ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποιήσεις από την ΕΚΤ και την BIS για ράλι των μετοχών

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τα 100 τρισ. δολάρια προσεγγίζει η κεφαλαιοποίηση των διεθνών χρηματιστηρίων για πρώτη φορά στην ιστορία, προκαλώντας ερωτήματα για τη διάρκεια αυτού του ράλι, που φαίνεται να μη σταματά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι αναλυτές των αγορών προβληματίζονται από τις υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών, κυρίως στη Wall Street και σε μικρότερο βαθμό στην Ευρώπη. Δηλώνουν ότι βρίσκονται σε εγρήγορση για να αποσυρθούν εγκαίρως όταν φθάσει η στιγμή της αναπροσαρμογής των μετοχών προς τα κάτω.

Εως τον Οκτώβριο, ο δείκτης Dow Jones είχε καταγράψει το 47ο ρεκόρ στη διάρκεια του 2017, ενώ την περασμένη εβδομάδα έσπασε το φράγμα των 24.000 μονάδων. Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) προστέθηκε στους οργανισμούς που προειδοποιούν για τη μεγάλη άνοδο των χρηματιστηρίων στον ανεπτυγμένο κόσμο. Ιλιγγιώδης είναι η άνοδος του ηλεκτρονικού νομίσματος Bitcoin αλλά και της αγοράς έργων τέχνης. Ο Βίτορ Κονστάντσιο μίλησε την περασμένη εβδομάδα για τους κινδύνους από μια διόρθωση στις τιμές των μετοχών και των ομολόγων στις αγορές. Οι κίνδυνοι αυτοί, πρόσθεσε, είναι εξωγενείς και παρατηρούνται κυρίως στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το ανησυχητικά αισιόδοξο περιβάλλον των χρηματιστηρίων είναι χαρακτηριστική η χαμηλή μεταβλητότητα των μετοχών. Οι τιμές τους ενισχύονται χωρίς να επηρεάζονται από τις εξελίξεις του Brexit, το δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλωνίας από την Ισπανία, το πέρασμα δύο καταστροφικών τυφώνων στις ΗΠΑ, ή και από τις αυξήσεις του βασικού επιτοκίου από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα στην Ουάσιγκτον. Με άλλα λόγια, οι επενδυτές προσπερνούν γεγονότα που θα μπορούσαν να «φρενάρουν» την άνοδο των αγορών. Βέβαια, οι εναλλακτικές δεν είναι πολλές. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αν όχι σε αρνητικό έδαφος. Σε χαμηλά επίπεδα βρίσκονται και οι αποδόσεις των αμερικανικών και των ιαπωνικών ομολόγων. Αποδόσεις χαμηλότερες του 3% εμφανίζουν, επίσης, τα ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα χωρίς επενδυτική βαθμολογία, από 3,2% στα τέλη Νοεμβρίου.

Στρατηγικοί επενδυτές δηλώνουν ότι διατηρούν τις θέσεις τους σε μετοχές αλλά βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να διακρίνουν τα πρώτα «σύννεφα» στον ορίζοντα των αγορών. «Οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι τόσο υψηλές, που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές», σχολιάζει ο Κρις Εϊλμαν, υψηλόβαθμο στέλεχος της επενδυτικής εταιρείας Calstrs, στο πρακτορείο Bloomberg. Ο ίδιος υπολογίζει ότι οι αγορές θα κινούνται σε αυτά τα επίπεδα για δύο ακόμα χρόνια, λόγω των θετικών επιδόσεων που παρουσιάζουν οι οικονομίες από τη Γερμανία και τη Γαλλία μέχρι την Ιαπωνία και την Κίνα. Στο ράλι των χρηματιστηρίων έχει παρασυρθεί το ηλεκτρονικό νόμισμα bitcoin, το οποίο έχει ενισχυθεί πάνω από 1.000% από τις αρχές του έτους, φθάνοντας τις 11.100 δολάρια. Σε πόλο έλξης εκατοντάδων εκατομμυρίων έχει μετατραπεί, επίσης, η αγορά έργων τέχνης, με τον πίνακα «Salvator Mundi» του Λεονάρντο ντα Βίντσι να πωλείται σε τιμή υψηλότερη των 450 εκατ. δολαρίων τον Νοέμβριο.

Το κλίμα ευφορίας ενισχύεται περαιτέρω στη Wall Street από το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου από τη Γερουσία. Το νομοσχέδιο, το οποίο επικεντρώνεται στη μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 35% στο 20%, αναμένεται να δημιουργήσει κέρδη 7 δολαρίων για κάθε μετοχή του δείκτη S&P 500 την επόμενη χρονιά, δηλώνει ο Μπάρκχαντ Βόρνχολντ της Credit Suisse. «Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, θα πλήξει περισσότερο απ’ ό,τι θα ωφελήσει τα φορολογικά έσοδα των ΗΠΑ», προσθέτει ο ίδιος στο Bloomberg. Οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι το φορολογικό νομοσχέδιο δεν θα στηρίξει στην πράξη ούτε την ανάπτυξη ούτε τον πληθωρισμό.

«Τα διεθνή χρηματιστήρια συνεχίζουν το ορμητικό ράλι που ξεκίνησε μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, τον Νοέμβριο του 2016», αναφέρει η BIS στην έκθεσή της. Από τις αρχές του 2011 έως τα τέλη Νοεμβρίου, ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 είχε ενισχυθεί σχεδόν κατά 14% και πάνω από 5% από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Από τον Σεπτέμβριο έως τα τέλη Νοεμβρίου ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 έχει αναρριχηθεί σχεδόν 15%. Χαμηλότερη είναι η άνοδος των ευρωπαϊκών μετοχών από τις αρχές του έτους. Περιορίζεται στο 7%, με τα περισσότερα κέρδη να έχουν καταγραφεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2017.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ