ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

«Κοριόπολις»: Πρόταση ενοχής για 31 κατηγορουμένους

ΘΑΝΟΣ ΜΠΛΟΥΝΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στην τελική ευθεία μπήκε η δίκη του «Κοριόπιλις» που αφορά στους «στημένους» αγώνες της περιόδου 2008-11 με την πρόταση της εισαγγελέως Παγώνας Ζάκκα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορουμένων από την κατηγορία της σύστασης, διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση (κακούργημα). Σε ό,τι αφορά την κατηγορία της αλλοίωσης αποτελέσματος αγώνα και της δωροδοκίας-δωροληψίας (πλημμέλημα) πρότεινε να θεωρηθούν ώς χειραγωγημένοι οι εξής αγώνες:

• Πανσερραϊκός – Αστέρας Τρίπολης 0-1, 27/2/2011, Super League.
Η χειραγώγηση προκύπτει από συνομιλία Μπέου – Μπάκου σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα. Υπεύθυνοι χειραγώγησης: Μπέος, Μπάκος, Γ. Μποροβήλος.

• Ηλιούπολη – Λεβαδειακός 2-4, 21/3/2011, Football League.
Η χειραγώγηση προκύπτει από την κατάθεση του Κούγια ότι είναι το πιο διεφθαρμένο παιχνίδι, την ανάλυση της Betfair και της UEFA και από τηλεφωνική συνομιλία. Υπεύθυνοι χειραγώγησης: Τσακογιάννης, Κομπότης, Χάλκος, Νικολόπουλος.

• Εθνικός Αστέρας – Ηλιούπολη, 1-2, 10/4/2011, Football League.
Κρίθηκε χειραγωγημένος από τη Εφέσεων της ΕΠΟ, την έκθεση της UEFA και τη συνομιλία Τσακογιάννη – Παντέλη. Υπεύθυνοι χειραγώγησης: Τσακογιάννης, Χάλκος, Παντελης, Ν. Παπαδόπουλος, Αδαμίδης.

• Απόλλων Καλαμαριάς – Αχιλλέας Τριανδίας 3-1, Γ’ Εθνική.
Υπεύθυνοι χειραγώγησης: Ζαβαντίας, Αντωνιάδης.

• Διαγόρας – Ατρόμητος 0-1, 3/2/2011, Κύπελλο.
Προκύπτει από τη φραγή που έβαλε ο ΟΠΑΠ στο παιχνίδι, τις τηλεφωνικές συνομιλίες και την έκθεση της UEFA. Υπεύθυνοι χειραγώγησης: Ζαβαντίας, Ρουτζιέρης, Πουλόπουλος, Τσεκερίδης, Γεωρτσιάκος, Ταμπάσης.

• Διαγόρας – Πιερικός 3-0, 19/3/2011, Football League.
Υπεύθυνοι χειραγώγησης: Ζαβαντίας, Δήμου.

• ΠΑΣ Γιάννινα – Διαγόρας 5-0, 28/3/2011, Football League.
Υπεύθυνοι χειραγώγησης: Σιδηρόπουλος, Τσεκερίδης.

Οι υπόλοιποι αγώνες δεν κρίθηκαν από την εισαγγελία χειραγωγημένοι λόγω έλλειψης στοιχείων.

Οι προτάσεις της εισαγγελέως για πρόσωπα είναι οι εξής:

Μπέος: Ενοχος για τα αδικήματα της δωροδοκίας, δωροληψίας και της αλλοίωσης αποτελέσματος για τον αγώνα Πανσερραϊκός – Αστέρας Τρίπολης.

Τσακογιάννης: Ενοχος για τα αδικήματα της διεξαγωγής παράνομου στοιχήματος, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες που ξεπερνά τις 15.000 ευρώ, της παράνομης οπλοκατοχής και της δωροδοκίας-δωροληψίας και της αλλοίωσης αποτελέσματος για τους αγώνες Ηλιούπολη – Λεβαδειακός και Εθνικός Αστέρας – Ηλιούπολη.

Παντέλης: Ενοχος για τα αδικήματα της δωροδοκίας, δωροληψίας, της αλλοίωσης αποτελέσματος και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Κομπότης (μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Λεβαδειακός): Ενοχος για τα αδικήματα της δωροδοκίας, δωροληψίας και της αλλοίωσης αποτελέσματος στον αγώνα Ηλιούπολη – Λεβαδειακός

Γ. Μποροβήλος (πρόεδρος της ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης): Ενοχος για τα αδικήματα της δωροδοκίας, δωροληψίας και της αλλοίωσης αποτελέσματος στον αγώνα Πανσερραϊκός – Αστέρας Τρίπολης.

Μπάκος (εκ των μεγαλομετόχων της ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης): Ενοχος για τα αδικήματα της δωροδοκίας, δωροληψίας και της αλλοίωσης αποτελέσματος στον αγώνα Πανσερραϊκός – Αστέρας Τρίπολης.

Ζαβαντίας (πρώην ποδοσφαιριστής): Ενοχος για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες που ξεπερνά τις 15.000 ευρώ και της δωροδοκίας, δωροληψίας και της αλλοίωσης αποτελέσματος

Χάλκος (πρόεδρος τότε της Ηλιούπολης): Ενοχος για τα αδικήματα της δωροδοκίας, δωροληψίας και της αλλοίωσης αποτελέσματος.

Νικολόπουλος (πρώην ποδοσφαιριστής της Ηλιούπολης): Ενοχος για τα αδικήματα της δωροδοκίας, δωροληψίας και της αλλοίωσης αποτελέσματος.

Καρακούλιας: Ενοχος για το αδίκημα της διεξαγωγής παράνομου στοιχήματος.

Δημόπουλος: Ενοχος για το αδίκημα της διεξαγωγής παράνομου στοιχήματος.

Γεωργτσιάκος: Ενοχος για τα αδικήματα της δωροδοκίας, δωροληψίας.

Ντότσης: Ενοχος για το αδίκημα της διεξαγωγής παράνομου στοιχήματος.

Πουλόπουλος: Ενοχος για τα αδικήματα της δωροδοκίας, δωροληψίας.

Προβατίδης: Ενοχος για το αδίκημα της δωροληψίας.

Ρουτζιέρης: Ενοχος για το αδίκημα της δωροληψίας.

Αδαμάκης: Ενοχος για τα αδικήματα της δωροδοκίας, δωροληψίας.

Παπαδόπουλος: Ενοχος για τα αδικήματα της δωροδοκίας, δωροληψίας.

Δήμου: Ενοχος για το αδίκημα της δωροδοκίας

Πάσσαρης: Ενοχος για τα αδικήματα της δωροδοκίας, δωροληψίας.

Σιδηρόπουλος: Ενοχος για τα αδικήματα της δωροδοκίας, δωροληψίας.

Βίλλας: Ενοχος για το αδίκημα της δωροδοκίας.

Τζιβελέκης: Ενοχος για το αδίκημα της δωροδοκίας.

Βυθοπούλου: Ενοχη για το αδίκημα της διεξαγωγής παράνομου στοιχήματος.

Τσεκερίδης: Ενοχος για τα αδικήματα της δωροδοκίας, δωροληψίας και της διεξαγωγής παράνομου στοιχήματος.

Ταμπάσης: Ενοχος για το αδίκημα της δωροληψίας.

Τυριακίδης: Ενοχος για το αδίκημα της δωροδοκίας.

Διγώνης: Ενοχος για το αδίκημα της διεξαγωγής παράνομου στοιχήματος.

Γαλαίος: Ενοχος για το αδίκημα της διεξαγωγής παράνομου στοιχήματος.

Ήμελλος: Ενοχος για το αδίκημα της διεξαγωγής παράνομου στοιχήματος.

Νάκου: Ενοχος για το αδίκημα της συνέργειας σε διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος.

Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή τους. Μεταξύ αυτών και ο Γ. Παπαδόπουλος, που ήταν πρώην υπάλληλος της ΕΠΟ και είχε απολυθεί επειδή είχε κατηγορηθεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Επίσης αθωωτική ήταν η πρόταση για τους Γιάννη Παπαδόπουλο, Μιχάλη Κουντούρη, Χρήστο Κανελλάκη, Ηρακλή Νύκταρη, Αβραάμ Παπαδόπουλο, Αλέκο Βοσνιάδη, Νίκο Πηρούνια.

Η ανακοίνωση των προτάσεων της εισαγγελέως προκάλεσε ευφορία στους συνηγόρους των κατηγορουμένων, ένας εκ των οποίων μάλιστα είπε πως μακάρι αυτή να είναι και η τελική απόφαση του δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες άνω των 15.000 ευρώ είναι το μοναδικό αδίκημα που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, όμως και αυτό ενδέχεται να συμπαρασυρθεί από το κύριο αδίκημα της δωροδοκίας-δωροληψίας και της αλλοίωσης αποτελέσματος, που είναι πλημμέλημα και ως εκ τούτου οι ποινές στους κατηγορούμενους αναμένεται να είναι πλημμεληματικές.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ