ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η Αγκελα Μέρκελ προσφέρει η ίδια τον καφέ στους καλεσμένους

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Όταν η Άγκελα Μέρκελ, έχει καλεσμένους στο γραφείο της, τότε προσφέρει μόνη της τα ποτά ή τα ροφήματα. Αν θέλετε καφέ, σας τον σερβίρει η Γερμανίδα Καγκελάριος προσωπικά. Μία μικρή χειρονομία, που έχει όμως σημασία, αναφέρει δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Zeitung».
  
Λίγες μέρες μετά τις γενικές εκλογές, δημοσιογράφοι της «Welt» επισκέφθηκαν τη Γερμανίδα Καγκελάριο: «Η Άγκελα Μέρκελ θαυμάσια οικοδέσποινα προσφέρει η ίδια τον καφέ». «Η Μέρκελ δίνει στον προσκεκλημένο ένα φλιτζάνι καφέ» αναφέρουν από την πλευρά τους οι συντάκτες του «ADAC Motorwelt», οι οποίοι είχαν την ίδια εμπειρία.

Πριν από τις εκλογές, την Άγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε ο ποδοσφαιριστής Φίλιπ Λαμ, για το «Bild am Sonntag». Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, στην αρχή, όπως εξήγησε ο Λαμ, η Μέρκελ αναφέρθηκε στην αρχιτεκτονική της Kαγκελαρίας, «προτού προσφέρει στον ποδοσφαιριστή καφέ».

Είναι ένα τρικ, ώστε πριν από τις εκλογές να δουν όλοι πόσο καλή είναι η Καγκελάριος; Αναρωτιούνται οι συντάκτες του δημοσιεύματος της FAZ.
  
Η Άγκελα Μέρκελ προσφέρει καφέ εδώ και πολλά χρόνια. Το 2016, ένα περιοδικό έγραφε: «Η Άγκελα Μέρκελ, με μπλε σακάκι, λιτό κολιέ, φέρνει στον επισκέπτη τον καφέ του στο τραπέζι των συνεδριάσεων στο γραφείο της. Πολύ ευγενική οικοδέσποινα».

Οπότε είναι ένα τέχνασμα για να εντυπωσιάσει τους δημοσιογράφους; Ούτε. Αμερικανοί επικεφαλής επιχειρήσεων που επισκέφθηκαν την Καγκελαρία εκθειάζουν το γεγονός ότι η κ. Μέρκελ πιάνει το θερμός η ίδια. Και όχι μόνο στην Καγκελαρία. Φωτογραφίες δείχνουν τη Μέρκελ το 2011 στις Βρυξέλλες, να γεμίζει με καφέ το φλιτζάνι του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου. Το 2015 σέρβιρε τον Αλέξη Τσίπρα από ασημί κανάτα.

Θα μπορούσε η μικρή χειρονομία να μην είναι καθόλου τέχνασμα, αλλά φιλική και έξυπνη; Η Άγκελα Μέρκελ είναι η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο. Αυτό προκαλεί φόβο. Για συζητήσεις που πρέπει να έχουν αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές, είναι κακό η μία πλευρά να είναι φοβισμένη.

Η Μέρκελ δεν θέλει να είναι βασίλισσα των συζητήσεων, αλλά συνομιλήτρια. Για εκτεταμένες μικρές συζητήσεις για σπάσιμο του πάγου δεν έχει χρόνο και πιθανώς καμία επιθυμία. Σερβίρει τον καφέ, το πιο συνηθισμένο πράγμα στον κόσμο. Μερικές φορές κάθεται πιο κοντά στην κανάτα, επομένως είναι απλά βολικό. Οπότε καφέ, και στη συνέχεια επί του θέματος, τονίζεται στο δημοσίευμα της FAZ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ