Αναβρασμός στους συνταξιούχους της Εθνικής – Δεν καταβλήθηκαν οι επικουρικές συντάξεις

Αναβρασμός στους συνταξιούχους της Εθνικής – Δεν καταβλήθηκαν οι επικουρικές συντάξεις

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς επικουρική σύνταξη έχουν μείνει περίπου 16.500 συνταξιούχοι του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας καθώς το Ταμείο απέτυχε να καταβάλει εγκαίρως τη σύνταξη Δεκεμβρίου, που μέχρι σήμερα καταβάλλεται στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους συλλόγους συνταξιούχων της Τράπεζας επικρατεί αναβρασμός ενώ από τη Δευτέρα αναμένονται και κινητοποιήσεις. Σε Γενική Συνέλευση, προ ημερών, ο υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος είχε δηλώσει… αλληλέγγυος προς τους διαμαρτυρόμενους, χωρίς πάντως να έχει γίνει γνωστή κάποια σχετική πρωτοβουλία του Υπουργείου.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν από τη στιγμή που η Εθνική Τράπεζα, ο κύριος αιμοδότης του φορέα, διέκοψε οριστικά τη χρηματοδότηση, στην προσπάθεια εξυγίανσης των οικονομικών της, βάσει και των κατευθυντηρίων γραμμών του SSM και του μεγαλομετόχου της Τράπεζας που δεν είναι άλλος από το ΤΧΣ. 

Για το Ταμείο, που μόλις το 18% των δαπανών του για συντάξεις καλύπτεται από τις εισφορές των εργαζομένων και το υπόλοιπο καλυπτόταν από την επιδότηση της Εθνικής, οι επιλογές ήταν ή το βαθύ κούρεμα των επικουρικών ή η δρομολόγηση ένταξης των ασφαλισμένων στο Ενιαίο Επικουρικό. Ωστόσο, παρά τις σχετικές πρωτοβουλίες της διοίκησης της Τράπεζας, και την πρότασή της να αναλάβει την κάλυψη μέρους των, μεγάλων, απωλειών που θα υπάρξουν, συμφωνία δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει. Σε πρόσφατη επιστολή του προς τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους ο Διευθ. Σύμβουλος της ΕτΕ κ. Λ. Φραγκαιδάκης σημείωνε πως «επιμονή σε μη ρεαλιστικές προτάσεις δεν συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος».

Για το ζήτημα ανακοίνωση εξέδωσε και ο πρώην Υπουργός, νυν αρμόδιος Τομεάρχης της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης, κάνοντας λόγο για ουσιαστικά «στάση πληρωμών». Όπως σημεώνει «για πρώτη φορά, δεν καταβλήθηκαν – όπως θα έπρεπε – τα ποσά της επικούρισης σε 16.500 οικογένειες συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη οδηγεί σε απόγνωση τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι – για πρώτη φορά – χάνουν ένα σημαντικό τμήμα του εισοδήματός τους».

Ο κ. Βρούτσης αποδίδει ευθύνες στο κυβερνητικό επιτελείο, κάνοντας λόγο για «άκρως υποκριτική στάση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία νίπτει τας χείρας της και επιρρίπτει την ευθύνη στην Τράπεζα».

«Ακόμη μια κατηγορία συνταξιούχων της χώρας μας, βιώνει στο πετσί της την εξαπάτηση και το ανάλγητο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, που άλλα υπόσχονταν προεκλογικά προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο τους και άλλα κάνει πράξη μετεκλογικά!», καταλήγει ο κ. Βρούτσης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή