Η επιδημία των διατροφικών διαταραχών

Η επιδημία των διατροφικών διαταραχών

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον τριάντα εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διάφορες διατροφικές διαταραχές. Δεκαετίες αφού η Κάρεν Κάρπεντερ πέθανε από ανορεξία, οι μύθοι περί των διατροφικών διαταραχών αφθονούν. Η εποχή μας είναι αυτή των υπερβολών, όταν ολόκληρη η οικογένεια συγκεντρώνεται γύρω από το τραπέζι και στα γραφεία γίνονται οργιώδη πάρτι, όπου οι άνθρωποι τρώνε και πίνουν μέχρις ότου επέλθει ο κορεσμός. Ωστόσο, δεν συμβαίνει αυτό για όλους. Υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που αποφεύγουν το φαγητό, όχι επειδή είναι πολύ φτωχοί και δεν μπορούν να το αγοράσουν, αλλά επειδή είναι πολύ διαταραγμένοι και δεν το επιθυμούν.

Αν και η επιδημία παχυσαρκίας βρίσκεται διαρκώς στα πρωτοσέλιδα, πολλοί έχουν το διαμετρικά αντίθετο πρόβλημα. Είναι επικίνδυνα αδύνατοι. Κάποιοι ειδικοί υπολογίζουν ότι τριάντα εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από διατροφικές διαταραχές, όπως είναι η νευρική ανορεξία και η βουλιμία. Περίπου το ένα τρίτο αυτών των ανθρώπων είναι άνδρες. Πολλοί είναι μαύροι, Ισπανόφωνοι και Ασιάτες, γεγονός που διαψεύδει τη θεωρία ότι οι διατροφικές διαταραχές είναι «προνόμιο» μόνον των λευκών.

Κάποιων η υγεία βελτιώνεται. Αλλοι έχουν περιόδους που η υγεία τους βελτιώνεται και μετά υποτροπιάζουν και πάλι. Και περίπου το ένα τρίτο παραμένουν χρόνια άρρωστοι και πεθαίνουν. Η Εθνική Ενωση Διατροφικών Διαταραχών επισημαίνει ότι η νευρική ανορεξία έχει τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από οποιαδήποτε ψυχιατρική ασθένεια.

Το «Ρέτρο Ρεπόρτ», μία σειρά ντοκιμαντέρ που αναζήτησε τις συνέπειες των μεγάλων ειδησεογραφικών υποθέσεων στο παρελθόν, εξέτασε πως εξελίχθηκε η κατανόηση της κοινής γνώμης μετά τον θάνατο της τραγουδίστριας Κάρεν Κάρπεντερ το 1983. Η ασθένειά της, η νευρική ανορεξία, είναι γνωστή στους ιατρούς. Ενας Βρετανός ιατρός, ο Ουίλιαμ Γκαλ, της έδωσε το όνομά της το 1870, αλλά η κατάσταση αναγνωρίζεται επί αιώνες. Κάποιες γυναίκες που αναγνωρίστηκαν ως άγιες από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία φαίνεται ότι έπασχαν από ανορεξία.

Αν και το πρόβλημα κρυβόταν, ο θάνατος της Κάρπεντερ σε ηλικία μόλις 32 ετών έκανε τους πάντες να το αντιληφθούν. Η Κάρεν και ο αδελφός της Ρίτσαρντ ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς και οι δίσκοι τους πωλούσαν εκατομμύρια αντίτυπα την δεκαετία του 1970.

Οι δαίμονες που ταλαιπωρούσαν την Κάρπεντερ οδήγησαν σε ακραίες δίαιτες. Καμία απώλεια βάρους δεν φαινόταν να είναι αρκετή.

Σύμφωνα με μελέτες, ο μέσος δείκτης μάζας σώματος για τα καλλιστεία Μις Αμέρικα τη δεκαετία του 1920 ήταν 22, που σήμαινε ότι μία γυναίκα με ύψος 1,67 μέτρα θα ζύγιζε 61,68 κιλά. Το 2000 ο μέσος δείκτης μάζας σώματος είχε πέσει στο 16,9 που σήμαινε ότι μία γυναίκα με ύψος 1,67 μέτρα πρέπει να ζυγίζει 47,6 κιλά.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανείς μεμονωμένος παράγοντας που να εξηγεί τις διατροφικές διαταραχές. Η γενετική, τα τραύματα αλλά και τα οράματα της ομορφιάς συμβάλλουν όλα προς την εμφάνιση των διατροφικών διαταραχών.

Οι δυτικές κοινωνίες εμφανίζουν συχνότερα τέτοια προβλήματα, αλλά, καθώς οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν, και άλλες κοινωνίες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή