Ποικίλες πιέσεις για το ΑΕΙ Δυτικής Αττικής

Ποικίλες πιέσεις για το ΑΕΙ Δυτικής Αττικής

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθυστερούν οι τελικές αποφάσεις για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, καθώς ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επιδιώκει να βρει τη… χρυσή λύση που δεν θα αφήνει κανέναν δυσαρεστημένο. Την ίδια στιγμή στο παρασκήνιο αναπτύσσονται πολιτικές και συντεχνιακές πιέσεις αλλά και πιέσεις λόγω προσωπικών φιλοδοξιών.

Ειδικότερα, ο κ. Γαβρόγλου ζήτησε, την Πέμπτη 30/11, από την αρμόδια οκταμελή επιτροπή να καταθέσει το πόρισμά της, και βάσει αυτού ο ίδιος να προχωρήσει στη νομοθετική πρωτοβουλία για την ίδρυση του νέου ΑΕΙ. Εως τώρα τα μέλη της επιτροπής, που αποτελείται από πανεπιστημιακούς και καθηγητές των δύο ΤΕΙ, έχουν καταλήξει για τα τμήματα που θα συμπεριληφθούν στις τέσσερις νέες σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αλλά σε εκκρεμότητα βρίσκεται η δομή της πέμπτης, Σχολής Επιστημών Υγείας. Συγκεκριμένα, εκκρεμή παραμένουν ζητήματα όπως η θέση των Τμημάτων Φυσικοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Οπτομετρίας, Αισθητικής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των οκτώ μελών της επιτροπής έχουν διαμορφωθεί διαφορετικές απόψεις για την τύχη τμημάτων που δεν θεωρείται ότι το αντικείμενό τους είναι πανεπιστημιακού επιπέδου. Ορισμένα μέλη υποστηρίζουν ότι κάποια τμήματα μπορούν να παραμείνουν αυτόνομα ως ΤΕΙ, κάποια άλλα μέλη θεωρούν ότι κάποια αντικείμενα πρέπει να υποβιβασθούν σε προγράμματα διετούς κατάρτισης που θα υλοποιούνται από το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ενώ υπάρχει και η άποψη όλα τα τμήματα να βρουν θέση στο νέο ΑΕΙ, χωρίς κάποιο να υποβιβασθεί.

Από την πλευρά του, ο κ. Γαβρόγλου αναμένει το πόρισμα της επιτροπής για να αποφασίσει επί των εκκρεμοτήτων, αλλά η στάση του υπουργού εκλαμβάνεται από ορισμένους διδάσκοντες των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς ως προσπάθεια μετάθεσης της ευθύνης. Και αυτό διότι στο παρασκήνιο ασκούνται πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση (και εντός του ΣΥΡΙΖΑ) από σωματεία εργαζομένων που επιθυμούν το τμήμα «τους» να μην υποβαθμισθεί. Στο ίδιο πλαίσιο, αναπτύσσονται και προσωπικές πολιτικές από διδάσκοντες που θέλουν το τμήμα τους να έχει αναβαθμισμένη θέση στο νέο ΑΕΙ, ώστε κατόπιν οι ίδιοι να διεκδικήσουν θέση διοίκησης (π.χ. πρύτανη) σε αυτό. Οι παρασκηνιακές αυτές κινήσεις επιβραδύνουν τις εξελίξεις, την ίδια στιγμή που υπάρχει στόχευση οι τελικές αποφάσεις για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μέσα στον Δεκέμβριο.

Στην Κέρκυρα

Ο κ. Γαβρόγλου πάντως βρίσκεται στην Κέρκυρα και σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει τις εξελίξεις στη διαδικασία ενοποίησης του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ως προς το θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεφαλονιάς αποφάσισε χθες, κατά πλειοψηφία, ότι ενώ συμφωνεί με την αναβάθμιση του ΤΕΙ και τη συνένωσή του σε έναν πανεπιστημιακό φορέα με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, διαμαρτύρεται για την ενσωμάτωση του υπάρχοντος τμήματος Τεχνολογίας Ηχου και Μουσικών Οργάνων στη Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουαστικών Σπουδών και τη μεταφορά του από το Ληξούρι στην Κέρκυρα. Επίσης, ο δήμος ζητεί την ίδρυση στην Κεφαλονιά τμήματος αντισεισμικής έρευνας και μελέτης του σεισμικού φαινομένου. Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας ο δήμος αποφά σισε για σήμερα το κλείσιμο όλων των υπηρεσιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή