Ο φόβος διαρροών στη Βουλή οδήγησε στην απόσυρση της διάταξης για τις απεργίες

Ο φόβος διαρροών στη Βουλή οδήγησε στην απόσυρση της διάταξης για τις απεργίες

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ύπαρξη του, σύμφωνα με την πλειοψηφία των εκτιμήσεων, σοβαρότερου κατά την τρίχρονη κυβερνητική θητεία προβλήματος εντός ΣΥΡΙΖΑ, καταδεικνύουν οι συζητήσεις στο Περιστύλιο της Βουλής, με επίκεντρο την «περιπέτεια» της τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας  για την κήρυξη απεργιών.

Δεδομένου ότι η εν λόγω ρύθμιση περιλαμβάνεται μεταξύ των προαπαιτουμένων των Θεσμών για την ομαλή συνέχιση του ελληνικού προγράμματος αλλά και των θέσεων που έχει διατυπώσει η Ν.Δ., κοινή είναι η εκτίμηση ότι ακόμη κι αν απαιτούνταν οι ψήφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η διάταξη θα «περνούσε» από την Ολομέλεια. Με αυτό ως δεδομένο, πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να ψηφιστεί με κατεπείγουσες διαδικασίες σήμερα το απόγευμα, στο πλαίσιο νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για δορυφορικές υπηρεσίες HELLAS SAT. Ωστόσο, η ψηφοφορία –που θα γινόταν με την διαδικασία της «ονομαστικής»- θα αναδείκνυε σοβαρές αποστασιοποιήσεις από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός το οποίο θα προκαλούσε σημαντικό πολιτικό πλήγμα στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Σε μια συγκυρία η οποία χαρακτηρίζεται από μικρά ή μεγαλύτερα κύματα πολιτικής δυσφορίας αρκετών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για μια σειρά από θέματα (τελευταίο είναι η υπόθεση με την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία), η δρομολόγηση μιας τέτοιας «μνημονιακής» αλλαγής και μάλιστα με τον τρόπο που επιχειρήθηκε, δηλαδή με εκπρόθεσμη τροπολογία, σε άσχετο νομοσχέδιο, αιφνιδιαστικά, θεωρήθηκε από κύκλο βουλευτών της πλειοψηφίας ως «σταγόνα που κάνει να ξεχειλίζει το ποτήρι». Ελέχθη, μάλιστα, ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η θετική ψήφος.

Το παρασκήνιο αυτό, σε συνδυασμό με τις εντονότατες αντιδράσεις τόσο σε πολιτικό επίπεδο από το ΚΚΕ, όσο και σε συνδικαλιστικό με τις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις έξω από τη Βουλή, φαίνεται πως οδήγησαν την κυβέρνηση σε άτακτη υποχώρηση: Αργά το βράδυ της Δευτέρας μέσω «διαρροής» στο ΑΠΕ γνωστοποίησε το Υπουργείο Εργασίας την πρόθεσή του να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία και να την επανακαταθέσει σε επόμενο νομοσχέδιο με «βελτιώσεις» και με στόχο –όπως υποστηρίχθηκε- να τύχει άνετης κοινοβουλευτικής συζήτησης. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι υπηρεσίες της Βουλής ενημερώθηκαν «επισήμως» για την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας στις 11.45’ σήμερα, σχεδόν ένα τέταρτο της ώρας πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στην Ολομέλεια.

Για το θέμα ρωτήθηκε το πρωί στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» του Καναλιού της Βουλής ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιός. «Δεν αφαιρεί το δικαίωμα στην απεργία η συγκεκριμένη τροπολογία. Απλά γίνεται πιο δύσκολο» είπε, για να προσθέσει πως «θα υπάρξουν επί της τροπολογίας νομοτεχνικές βελτιώσεις».

ΣΥΡΙΖΑ προς ΚΚΕ: «Αν θέλετε να είστε στο Κοινοβούλιο, μην υβρίζετε»!…

Ως ενδεικτικό της αμηχανίας που επικράτησε στο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον αιφνιδιασμό της κατάθεσης της εν λόγω ρύθμισης, ήταν το με προφανή ειρωνική διάθεση σχόλιο βουλευτή της πλειοψηφίας Κ.Δουζίνα προς τον κ. Ν. Καραθανασόπουλο, όταν το απόγευμα της Δευτέρας ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση.

Ο κ. Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για «νέο πολιτικό έγκλημα», για να συνεχίσει: «Αποτελεί πρόκληση η τροπολογία, την οποία φέρατε σαν τους κλέφτες. Η ενέργειά σας αυτή αποτελεί τον ορισμό της πολιτικής αλητείας. Με αυτόν τον άθλιο τρόπο επικυρώνετε το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Η Κυβέρνησή σας αποτέλεσε τον πλασιέ του κεφαλαίου. Είσαστε αδίστακτοι. Είστε θλιβεροί.

Τότε ο κ. Δουζίνας είπε απευθυνόμενος στον ομιλητή: «Διαρκή απεργία πρέπει να κάνετε».

Ν. Καραθανασόπουλος: «Αφήστε τις ειρωνείες. Θα έπρεπε να ντρέπεστε γι’ αυτά τα οποία κάνετε και ειρωνεύεστε κι από πάνω;»

Κ.Δουζίνας: «Με βρίζετε. Δεν μιλάω άσχημα για σας. Όταν σε ειρωνεύονται, τι να κάνω κι εγώ;»

Ν.Κ. «Εσείς τσαλαπατάτε το δικαίωμα. Εσείς φέρεστε σαν τους κλέφτες. Εσείς κάνετε αυτές τις πολιτικές απατεωνιές. Το πρόσωπό σας, λοιπόν, πρέπει να βλέπετε στον καθρέπτη».

Κ.Ζ. «Να μην υβρίζετε».

Ν.Κ. «Ντροπή σας».

Κ.Δ. «Να συμπεριφέρεστε λίγο πιο ευγενικά».

Ν.Κ. «Ναι, σωστά, βλέπουμε εσείς πώς συμπεριφέρεστε στους εργαζόμενους! Η ευγένεια σας μάρανε».

Κ.Δ. «Εάν θέλετε να είστε στο Κοινοβούλιο, να μην υβρίζετε…»

Ν.Κ. «Μπα, θα πάρουμε την άδειά σας;»

Κ.Δ. «Να μην υβρίζετε».

Ν.Κ. «Υβριστές είστε εσείς απέναντι στον λαό και τους εργαζόμενους».

Σήμερα, επανήλθε στο θέμα από του βήματος της Βουλής ως εισηγητής στο νομοσχέδιο για τον ο κ. Εμμ. Συντυχάκης (ΚΚΕ): «Η αθλιότητα της κυβέρνησης δεν έχει όρια. Κατέθεσε νύχτα τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο. Την απέσυρε, όχι επειδή άλλαξε σχέδια και πολιτική. Κάνει τους γνωστούς ελιγμούς. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα επιστρέψει στον «τόπο του εγκλήματος», ίσως παραμονές Χριστουγέννων, πιθανόν για να πιάσει στον ύπνο το λαϊκό κίνημα. Η αλεπού, όμως, όσο κι αν κρύβεται, φαίνεται πάντα η ουρά της. Η επιχείρηση «γύψου» του απεργιακού δικαιώματος δεν θα περάσει εύκολα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή