Σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή η Celestyal Cruises

Σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή η Celestyal Cruises

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαδικασία διερεύνησης της διεθνούς αγοράς για ενδεχόμενη είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της Celestyal Cruises βρίσκεται η μητρική της εταιρεία, Louis Group Plc. H εξέλιξη αποτελεί απότοκο της μη επιτυχούς ολοκλήρωσης ανάλογων διαπραγματεύσεων με όμιλο κινεζικών συμφερόντων.

«Συζητούμε με διάφορους επενδυτές το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στην εταιρεία», παραδέχτηκε ο βασικός μέτοχος του ομίλου Louis Group, Κωστάκης Λοΐζου, μιλώντας στην κυπριακή έκδοση της «Καθημερινής». «Ο τομέας της κρουαζιέρας απαιτεί τεράστια κεφάλαια και συγχρόνως χρειάζονται ισχυρές και μακροχρόνιες συμμαχίες, ενώ μελλοντικά θα χρειαστεί ανανέωση του στόλου με νέα πλοία», εξήγησε.

Η Louis Group Plc κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Celestyal, η οποία εκτελεί με δύο πλοία της δρομολόγια από τον Πειραιά και το Σούνιο στο Αιγαίο, ενώ άλλο ένα πλοίο της πραγματοποιεί κρουαζιέρες στην Κούβα. Ενα τέταρτο πλοίο της ήταν ναυλωμένο στην Thomson αλλά από αρχές Δεκεμβρίου έληξε ο ναύλος και βρίσκεται πλέον στον Πειραιά. Τον Μάρτιο αναμένεται να επιστρέψει και το πλοίο που βρίσκεται στην Κούβα καθώς η εκεί αγορά εμφανίζει ζητήματα που ανέκυψαν μετά την αλλαγή πολιτικής της Ουάσιγκτον προς τη χώρα. Το άλλο 49% του μετοχικού κεφαλαίου της Celestyal ελέγχεται από τη γερμανική τράπεζα DVB Bank.

Σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας κρουαζιέρας, η επιβατική κίνηση φέτος ενισχύθηκε ενώ θετικές είναι και οι πρώτες ενδείξεις για το 2018. Η εποχικότητα μειώθηκε σημαντικά καθώς Σεπτέμβριο και κυρίως Οκτώβριο έδειξαν σημαντική αύξηση. Η εταιρεία άνοιξε καινούργιο γραφείο στη Σαγκάη στο πλαίσιο της επέκτασής της στην κινεζική αγορά τουριστών, ενώ έχει ξεκινήσει και συνεργασία για τον σκοπό αυτό με την Thomas Cook. Παράλληλα ενίσχυσε τη στελέχωση του γραφείου της στις ΗΠΑ με στόχο την προσέλκυση περισσότερων Αμερικανών επιβατών στο Αιγαίο. Οι κινήσεις αυτές έρχονται στον απόηχο της πίεσης που προκάλεσαν στη ζήτηση από την τουρκική αγορά η απόπειρα πραξικοπήματος και οι τρομοκρατικές ενέργειες που έλαβαν χώρα στη γείτονα.

Η Celestyal Cruises έχει καταστεί de facto η πρώτη εταιρεία του κλάδου στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ καλύπτει το 70% του home porting στην Ελλάδα. Το 2016 μετέφερε 117.000 επιβάτες που έκαναν συνολικά 660.000 επισκέψεις σε ελληνικούς προορισμούς, ενώ τα πλοία της πραγματοποίησαν 821 προσεγγίσεις σε ελληνικά λιμάνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή