Παρέμβαση-αίνιγμα της Σαουδικής Αραβίας στο Παλαιστινιακό

Παρέμβαση-αίνιγμα της Σαουδικής Αραβίας στο Παλαιστινιακό

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα ταξίδι γεμάτο μυστήριο, τον περασμένο μήνα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς βρέθηκε στο Ριάντ για διαβουλεύσεις με τον διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν γύρω από τα σχέδια Τραμπ για τη Μέση Ανατολή. Οσα διημείφθησαν κεκλεισμένων των θυρών προκάλεσαν ζωηρές εντυπώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με Αραβες και Ευρωπαίους αξιωματούχους που άκουσαν την εκδοχή του Αμπάς για τις συνομιλίες, το σχέδιο που παρουσίασε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας ήταν πιο φιλοϊσραηλινό από οτιδήποτε έχει προτείνει ποτέ η Ουάσιγκτον. Οι Παλαιστίνιοι προβλέπεται να αποκτήσουν το δικό τους κράτος, αλλά μόνο σε τμήματα της Δυτικής Οχθης, χωρίς εδαφική συνέχεια και με περιορισμένη κυριαρχία. Οι περισσότεροι εποικισμοί της Δυτικής Οχθης, που θεωρούνται παράνομοι από το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας, θα παραμείνουν στο Ισραήλ. Η Ανατολική Ιερουσαλήμ δεν θα γίνει πρωτεύουσα των Παλαιστινίων, οι οποίοι πρέπει να παραιτηθούν και από το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων.

Αρνηση του σχεδίου

Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκαν ότι προωθούν παρόμοιο σχέδιο. Κατόπιν αυτών, πολλοί διερωτώνται αν ο πρίγκιπας Μοχάμεντ πλειοδοτεί έναντι του Τραμπ για να εξασφαλίσει την εύνοια των ΗΠΑ ή μήπως θέλει να πιέσει τον Αμπάς ώστε η τελική πρόταση να εμφανιστεί γενναιόδωρη στα μάτια του. Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο ένας αποδυναμωμένος, εσωτερικά, Αμπάς να στέλνει τα δικά του μηνύματα, εμφανιζόμενος ότι δέχεται πιέσεις από τη Σαουδική Αραβία. Σύμβουλος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που μίλησε με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η γαλλική πλευρά έλαβε γνώση των σαουδαραβικών προτάσεων, οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στις ισραηλινές θέσεις και θεωρούνται απαράδεκτες από τους Παλαιστινίους. Το Παρίσι διεμήνυσε στους Αμερικανούς ότι δεν μπορεί να αγνοεί τα γαλλικά συμφέροντα στην περιοχή, προσέθεσε η ίδια πηγή. Οσο κι αν οι εν λόγω προτάσεις φαίνονται παρατραβηγμένες, δεν παύουν να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στους Παλαιστινίους. Ο 32χρονος πρίγκιπας Μοχάμεντ έχει στενές σχέσεις με τον γαμπρό του προέδρου Τραμπ και ειδικό απεσταλμένο για το Παλαιστινιακό, Τζάρεντ Κούσνερ, και έχει καταστήσει σαφές ότι προτεραιότητα γι’ αυτόν δεν είναι η ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη, αλλά η αντιμετώπιση του Ιράν. Μια λύση του Παλαιστινιακού με μεσολάβηση της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να ενισχύσει τη συμμαχία της με το Ισραήλ εναντίον του κοινού εχθρού, του Ιράν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή