθεί τον Ολλανδό υπουργό παραμένει μια δύσκολη εξίσωση που θα κληθούν να λύσουν οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Στην απόφασή τους πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν μια σειρά από δεδομένα, όπως σε ποια πολιτική ομάδα ανήκει ο υποψήφιος, αν είναι από τον Βορρά ή τον Νότο και εάν είναι υπέρ της λιτότητας ή όχι.

Σε αυτό που φαίνεται ότι υπήρξε μια άτυπη συμφωνία πριν από την ψηφοφορία ήταν πως ο επόμενος πρόεδρος του Ευrogroup δεν μπορούσε να ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), καθώς όλες τις βασικές θέσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα τις κατέχουν μέλη του ΕΛΚ. Ετσι, κανένας από τους υποψηφίους δεν ανήκει στην Λεντροδεξιά, ενώ ο Πορτογάλος κ. Σεντένο και ο Σλοβάκος κ. Κάζιμιρ ανήκουν στη σοσιαλιστική ομάδα, ένα στοιχείο που μπορεί να μετρήσει υπέρ τους. Οι ζυμώσεις αναμένεται να συνεχιστούν ακόμα και το πρωί της Δευτέρας, λίγο πριν από το Eurogroup, όπου οι οκτώ υπουργοί Οικονομικών που ανήκουν στο ΕΛΚ θα αποφασίσουν ποιον υποψήφιο θα στηρίξουν.

Ποιος είναι ποιος

Ο 50χρονος Μάριο Σεντένο, απόφοιτος Οικονομικών του Harvard, παρόλο που εκπροσωπεί μια χώρα του Νότου που βγήκε από τα μνημόνια, έχει καταφέρει να αποκτήσει τον σεβασμό των συναδέλφων του, καθώς η οικονομία της Πορτογαλίας έχει υπό την υπουργία του μειώσει το έλλειμμά της περαιτέρω, ενώ τα ομόλογα της χώρας έχουν αναβαθμιστεί από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poors. Γάλλος αξιωματούχος δήλωνε πως ο κ. Σεντένο είναι «ξεκάθαρα ένας από τους υποψήφιους που ικανοποιεί εξαιρετικά τα τρία κριτήρια που έχουμε θέσει – ικανότητα, εμπειρία και όραμα για μια πιο ολοκληρωμένη Ευρωζώνη».

Ο άλλος υπουργός Οικονομικών που ανήκει στη σοσιαλιστική ομάδα είναι ο Σλοβάκος Πίτερ Κάζιμιρ. Γνωστός στη χώρα μας για τις καυστικές δηλώσεις και την κριτική στάση που κράτησε κατά τη διάρκεια των επίπονων διαπραγματεύσεων του 2015, θεωρείται από τους σκληρούς του Eurogroup. Υπέρμαχος των πολιτικών λιτότητας, μερικές φορές με περισσότερο ζήλο ακόμα και από τον Γερμανό τέως υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι πιθανόν να έχει τη στήριξη των κεντροδεξιών υπουργών.

Ο Λουξεμβούργιος υπουργός Οικονομικών Πιερ Γκραμένια είναι από τους υπουργούς που έχουν τη μεγαλύτερη εμπειρία στο Eurogroup. Φιλελεύθερος και από τους πλέον αγαπητούς του Eurogroup, με τους Γερμανούς αλλά και τους Νότιους να μην προβάλλουν αντίσταση στην υποψηφιότητά του.

Τέλος, η μόνη γυναίκα υποψήφια είναι η 36χρονη Λετονή, πρωταθλήτρια στο σκάκι, Ντάνα Ραϊζνίτσε-Οζόλα από το κόμμα των Πρασίνων. Η υπουργός Οικονομικών στο παρελθόν είχε ταχθεί εναντίον της ένταξης της χώρας της στο ευρώ, κάτι που μπορεί να αναφερθεί ως αρνητικό για την υποψηφιότητά της κατά τη διάρκεια της συζήτησης τη Δευτέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή