Η κληρονομιά του Πικιώνη

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Μπορεί να μας… τράβηξαν το αυτί, αλλά το ρεπορτάζ δεν αναιρείται. Στο προχθεσινό φύλλο της «Κ» («Η Αθήνα του Πικιώνη επιστρέφει… μερικώς», 30/11/2017), κάναμε αυτοψία στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών «Δημήτρης Πικιώνης» και στον πράσινο φυσικό χώρο Ακροπόλεως και Φιλοπάππου, σημεία που ο Δήμος Αθηναίων σχεδιάζει να συντηρήσει και να αποκαταστήσει, σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Δημήτρης Πικιώνης», με αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατο του στοχαστή αρχιτέκτονα (1887-1968).

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι εκκρεμούν το χρονοδιάγραμμα και η χρηματοδότηση, διότι καμία πλευρά δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στα αντίστοιχα ερωτήματα της «Κ» και όλα τα στοιχεία «έδειχναν» τα πάντα «στον αέρα». Την ημέρα της δημοσίευσης, μάθαμε από υψηλά ιστάμενη πηγή του Δήμου Αθηναίων ότι το 14ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών έχει ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης ΕΣΠΑ 2014-2020 (βλ. «Το νέο, μεγάλο στοίχημα της Αθήνας», 19/08 /2017). Οσον αφορά το πράσινο του Ιερού Βράχου και του Λόφου των Μουσών, αυτό θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό του δήμου για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Τα 85 εκατ. ευρώ του ανωτέρω προγράμματος δεν έχουν εκχωρηθεί ακόμα από την Περιφέρεια Αττικής, λόγω «μεγάλης γραφειοκρατίας» – κάτι που ένας αυτοδιοικητικός αντιλαμβάνεται την πρώτη ώρα στο νέο του γραφείο και δεν σπεύδει σε πρώιμες εξαγγελίες και πανηγυρισμούς. Στην ερώτηση για το αν ο δήμος είναι έτοιμος να «μπει» στο 14ο Δημοτικό Σχολείο και να το αποκαταστήσει –στο απίθανο σενάριο να εκχωρηθούν «αύριο» τα χρήματα από την περιφέρεια– η απάντηση που ήλθε από την ίδια πηγή ήταν αυτολεξεί: «Ξέρετε, τα μεγάλα τεχνικά έργα χρειάζονται μελέτες». Μελέτες, τουλάχιστον ολοκληρωμένες, όπως ενημερωθήκαμε, δεν υπάρχουν.

Το μόνο που προσώρας καταδεικνύεται ως βέβαιο –στο ρεπορτάζ εξάλλου είχε αναφερθεί– είναι ότι τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση του σχολείου θα είναι όσα είχε διαλέξει ο Δημήτρης Πικιώνης στον αρχικό σχεδιασμό τού –υπέροχα ιδιοφυούς– κτιρίου, «κάτι στο οποίο οι υπηρεσίες του δήμου έχουν συμφωνήσει, παρά το γεγονός ότι σε αντίστοιχα πρότζεκτ χρησιμοποιούμε τελευταίας γενιάς υλικά. Αλλά ο Πικιώνης είναι ο Πικιώνης». Ακριβώς γι’ αυτό καλό είναι να μην υπάρχει βιασύνη για επικοινωνιακές ανακοινώσεις ειδικά για ένα τέτοιο ευαίσθητο ζήτημα, όπως είναι η κληρονομιά του Δημήτρη Πικιώνη. Ακριβώς γι’ αυτό…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή