Αντεπίθεση του Τραμπ κατά του FBI

Αντεπίθεση του Τραμπ κατά του FBI

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αντεπίθεση επιχειρεί να περάσει ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο κλοιός των ερευνών για τις καταγγελίες περί ρωσικής παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές του 2016 κλείνει απειλητικά γύρω από το στενό του περιβάλλον.

Υστερα από καταιγισμό μηνυμάτων μέσω Twitter το Σαββατοκύριακο, με αφορμή την ομολογία του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν ότι είπε ψέμματα στο FBI για τις συναντήσεις του με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε χθες τις διωκτικές αρχές ότι ακολουθούν πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών.

«Αισθάνομαι άσχημα για τον στρατηγό Φλιν», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Η Χίλαρι Κλίντον είπε ψέματα πολλές φορές στο FBI και δεν έπαθε τίποτα. Ο Φλιν είπε ψέματα και η ζωή του καταστράφηκε», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε απαντήσει τον Ιούλιο του 2016 σε ερωτήματα για τη χρήση ιδιωτικού διαμετακομιστή στην επίσημη ηλεκτρονική της αλληλογραφία. Ωστόσο σε καμία στιγμή δεν υπήρξε υπόνοια, από το FBI, ότι η κατάθεσή της ήταν ψευδής. Αντίθετα, ο Μάικλ Φλιν αναγνώρισε ότι, ενώ είχε συζητήσει με τον Ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κίσλιακ το θέμα των κυρώσεων που επέβαλε στη Ρωσία η κυβέρνηση Ομπάμα, βεβαίωσε τόσο το FBI όσο και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για το αντίθετο.

Tweets για Κόουμι

Οι επιθέσεις του Τραμπ εναντίον του τέως διευθυντή του FBI Τζέιμς Kόουμι είχαν ξεκινήσει από την Κυριακή. «Δεν ζήτησα ποτέ από τον Kόουμι να εγκαταλείψει την έρευνα για τον Φλιν. Και άλλα fake news, που καλύπτουν ακόμη ένα ψέμα του Kόουμι», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter, ενώ σε άλλο μήνυμά του προχώρησε ακόμη πιο μακριά: «Επειτα από τα χρόνια του Kόουμι στην ηγεσία του FBI, με την κάλπικη και ανέντιμη έρευνά του για την Κλίντον, η αξιοπιστία της υπηρεσίας είναι στα Τάρταρα».

Το Σάββατο, ένα άλλο tweet του Αμερικανού προέδρου, που θεωρήθηκε από το σύνολο σχεδόν των αναλυτών γκάφα ολκής, δημιούργησε σοβαρές υποψίες ότι προσπάθησε να εμποδίσει το έργο της Δικαιοσύνης. «Αναγκάστηκα να αποπέμψω τον στρατηγό Φλιν γιατί είπε ψέματα στον αντιπρόεδρο Πενς και στο FBI», έλεγε το επίμαχο tweet. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυριζόταν ότι γνώριζε μόνο τις ανακριβείς δηλώσεις Φλιν στον Πενς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης για τις ανακριβείς δηλώσεις Φλιν στις 26 Ιανουαρίου. Την επομένη, παρέθεσε δείπνο στον τότε αρχηγό του FBI Τζέιμς Κόουμι, όπου, κατά δήλωση του τελευταίου, του εξέφρασε την «επιθυμία» να κλείσει την έρευνα για τον Φλιν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας στις 13 Φεβρουαρίου, δηλαδή 18 ημέρες αφότου έγινε γνώστης της ανακριβούς κατάθεσής του. Η Δημοκρατική γερουσιαστής Νταϊάν Φάινσταϊν δήλωσε ότι «αρχίζει να διαφαίνεται παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης» από την πλευρά του προέδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή