Παραμένει στο Βέλγιο πιθανόν έως και τα μέσα Ιανουαρίου ο Πουτζδεμόν

Παραμένει στο Βέλγιο πιθανόν έως και τα μέσα Ιανουαρίου ο Πουτζδεμόν

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αποπεμφθείς από τη Μαδρίτη πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζδεμόν και οι υπουργοί του, την έκδοση των οποίων έχει ζητήσει η ισπανική δικαιοσύνη, θα παραμείνουν στο Βέλγιο όπου έχουν καταφύγει και μετά τις εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στην Καταλωνία την 21η Δεκεμβρίου, τουλάχιστον μέχρι να εξεταστούν οι προσφυγές εναντίον της έκδοσής τους, δήλωσε το Σάββατο ο δικηγόρος του.

«Σε κάθε περίπτωση, θα βρίσκονται (στις Βρυξέλλες) τουλάχιστον ως την 21η Δεκεμβρίου, και υπολογίζω ότι αυτό δεν θα αλλάξει ως τα μέσα του Ιανουαρίου», δήλωσε ο Τζάουμα Αλόνσο Κουεβίλιας στο καταλανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Rac1.

«Είμαι πεπεισμένος πως ό,τι κι αν συμβεί θα υπάρξει προσφυγή σε εφετείο και ακυρωτικό δικαστήριο» για να αποφευχθεί η έκδοσή τους από το Βέλγιο στην Ισπανία, εξήγησε ο ίδιος.

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας είχε καταφύγει στο Βέλγιο μαζί με τέσσερις από τους υπουργούς του αφού η ισπανική κυβέρνηση έθεσε υπό τον απευθείας έλεγχο της Μαδρίτης την Καταλωνία, που όδευε να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της, την 28η Οκτωβρίου.

Όπως και άλλοι αυτονομιστές καταλανοί ηγέτες, που φέρονται να συμμετείχαν στην προετοιμασία αυτής της απόπειρας απόσχισης, κατηγορούνται για εξέγερση, στάση και κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων. Μετά την φυγή τους, άλλα μέλη της κυβέρνησης που αποπέμφθηκε προφυλακίστηκαν.

Μολαταύτα ο Πουτζδεμόν είναι υποψήφιος στις εκλογές στην επαρχία, επικεφαλής του δικού του ψηφοδελτίου, και υποστηρίζει ότι είναι ο «νόμιμος πρόεδρος» της καταλανικής κυβέρνησης.

Σε περίπτωση νίκης του, ο Πουτζδεμόν «έχει εκφράσει την πρόθεση να πάει και να αναλάβει πρόεδρος της Τζενεραλιτάτ (σ.σ. της καταλανικής κυβέρνησης), ανεξαρτήτως του τι θα γίνει με τη βελγική δικαιοσύνη», είπε ο δικηγόρος του.

Ερωτηθείς σχετικά με την ακροαματική διαδικασία που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα σε βελγικό δικαστήριο προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα της Ισπανίας οι βελγικές αρχές να προχωρήσουν στην έκδοση του Πουτζδεμόν, ο δικηγόρος ανέφερε ότι «δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει, ούτε εάν τα πρόσωπα που αφορά θα κληθούν» από την έδρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή