Τραμπ: Υπέρ της υποψηφιότητας του κατηγορούμενου για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων Ρόι Μουρ

Τραμπ: Υπέρ της υποψηφιότητας του κατηγορούμενου για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων Ρόι Μουρ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μίλησε με τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τη Γερουσία στην Αλαμπάμα Ρόι Μουρ και του εξέφρασε και αυτοπροσώπως την υποστήριξή του, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Νωρίτερα σήμερα, με μήνυμά του στο Twitter, ο Τραμπ είχε εκφράσει με θέρμη την υποστήριξή του στον Μουρ, έναν πρώην δικαστικό που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση ανήλικων κοριτσιών, πριν από πολλές δεκαετίες.

«Οι Δημοκρατικοί που αρνούνται να δώσουν έστω και μια ψήφο για τη μείωση των φόρων είναι η αιτία για την οποία χρειαζόμαστε μια νίκη του Ρόι Μουρ στην Αλαμπάμα», έγραψε στο μήνυμα αυτό.

Ο υπερσυντηρητικός Ρόι Μουρ έχει κατηγορηθεί το τελευταίο διάστημα από πολλές γυναίκες για ανάρμοστη συμπεριφορά, η οποία περιλαμβάνει από αγγίγματα μέχρι σεξουαλική επίθεση τη δεκαετία του 1970, όταν ήταν περίπου 30 ετών. Το νεότερο από τα θύματά του φέρεται ότι ήταν 14 ετών.

Ο υποψήφιος γερουσιαστής ανταπέδωσε τη στήριξη που εξέφρασε ο Τραμπ προς το πρόσωπο και την υποψηφιότητα του, ευχαριστώντας τον μέσω Twitter.

Ο Μουρ ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 Δεκεμβρίου, μέχρι που ήρθαν στο φως οι καταγγελίες των γυναικών, οι οποίες ώθησαν πολλούς Ρεπουμπλικανούς να του ζητήσουν να αποσυρθεί από την εκλογική κούρσα. 

Ωστόσο, σε αντίθετο μήκος κύματος, ο Αμερικανός πρόεδρος τον υπερασπίστηκε, τονίζοντας ότι αρνήθηκε τις κατηγορίες και πως οι ισχυρισμοί του πρέπει να ακουστούν. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ του εκφράζει με τόση σαφήνεια την υποστήριξή του, καθώς μέχρι τώρα περιοριζόταν σε γενικότητες και επιθέσεις εναντίον του εκάστοτε Δημοκρατικού αντιπάλου του.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε στην Αλαμπάμα και στη Γερουσία είναι μια μαριονέτα του (Τσακ) Σούμερ και της (Νάνσι) Πελόζι», έγραψε επίσης στο Twitter, αναφερόμενος στους ηγέτες των Δημοκρατικών στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η εκλογή του Δημοκρατικού Νταγκ Τζόουνς «θα ήταν καταστροφή, θα ήταν ΚΑΚΟ», πρόσθεσε.

Μολαταύτα, στις αρχές Νοεμβρίου πάντως, μετά το ρεπορτάζ της εφημερίδας Washington Post που φιλοξένησε τις μαρτυρίες τεσσάρων γυναικών που κατηγορούν τον Μουρ, ο Λευκός Οίκος άφησε να εννοηθεί ότι αν οι καταγγελίες αληθεύουν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος «πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει και να αποσυρθεί». Μάλιστα, η Ιβάνκα Τραμπ, η κόρη του προέδρου, είχε δηλώσει ότι «τα αρπακτικά παιδιών έχουν εξασφαλισμένη μια θέση στην κόλαση».

Μια ενδεχόμενη ήττα του Μουρ στην Αλαμπάμα θα αποδυνάμωνε τους Ρεπουμπλικανούς που σήμερα διαθέτουν ισχνή πλειοψηφία στο Κογκρέσο, με 52 έδρες σε σύνολο 100.

(Πηγή: REUTERS, ΑΠΕ, NYT)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή