Απροθυμία στο SPD για μεγάλο συνασπισμό

Απροθυμία στο SPD για μεγάλο συνασπισμό

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η πλειονότητα των οπαδών των Σοσιαλδημοκρατών δεν επιθυμεί την είσοδο του κόμματος σε νέο μεγάλο συνασπισμό, σύμφωνα με δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας δύο ημέρες πριν από το συνέδριο στο οποίο θα αποφασιστεί η στάση του κόμματος. Στο αυριανό συνέδριο, θα θέσει υποψηφιότητα προς επανεκλογή στην ηγεσία ο Μάρτιν Σουλτς, ενώ οι σύνεδροι θα αποφασίσουν αν πρέπει να προσέλθει το κόμμα σε συζητήσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες «με ανοικτό ορίζοντα».

Στη δημοσκόπηση, για λογαριασμό του περιοδικού Spiegel, μόνο το 28% των ψηφοφόρων των Σοσιαλδημοκρατών τάχθηκε υπέρ ενός νέου μεγάλου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες της Αγκελα Μέρκελ, ενώ το 57% συμφώνησε να προσφέρει το SPD υποστήριξη σε κυβέρνηση μειοψηφίας της νυν καγκελαρίου. Διαφορετικά βλέπουν το θέμα οι ψηφοφόροι του CDU (Χριστιανοδημοκράτες) και του CSU (Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές). Το 62% προτιμά κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, ενώ μόλις 26% επιθυμεί κυβέρνηση μειοψηφίας.

Σε περίπτωση που το αυριανό συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών δώσει το «πράσινο φως» για συζητήσεις και οι συζητήσεις καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει έδαφος για αναζήτηση μεγάλου συνασπισμού, κομματικό όργανο αποτελούμενο από 45 στελέχη θα ξεκινήσει τις ζυμώσεις τον Ιανουάριο. Αν και εφόσον οι συζητήσεις καταλήξουν σε συμφωνία, θα υπάρξει ψηφοφορία στους κόλπους της εχθρικής προς τον μεγάλο συνασπισμό κομματικής βάσης.

Εν τω μεταξύ, στη Βαυαρία έφθασε στο τέλος της η εποχή του πρωθυπουργού Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι παραδίδει το αξίωμα στον υπουργό Οικονομικών Μάρκους Σέντερ, από τις αρχές του 2018.

Ο Σέντερ τηρεί ακόμη πιο σκληρή στάση από τον Ζεεχόφερ στα ζητήματα του ελληνικού χρέους και των προσφύγων. Ο Ζεεχόφερ θα διατηρήσει για την ώρα την ηγεσία του κόμματος, λαμβάνοντας μέρος σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή