Εριδες για τον έλεγχο του νέου ESM

Εριδες για τον έλεγχο του νέου ESM

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη Γερμανία και με άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινώσει η Κομισιόν τη μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Στόχος είναι αφενός η περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και αφετέρου η προσπάθεια να γίνει πιο ανθεκτική η Ευρωζώνη απέναντι σε ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις, με αφορμή και το ισχυρό οικονομικό πλήγμα που υπέστησαν κράτη όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία εν μέσω οικονομικής κρίσης. Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα έχει διευρυμένες εξουσίες.

Η Κομισιόν αναμένεται να επικαλεστεί ένα συγκεκριμένο άρθρο που περιλαμβάνεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες, για να προτείνει τη δημιουργία του νέου ταμείου. Οπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Financial Times, κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αλλαγή του νομικού καθεστώτος που διέπει τον ESM, ο οποίος στην παρούσα φάση ελέγχεται από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, μέσω διακρατικής συμφωνίας. Μέχρι στιγμής, ο ESM δεν βρίσκεται υπό την ομπρέλα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Αρκετοί, ωστόσο, αξιωματούχοι των χωρών της Ευρωζώνης υποστηρίζουν ότι με την αλλαγή της νομικής υπόστασης του ESM, οι Βρυξέλλες κινδυνεύουν να θέσουν εν αμφιβόλω την ανεξαρτησία του ευρωπαϊκού οργάνου. Ανησυχούν ότι οι επικείμενες αλλαγές θα μειώσουν τον έλεγχο που ασκούν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης στον ESM.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή