Ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο εξελέγη νέος πρόεδρος του Eurogroup

Ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο εξελέγη νέος πρόεδρος του Eurogroup

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Νέος πρόεδρος του Eurogroup για τα επόμενα δυόμισι χρόνια εξελέγη χθες ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο. Ο 50χρονος οικονομολόγος είναι ο πρώτος πρόεδρος αυτού του οργάνου της Ε.Ε., που προέρχεται αφενός από τον Νότο και αφετέρου από πρώην μνημονιακή χώρα.

Ο απόφοιτος του Χάρβαντ είχε αρχικά τη στήριξη των υπουργών Οικονομικών που ανήκουν στη Σοσιαλιστική Ομάδα και η εκλογή του κατέστη γεγονός ύστερα από δύο ψηφοφορίες. Στον δεύτερο γύρο, όταν η αναμέτρηση ήταν ανάμεσα σε αυτόν και στον Λουξεμβούργιο υπουργό Οικονομικών κ. Γκραμένια, η ομάδα των κεντροδεξιών υπουργών, ανάμεσά τους ο Γερμανός και ο Ισπανός, αποφάσισαν να υποστηρίξουν τον Πορτογάλο υπουργό.

«Βασιζόμαστε πάνω σου», του είπε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ως νέος πρόεδρος του Eurogroup είναι η εμβάθυνση της Ευρωζώνης αλλά και η ομαλή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος χαιρέτισε την εκλογή του Πορτογάλου ομολόγου του στη θέση του νέου προέδρου του Eurogroup, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Μάριο Σεντένο θα κάνει πολύ καλή δουλειά. Επίσης, ανέφερε ότι έχει την υποστήριξη πολλών μελών του Eurogroup, παρόλο που πολλοί σημείωσαν ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει βάλει «αρκετά ψηλά» τον πήχυ. «Εχει πολλή δουλειά να κάνει όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις κανονικές εργασίες του Eurogroup αλλά και σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής αρχιτεκτονικής, και του εύχομαι κάθε επιτυχία» κατέληξε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δέχθηκε τα συγχαρητήρια των ομολόγων του. Μάλιστα, ο κ. Μοσκοβισί έσπευσε να τονίσει ότι ένα μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας του Εurogroup κλείνει σήμερα. «Οταν ανέλαβες, η Ευρωζώνη περνούσε υπαρξιακή κρίση και είχες τον καίριο ρόλο-κλειδί για να μας οδηγήσεις σε ήρεμα νερά μέσα από δύσκολες και δραματικές ώρες», είπε ο Γάλλος επίτροπος στον Ολλανδό πολιτικό. Ο κ. Ντάισελμπλουμ, αξιολογώντας την πενταετή πορεία του, αναφέρθηκε στην κυπριακή κρίση, η οποία βρισκόταν στην κορύφωσή της όταν ανέλαβε και έπρεπε να ληφθούν πολύ δύσκολες αποφάσεις. Ο ίδιος, κάνοντας την αυτοκριτική του, τόνισε ότι θα μπορούσε να την είχε διαχειριστεί καλύτερα επικοινωνιακά,αλλά οι αποφάσεις που ελήφθησαν, βλέποντας τη σημερινή κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ήταν σωστές.

Οσον αφορά την Ελλάδα, «οι προσπάθειες από όλες τις πλευρές κατάφεραν να κρατήσουν τη χώρα στην Ευρωζώνη και να εισέλθει σε πιο σταθερή περίοδο, πατώντας πιο γερά στα πόδια της», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι τις πιο δύσκολες στιγμές που έζησε στο τιμόνι του Eurogroup θα της αποκαλύψει αν γράψει ποτέ βιβλίο. Ο κ. Μοσκοβισί προσέθεσε ότι το ελπίζει, διότι το βιβλίο του πρώην Ελληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ήταν «παραμύθια, κυρίως ιστορίες για μικρά παιδιά» και ότι η ιστορία του Eurogroup πρέπει να γραφτεί «χωρίς παράνοιες και ψέματα».

Εν συνεχεία, το Eurogroup συνεδρίασε με τα 27 κράτη-μέλη και η συζήτηση είχε θέμα την εμβάθυνση της Ευρωζώνης. Oι υπ. Οκονομικών εκλήθησαν για να προετοιμάσουν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, με στόχο οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν στην επομένη του Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή