Συμβασιούχοι δεκαοκτώ μηνών με… άρωμα εκλογών

Συμβασιούχοι δεκαοκτώ μηνών με… άρωμα εκλογών

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο προεκλογικό άρωμα, καθώς θα παρέχει εργασία σε συμβασιούχους για 18 μήνες, μέχρι δηλαδή και το καλοκαίρι του 2019, φέρει η τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή και αφορά τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και τη φύλαξη υπουργείων, εποπτευόμενων φορέων, ανεξάρτητων αρχών και χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς. Βάσει της τροπολογίας, δίνεται η δυνατότητα στα υπουργεία και στους φορείς να προκηρύξουν μέχρι 31-1-2018 διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ για συμβάσεις εργασίας στην καθαριότητα και τη φύλαξη διάρκειας μέχρι 18 μηνών, αντί των 8 που ίσχυαν έως σήμερα. Παράλληλα, προβλέπει, μεταβατικά, τη διατήρηση στην εργασία των συμβασιούχων που απασχολούνταν στις υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης κατά την 30ή Ιουνίου 2017 (οι οποίοι υπολογίζονται σε 15.000), μέχρι την έκδοση των προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ «και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 15ης Μαΐου 2018».

Με τον τρόπο αυτό, συμβασιούχοι οι οποίοι –με αλλεπάλληλες παρατάσεις συμβάσεων που ψηφίστηκαν από το 2015– εργάζονται μέχρι σήμερα, εφόσον επιτύχουν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (σ.σ. η προϋπηρεσία έχει παγίως αυξημένη μοριοδότηση) θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι το καλοκαίρι του 2019, χρονικός ορίζοντας που φέρει… άρωμα εκλογών.

Με την ίδια τροπολογία, δίνεται επίσης λύση στο ζήτημα των δεδουλευμένων, καθώς ορίζεται ότι φορείς και υπουργεία που απασχόλησαν μετά τις 30-6-2017 τους εν λόγω συμβασιούχους, θα καταβάλλουν στους εργαζόμενους αποζημιώσεις ανά ώρα απασχόλησης. Οσο για τις διοικήσεις, οι οποίες, παρά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματικές τις παρατάσεις στις συμβάσεις αλλά και τις αντίστοιχες αποφάσεις των επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου για μη καταβολή μισθοδοσίας, πλήρωσαν τους εργαζόμενους, γι’ αυτές η τροπολογία προβλέπει ποινική και πειθαρχική ασυλία.

«Οι προβλεπόμενες στην ισχύουσα νομοθεσία (άρθρα 7 π.δ. 164/2004 και 21 παρ. 5 ν. 2190/1994) πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις (φυλάκιση μέχρι ενός έτους) δεν εφαρμόζονται για τα αρμόδια όργανα και τους προϊσταμένους των υπηρεσιών των προαναφερόμενων φορέων ως προς την απασχόληση του προσωπικού που υπάγεται στη ρύθμιση.

Χρηματικά ποσά που έχουν καταβληθεί μετά την 30-6-2017 για την απασχόληση του εν λόγω προσωπικού (καθαριότητας και φύλαξης) δεν αναζητούνται και συμψηφίζονται με τις αποζημιώσεις που καταβάλλονται σύμφωνα με τις προτεινόμενες διατάξεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τροπολογία.

Πυροσβέστες

Εν τω μεταξύ, μονιμοποιούνται 2.200 πυροσβέστες πενταετούς θητείας, και οι προσλήψεις αυτές θα εξαιρεθούν από τον κανόνα προσλήψεων και αποχωρήσεων για το 2017. Το θέμα της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων έχει τεθεί επανειλημμένως κατά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, οι οποίοι τελικώς έκαναν δεκτό το αίτημα για ένταξη των πυροσβεστών στο μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος μετά τη λήξη της θητείας τους, όπως προέβλεπε η σχετική τροπολογία, χωρίς η πρόσληψή τους να προσμετρείται στις προσλήψεις του 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή