Πρόσκληση υποβολής προσφορών για παραχώρηση περιοχών σε Κρήτη και Ιόνιο

Πρόσκληση υποβολής προσφορών για παραχώρηση περιοχών σε Κρήτη και Ιόνιο

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοσιεύθηκε, χθες, στην Eπίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης η πρόσκληση υποβολής προσφορών για την παραχώρηση τριών νέων περιοχών στην Κρήτη και στο Ιόνιο.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν στη διάθεσή τους 90 ημέρες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στους σχετικούς διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν από το υπουργείο Ενέργειας έπειτα από αιτήματα πετρελαϊκών εταιρειών. Συγκεκριμένα, η Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ, η οποία ενδιαφέρεται για δύο θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης και η Energean Oil & Gas για θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του μπλοκ 2 στο Ιόνιο. Η πρώτη περιοχή αποτελεί προέκταση της αποκαλούμενης Λεκάνης του Ηροδότου όπου έχουν εντοπιστεί τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ, ενώ η περιοχή του Ιονίου ανήκει στην ευρύτερη Περιαδριατική Ζώνη και θεωρείται ότι έχει γεωλογική συγγένεια με τις υπό έρευνα και υπό εκμετάλλευση περιοχές του Μαυροβουνίου, της Κροατίας και της Αλβανίας.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η διαδικασία fast track, με την οποία «τρέχουν» οι δύο διαγωνισμοί, σε περίπτωση που δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τρίτους, τότε το Δημόσιο θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές που τους προκάλεσαν. Εάν υποβληθούν προσφορές από τρίτους, τότε θα αξιολογηθούν με τα κριτήρια που προβλέπονται στην προκήρυξη. Η εικόνα, πάντως, που μεταφέρεται από αρμόδιους παράγοντες είναι ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξε έντονη κινητικότητα και από άλλες μεγάλες πολυεθνικές, μεταξύ των οποίων και η ιταλική ΕΝΙ, η οποία ανακάλυψε το γιγάντιο κοίτασμα «Zoρ» στην Αίγυπτο και είναι ήδη εγκατεστημένη στην Κύπρο. Στην πλευρά του υπουργείου και της ΕΔΕΥ (Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων) εκφράζεται αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των διαγωνισμών αλλά και για την πορεία των ερευνών στις περιοχές όπου έχουν ήδη παραχωρηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή