Η εκκαθάριση των κινεζικών εταιρειών «ζόμπι» δεν λύνει το πρόβλημα υπερχρέωσης

Η εκκαθάριση των κινεζικών εταιρειών «ζόμπι» δεν λύνει το πρόβλημα υπερχρέωσης

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ύψος του κινεζικού χρέους, ιδιωτικού και δημοσίου, προκαλεί έντονη ανησυχία σε διεθνείς οργανισμούς, αναλυτές και επενδυτές, εδώ και χρόνια, ενώ από την αρχή του έτους το Πεκίνο έχει αναλάβει εκστρατεία για τον περιορισμό του δανεισμού αρχικά στον χρηματοπιστωτικό τομέα και εσχάτως στον τομέα των ακινήτων. Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ, η εκκαθάριση των λεγόμενων κρατικών εταιρειών «ζόμπι» θα μείωνε κάπως το ιδιωτικό χρέος, αλλά όχι στον βαθμό που θα ήλπιζε κανείς.

Τον προηγούμενο Αύγουστο το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει για «επικίνδυνο» ρυθμό αύξησης του χρέους στην Κίνα, επισημαίνοντας πως οι εταιρείες αυτές συμβάλλουν περισσότερο σε αυτή την ανησυχητική τάση. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει ορίσει ως ύψιστη προτεραιότητα τον έλεγχο του χρέους των κρατικών εταιρειών, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες οι κανονιστικές αρχές σκλήρυναν τη στάση τους απέναντι στον λεγόμενο «σκιώδη τραπεζικό τομέα». Ωστόσο, η μελέτη του ΔΝΤ μάλλον θα απογοητεύσει όσους ήλπιζαν πως εκκαθαρίζοντας τις κρατικές εταιρείες «ζόμπι», δηλαδή εταιρείες που εμφανίζουν ζημίες και συντηρούνται σε λειτουργία μόνο χάρη σε δάνεια και επιδοτήσεις που δίνει το κράτος, θα συνέβαλλαν σημαντικά στη μείωση του χρέους.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι κρατικές εταιρείες «ζόμπι» έχουν το 5% με 9% του συνολικού κινεζικού εταιρικού χρέους. Οι κρατικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς της οικονομίας όπου υπάρχει υπερπροσφορά (χάλυβας, αλουμίνιο, γαιάνθρακας, τσιμέντο) κατέχουν μόλις το 16% του κινεζικού εταιρικού χρέους. Το χρέος των κινεζικών εταιρειών ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει αυξηθεί με πολύ υψηλό ρυθμό τα τελευταία χρόνια, κατά 21% από τις αρχές του 2014 έως τα τέλη του 2016, παρά τη γενικευμένη ανησυχία για την υπερχρέωση της Κίνας. Το συμπέρασμα από τη μελέτη του ΔΝΤ είναι πως ακόμη και αν κατάφερνε το Πεκίνο να μηδενίσει το χρέος των κρατικών εταιρειών «ζόμπι» αλλά και αυτών που δραστηριοποιούνται σε τομείς της οικονομίας όπου υπάρχει υπερπροσφορά, το εταιρικό χρέος θα μειωνόταν αλλά όχι σε τόσο σημαντικό βαθμό ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά ο περιορισμός του χρέους των εταιρειών «ζόμπι» θα προσέφερε σημαντικά κέρδη στην κινεζική οικονομία, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Μπορεί συνολικά το χρέος τους να είναι μικρό, ωστόσο τα κεφάλαια που απορροφούν και το εργατικό δυναμικό που απασχολούν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πολύ πιο αποδοτικά σε άλλους τομείς. Το Ταμείο υπολογίζει πως η βελτίωση της παραγωγικότητας στις προβληματικές εταιρείες και ο περιορισμός της υπερπροσφοράς θα οδηγούσε σε ενίσχυση του κινεζικού ΑΕΠ κατά 0,7%-1,2% τον χρόνο για τα επόμενα 10 με 15 χρόνια, ενισχύοντας το κινεζικό ΑΕΠ κατά 16% με 28%. Tο ΔΝΤ συστήνει περιορισμό της χρηματοδότησης προς εταιρείες «ζόμπι» και περισσότερες χρεοκοπίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή