Τι αλλάζει και τι όχι στον τρόπο κήρυξης απεργιών

Τι αλλάζει και τι όχι στον τρόπο κήρυξης απεργιών

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς αλλαγές θα κατατεθεί στη Βουλή, εκ νέου, η διάταξη για την απεργία στα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία, σε χρόνο που δεν θα προκαλεί πρόβλημα στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και με τρόπο που θα είναι ικανός ώστε να γίνει εκτενής συζήτηση. Αυτό επισημαίνουν από το υπουργείο Εργασίας, υπό το βάρος των αντιδράσεων που προκάλεσαν η κατάθεση της επίμαχης διάταξης με τη μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και κυρίως η εσπευσμένη απόσυρσή της τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, και σημειώνουν πως η επιχειρούμενη αλλαγή δεν αφορά συνολικά την απεργία και δεν συρρικνώνει το δικαίωμα των εργαζομένων σε αυτήν. Αφορά μόνον τα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά συνδικάτα, και μάλιστα όχι αυτά που έχουν πανελλαδική εμβέλεια.

Να σημειωθεί ότι από το περασμένο καλοκαίρι, σε επίπεδο κυβερνώντος κόμματος, έχουν γίνει οι απαιτούμενες ζυμώσεις και διεργασίες, με κεντρικό «αφήγημα» αφενός ότι οι αλλαγές επιβλήθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφετέρου ότι η κυβέρνηση κατάφερε στη διαπραγμάτευση να εξασφαλίσει μια σειρά από ευνοϊκές ρυθμίσεις που μπορούν και να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική δύναμή της. Μετά δε και την τελευταία συμφωνία του Σαββάτου, τονίζουν ως σημαντική εξέλιξη τη συμφωνία με τους δανειστές, ώστε οι εργαζόμενοι εταιρειών που οδηγούνται σε πτώχευση να έχουν πλέον προτεραιότητα στη λίστα πιστωτών έναντι τραπεζών και Δημοσίου.

Ετσι, η διάταξη για την απεργία δεν αναμένεται να αλλάξει, καθώς έχει ήδη καταρτιστεί σε συμφωνία με τους δανειστές και προβλέπει πως για τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών στα πρωτοβάθμια σωματεία.

Στην πράξη, η αλλαγή αφορά το άρθρο 8 του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982, που προβλέπει πως για να ληφθεί απόφαση στις συνελεύσεις των σωματείων απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών ή του 1/4 ή ακόμη και του 1/5 αν δεν υπάρχει απαρτία. Βέβαια, στις περιπτώσεις αυτές, της ακόμη χαμηλότερης απαρτίας, απαιτείται αυξημένο ποσοστό πλειοψηφίας για τη λήψη απόφασης.

Σε πλήρη ισχύ το άρθρο 20

Οπως μάλιστα επισημαίνει χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, σε πλήρη ισχύ παραμένει και το άρθρο 20 του συνδικαλιστικού νόμου, σύμφωνα με το οποίο η απεργία στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις κηρύσσεται με απόφαση της γενικής συνέλευσης. Στις περιπτώσεις, όμως, πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης, η απεργία κηρύσσεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

Στην πράξη, η υπουργός ξεκαθαρίζει ότι σε περιπτώσεις σωματείων σε μεγάλες επιχειρήσεις με πολλά υποκαταστήματα ανά την Ελλάδα, όπως, για παράδειγμα, τράπεζες, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα, δεν επέρχεται κάποια αλλαγή. Η απόφαση για απεργία θα λαμβάνεται από το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου και όχι από τη γενική συνέλευση των μελών του.

Η διάταξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συνδικάτων, κυρίως δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων, τα οποία υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την ευθεία επίθεση ενάντια στους εργαζομένους και διαλύει το μόνο όπλο που τους απέμενε, την απεργία, ενώ τη σταθερή του θέση υπέρ των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή