O Eρντογάν «προειδοποιεί» ΗΠΑ και Ισράηλ

O Eρντογάν «προειδοποιεί» ΗΠΑ και Ισράηλ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περίπτωση που δρομολογηθούν εξελίξεις στα Ιεροσόλυμα, οι οποίες δεν βρίσκουν σύμφωνους τους Μουσουλμάνους, η Τουρκία θα μπορούσε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ισραήλ. Αυτήν την προειδοποίηση στέλνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του.  Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε ως κόκκινη γραμμή το ζήτημα των Ιεροσολύμων. Απευθυνόμενος δε προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ υπογράμμισε:

«Κύριε Τραμπ, τα Ιεροσόλυμα είναι η κόκκινη γραμμή των Μουσουλμάνων. Αυτή η υπόθεση θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μας με το Ισραήλ. Προειδοποιώ από αυτό το βήμα για μια ακόμη φορά την Αμερική. Δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε ένα τέτοιο βήμα (την αναγνώριση των Ιεροσολύμων ως πρωτεύουσα του Ισραήλ). Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί θα διοργανώσουμε σύσκεψη της Συνόδου Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη».

Στην συνέχεια της τοποθέτησης του, ο κ. Ερντογάν αναφέρεται στην εκδίκαση της Υπόθεσης Ζαρράπ στις ΗΠΑ. Ισχυρίζεται ότι η υπόθεση δεν σχετίζεται με την δικαιοσύνη. Πρόκειται για ένα «παιχνίδι», το οποίο έχει πολλούς στόχους. Ο κ. Ερντογάν παρομοιάζει τα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ με τα όσα έλαβαν χώρα στην χώρα του την περίοδο του πραξικοπήματος του 1997. Σύμφωνα με τον ίδιον, απομεινάρια της διακυβέρνησης του Μπάρακ Ομπάμα επιχειρούν να πλήξουν την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Ερντογάν ισχυρίζεται ακόμη, ότι η Υπόθεση Ζαρράπ δεν σχετίζεται με την διαφθορά. Πρόκειται για ένα σχέδιο που στρέφεται κατά της Τουρκίας. Ο κ. Ερντογάν απευθύνεται στις ΗΠΑ και διερωτάται για το αν η Ουάσιγκτον έχει κατανοήσει με σωστό τρόπο την Υπόθεση Γκιουλέν ή όχι. Επίσης, ο κ. Ερντογάν ασκεί κριτική στις ΗΠΑ και για το ζήτημα της Συρίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή