Δύο γυναίκες οι επικρατέστερες διάδοχοι της Μέρκελ για την ηγεσία του CDU

Δύο γυναίκες οι επικρατέστερες διάδοχοι της Μέρκελ για την ηγεσία του CDU

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ίσως η Άνγκελα Μέρκελ να έχει μία μόνιμη θέση στην καρδιά της Ευρώπης, ωστόσο η βασιλεία της δεν θα κρατήσει για πάντα. Η Γερμανίδα καγκελάριος είναι πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) από το 2000 και ηγέτης της Γερμανίας από το 2005.

Όμως, έπειτα από την μη αναμενόμενη αδύναμη εμφάνισή της στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, βρίσκεται τώρα στην δύσκολη θέση να δημιουργήσει έναν συνασπισμό με τους πρώην συνεταίρους της, τους Σοσιαλδημοκράτες, με το κόμμα της Μέρκελ να σκέφτεται ποιος θα είναι ο επόμενος διάδοχος της.

Μία δημοσκόπηση της Forsa, κατ’ εντολή του ομίλου μέσων μαζικής ενημέρωσης RLT, ρώτησε πάνω από 1000 μέλη της CDU ποιον θεωρούν κατάλληλο διάδοχο της και ανακάλυψαν ότι δύο γυναίκες αποτελούν τις πιο πιθανές υποψήφιες για να αναλάβουν τα ηνία μετά την Μέρκελ. Η έρευνα επίσης έδειξε ότι παρά τις παρούσες δυσκολίες της καγκελαρίου, το 89% των ψηφοφόρων της CDU πιστεύει ακόμα στη Μέρκελ και το 81% είναι το ίδιο ικανοποιημένο με την δουλειά της, όπως ήταν και πριν τις εκλογές.

«Παρά την μαζική κριτική για τα εκλογικά αποτελέσματα, την πολιτική που ακολουθεί και τον τρόπο αρχηγίας της, η εμπιστοσύνη στην καγκελάριο δεν κλονίστηκε με κανέναν τρόπο», έγραψε ο επικεφαλής της Forsa, Manfred Gullner. 

Σύμφωνα με την έρευνα, τρεις είναι οι αγαπημένοι υποψήφιοι των μελών του κόμματος: το 45% των μελών της CDU θεωρούν την Annegret Kramp-Karrenbauer κατάλληλη διάδοχο, το 43% την Julia Klockner, ενώ την τρίτη θέση με ποσοστό 36% καταλαμβάνει ένας άντρας, ο Jens Spahn.

Annegret Kramp-Karrenbauer

Η Annegret Kramp-Karrenbauer, 54 ετών, είναι η πρωθυπουργός του Σάαρλαντ, του μικρότερου κρατιδίου της Γερμανίας, από το 2011. Η «ΑΚΚ», όπως την αποκαλούν, έχει πολλές ομοιότητες με την Μέρκελ, η οποία την συμπαθεί αρκετά. Είναι πρακτική, δεν προκαλεί και είναι δημοφιλής στη CDU.

Julia Klockner

Στο παρελθόν, συχνά την αποκαλούσαν «διάδοχο της Μέρκελ», η συντηρητική και ειλικρινής 44χρονη Klockner εντάχτηκε στο δυναμικό της CDU πριν από είκοσι χρόνια και έγινε μέλος της Κάτω Βουλής το 2002. Η πρώην «βασίλισσα του κρασιού», η δημοφιλής Klockner θεωρείται από πολλούς ότι θα φέρει νέο αέρα στο κόμμα. Εξελέγη αναπληρώτρια ομοσπονδιακή πρόεδρος της CDU το 2012, αλλά δεν κατάφερε να νικήσει όταν κατέβηκε για πρωθυπουργός του κρατιδίου Ρηνανία-Παλατινάτο το προηγούμενο έτος.

Jens Spahn

Με αυτοπεποίθηση, φιλικός προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Spahn έχει πολλές πιθανότητες να είναι ο επόμενος διάδοχος της Μέρκελ. Ο Spahn, 37 ετών, εργαζόταν ως αναπληρωτής υπουργός οικονομικών υπό την θητεία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας. Είναι μία από τις πιο σημαντικές φωνές στο κόμμα των συντηρητικών και το νεότερο μέλος της βουλής της Γερμανίας, καθώς εκλέχτηκε το 2002 σε ηλικία 22 ετών. Ο  Spahn παραδέχτηκε ότι είναι ομοφυλόφιλος το 2012.

Στο παρελθόν, έχει επικρίνει ανοιχτά την Μέρκελ, ιδίως για την «ανοιχτή» πολιτική της σχετικά με τους πρόσφυγες. Ένας βουλευτής της CDU είπε στην Frankfurt Allgemeine Zeitung, πως η Μέρκελ δεν έχει σκοπό να εμποδίσει την διαδοχή του, αναφέροντας: «Η καγκελάριος τον παίρνει στα σοβαρά, μπορεί να συγκεντρώσει τις πλειοψηφίες στο κόμμα είναι δυνατός στις διαπραγματεύσεις. Και της Μέρκελ δεν της αρέσουν οι κόλακες».

Πηγή: Quartz, Επιμέλεια: Μιχαέλα Αναστασοπούλου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή