Σταθεροποίηση οικονομίας και πολιτική αλλαγή κινητοποιούν τους επενδυτές

Σταθεροποίηση οικονομίας και πολιτική αλλαγή κινητοποιούν τους επενδυτές

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλα δύο επενδυτικά κεφάλαια, αμιγώς σχεδιασμένα για τοποθετήσεις στην Ελλάδα, προστίθενται στο ρόστερ των ξένων σχημάτων που κοιτούν την ελληνική αγορά.

Η εκτίμηση πως η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, έστω και στα χαμηλά της και μπορεί να ανακάμψει, εδραιώνεται. Πρόσθετη ελκυστικότητα στο «ελληνικό στόρι» προσδίδει στη χώρα η προσδοκία πολλών εξ αυτών πως οι επόμενες εκλογές θα φέρουν μια φιλικότερη στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις κυβέρνηση.

Την Τρίτη, το Brevan Howard Asset Management, ένα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά hedge fund, αποκάλυψε στο Bloomberg πως συνέστησε δύο επενδυτικά κεφάλαια για επενδύσεις σε ακίνητα, επιχειρήσεις, μετοχές και ομόλογα, με στόχο να συγκεντρώσει 500 εκατομμύρια ευρώ από ιδιώτες επενδυτές.

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή του Brevan Howard και διαχειριστή των δύο αυτών κεφαλαίων, Τρύφωνα Νάτση, έχουν ήδη συγκεντρωθεί περί τα 250 εκατ. συμπεριλαμβανομένων δικών του χρημάτων όπως και του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή Alan Howard.

«Μετά οκτώ χρόνια κρίσης βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου οι κίνδυνοι έχουν εκλείψει και η χώρα σταθεροποιείται σε χαμηλή βάση», δηλώνει ο κ. Νάτσης στο Bloomberg. «Αναμένουμε σημαντική άνοδο στην ελληνική οικονομία και στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων», ενώ «η πιθανή πολιτική μετάβαση τους επόμενους 12 έως 18 μήνες θα δώσει ώθηση και θα ενισχύσει αυτή τη διαδικασία», υπογραμμίζει.

Το Brevan Howard έρχεται να προστεθεί στη Hayman Capital της οποίας ο επικεφαλής Kyle Bass πριν από μερικές εβδομάδες ανέφερε πως η κυοφορούμενη αλλαγή κυβέρνησης σε έναν ορίζοντα 18 μηνών, θα λειτουργήσει ευεργετικά στην αγορά. «Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει αυτή τη στιγμή την κατάλληλη ηγεσία, αλλά πιστεύω πως κάτι σπουδαίο θα συμβεί στην Ελλάδα κατά την επόμενη διετία» σημείωνε ο Kyle Bass.

Το Brevan Howard, που έχει και στο παρελθόν τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά και συγκεκριμένα σε ομόλογα, στελεχώνει γραφείο στην Αθήνα και αναμένεται να ξεκινήσει δραστηριότητα τον Φεβρουάριο.

Οι διαχειριστές της θα βρουν άφθονους γνώριμους στη χώρα. Επενδυτικά κεφάλαια όπως η Apollo, η Fortress που έχει τοποθετηθεί σε μετοχές και επιχειρηματικά ομόλογα, η KKR η οποία ελέγχει την Pillarstone που δραστηριοποιείται στη δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Harvard Investment Group και η Amerra Capital που συμμετέχουν στη διαδικασία των τραπεζών για αξιοποίηση των συμμετοχών στις ιχθυοκαλλιέργειες, η Oaktree που έχει μπει και στον ξενοδοχειακό κλάδο και οι Blackstone και Third Point που έχουν θέσεις σε Lamda και Energean είναι ήδη όλες παρούσες εδώ. Οπως βέβαια και η Fairfax και η Paulson & Co με μεγάλες θέσεις στις τράπεζες και άλλες εισηγμένες, ενώ εκπροσωπούνται και η York Capital, η οποία έχει επενδύσει σημαντικότατα κεφάλαια στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Apollo Management, η Baupost Group, η Cerberus, η Duet, η Eaton Vance, η Farallon, η Capstan, η Adelante, η Greylock, η Centerbridge, η Strategic Value, η Avenue, η Lone Star, η Hermes GPE και η VR Capital.

Η λίστα είναι μακρά και δεν τελειώνει εδώ, αφού περιλαμβάνει και ένα πλήθος εξειδικευμένων funds όπως η Hines που τοποθετείται σε ακίνητα και ξενοδοχειακό real estate ή άλλα, όπως η Carlyle, που έχουν συνάψει κοινοπραξίες με ναυτιλιακούς ομίλους. Η επαναδραστηριοποίηση αρκετών εξ αυτών –πολλοί εκ των οποίων έχουν υποστεί και σημαντικές ζημίες κατά την περίοδο 2015-2016 εξαιτίας της ανακοπής της ανάκαμψης που είχε εκδηλωθεί την προηγούμενη περίοδο με γνωστότερο τον γαμπρό του Μπιλ Κλίντον Μαρκ Μεζβίνσκι και το fund του Eaglevale– αποτελεί αδιαμφισβήτητα ενθαρρυντικό σημάδι.

Οπως ενθαρρυντικό είναι και το αυξημένο ενδιαφέρον της Wall Street για συμμετοχή στο 19ο ετήσιο Invest in GreeceForum που διοργανώνεται από την Capital Link τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη. Αναμένονται περισσότεροι από 800 διαχειριστές και στελέχη επιχειρήσεων και τραπεζών μεταξύ των οποίων και τραπεζίτες των BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, Nordic Investment Banking, UBS και Credit Suisse International.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή