Υεμένη: Νεκρός ο πρώην πρόεδρος Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, σύμφωνα με τους Χούτι

Υεμένη: Νεκρός ο πρώην πρόεδρος Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, σύμφωνα με τους Χούτι

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ραδιοσταθμός των ανταρτών Χούτι της Υεμένης μετέδωσε σήμερα ότι σκοτώθηκε ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής από κάποια ανεξάρτητη πηγή. Εντούτοις, τον θάνατο επιβεβαίωσε και το κόμμα του πρώην προέδρου, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya TV.

Από την άλλη, εκπρόσωπος του κόμματος διέψευσε την είδηση του θανάτου του, σημειώνοντας ότι εξακολουθεί να ηγείται των δυνάμεων του κόμματος στις συγκρούσεις με τους Χούτι στην πρωτεύουσα Σαναά. Παρ' όλα αυτά, ο πρώην πρόεδρος δεν είναι γνωστό πού βρίσκεται και δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως μετά τη δημοσιοποίηση της πληροφορίας ότι πέθανε, ενώ έχουν κάνει και την εμφάνιση τους βίντεο και εικόνες στο διαδίκτυο, οι οποίες δείχνουν έναν άντρα που του μοιάζει με ένα μεγάλο τραύμα στο κεφάλι. 

Η ανακοίνωση τον σιιτών ανταρτών διακηρρύσει το «τέλος της κρίσης που έφερε η προδοτική πολιτοφυλακή και τον θάνατο του αρχηγού της». Παρότι μέχρι πριν μία εβδομάδα η πολιτοφυλακή του Σαλέχ μαχόταν στο πλευρό των Χούτι, οι χρόνιες πολιτικές εντάσεις και η διαφωνία για τον έλεγχο του κύριου τεμένους της ανταρτοκρατούμενης Σαναά, προκάλεσαν έναν «μίνι εμφύλιο» στο εσωτερικό των ανταρτών, με πολλούς νεκρούς και τραυματίες. 

Ο Σάλεχ ήταν πρόεδρος της Βόρειας Υεμένης από το 1978 μέχρι το 1990 και πρόεδρος της ενοποιημένης Υεμένης από το 1990 έως το 2012, όταν και επήλθε η ανατροπή του στο πλαίσιο των αναταραχών της λεγόμενης «Αραβικής Άνοιξης».

Μετά την ανατροπή του, πιστά σε αυτόν τμήματα του στρατού ενώθηκαν με τους ιρανόφιλους Χούτι και ακολούθως κατέλαβαν την εξουσία στην πρωτεύουσα Σαναά, καθώς και σε μεγάλο τμήμα της χώρας. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα ο Σάλεχ είχε πραγματοιήσει «άνοιγμα» στο Ριάντ, κάτι το οποίο σε συνδυασμό με τις προναφερθείσες έριδες των δυνάμεων του με τους Χούτι, φαίνεται ότι τού κόστισε και τη ζωή. 

Τους 125 έφτασαν οι νεκροί από τις μάχες στη Σαναά 

Στο μεταξύ, σε τουλάχιστον 125 ανήλθαν οι νεκροί και σε 238 οι τραυματίες τις τελευταίες έξι ημέρες στην πρωτεύουσα Σαναά, όπου υπάρχει η προαναφερθείσα κλιμάκωση των συγκρούσεων, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), επικαλούμενη στοιχεία από 3 νοσοκομεία.

Μαχητικά αεροσκάφη του υπό την Σαουδική Αραβία συνασπισμού έπληξαν θέσεις των ανταρτών Χούτι στην Σαναά για δεύτερη ημέρα σήμερα σε υποστήριξη του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και πρώην συμμάχου των Χούτι, ο οποίος έλυσε την συμμαχία του με τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες. «Υποστηρίζουμε τα κύρια νοσοκομεία στη Σαναά, τα οποία χρειάζονται επειγόντως κιτ για τραυματίες πολέμου», δήλωσε η εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ, Γιολάντα Ζακμέ.

Επίσης ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε «να δωρίσουμε καύσιμα στα κύρια νοσοκομεία επειδή στηρίζονται στην παραγωγή ρεύματος από γεννήτριες», πρόσθεσε. Η ΔΕΕΣ εξάλλου απομάκρυνε σήμερα από τη Σαναά στο Τζιμπουτί 13 μέλη του διεθνούς προσωπικού της, κατέληξε.

Την ίδια ώρα ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό την Σαουδική Αραβία ζήτησε από τους πολίτες στην πρωτεύουσα Σαναά να απομακρυνθούν από τις ζώνες των ανταρτών, μετέδωσε σήμερα το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Ekhbariya. Οι άμαχοι θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση «μεγαλύτερη των 500 μέτρων» από τις ζώνες που ελέγχουν οι αντάρτες Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν, μετέδωσε το δίκτυο αυτό, σε μια προειδοποίηση που μπορεί να σημαίνει μια προσεχή εντατικοποίηση των αεροπορικών επιδρομών στην πρωτεύουσα της Υεμένης, την οποία ελέγχουν εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια οι αντάρτες Χούτι. 

Ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι έδωσε σήμερα εντολή στις δυνάμεις του να ξαναπάρουν τον έλεγχο της Σαναά με την υποστήριξη του συνασπισμού δυνάμεων υπό την Σαουδική Αραβία. Στην πρωτεύουσα της Υεμένης σημειώνονται μάχες μεταξύ των Χούτι και των υποστηρικτών του πρώην προέδρου Σάλεχ μετά την κατάρρευση της συμμαχίας των δύο πλευρών.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή